• Οικονομία

    Αλλάζουν όλα στις παροχές της ΔΥΠΑ – Στη λίστα μόνο οι άνεργοι που αναζητούν απασχόληση – Ποιοι διαγράφονται

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)


    Εντός φθινοπώρου θα ξεκινήσει η «εκκαθάριση» της λίστας των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς προωθείται η πλήρης εφαρμογή του νόμου με την έκδοση όλων των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων από τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Οκτωβρίου, οι μακροχρόνια άνεργοι για διάστημα άνω των πέντε ετών θα κληθούν να συντάξουν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου της ΔΥΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας.

     Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα διαγραφούν από την λίστα της ΔΥΠΑ για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις επιπλέον παροχές, όπως για παράδειγμα δωρεάν μετακίνηση, επιπλέον μοριοδότηση κτλ. Σταδιακά όλοι οι άνεργοι για να παραμείνουν στη λίστα της ΔΥΠΑ θα κληθούν να προχωρήσουν σε σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης με προτεραιότητα σε αυτούς που αναζητούν πολλά χρόνια εργασία.

     Μάλιστα, ο νέος νόμος δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ήδη δεκάδες μακροχρόνια άνεργοι με υψηλά εισοδήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία παραμένουν στην λίστα του ΟΑΕΔ  και συνεχίζουν να απολαμβάνουν παροχές, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

    Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης κάθε ανέργου θα αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

    Τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας αλλά και του «Ατομικού Λογαριασμού Δεξιοτήτων» προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης, σε εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Οι άνεργοι, αλλά και οι εργαζόμενοι θα μπορούν με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό ιστότοπο skills.gov.gr να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό αρχείο» με το σύνολο των δεξιοτήτων τους τις προσεχείς εβδομάδες.

    Το ατομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας που θα γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την  εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή κάποιας που θα προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στα προσόντα του ανέργου που αναζητά εργασία. Με την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης ο άνεργος δεσμεύεται πλέον ότι όντως αναζητά εργασία και η ΔΥΠΑ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εξεύρεση θέσης εργασίας.

    Ποιοι άνεργοι διαγράφονται

    Από το Μητρώο Ανέργων διαγράφονται για δύο χρόνια και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας. Ακόμη προβλέπεται και η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για έξι μήνες. Το πέναλτι για άρνηση αποδοχής από τον άνεργο ισχύει και για τα προγράμματα κατάρτισης.

    Ειδικότερα:

    – Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο χρόνια.

    – Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για έξι μήνες. Ως συμμετοχή νοείται η παρακολούθηση της δράσης κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωσή της και η πιστοποίησή του για την επιτυχή περάτωση της κατάρτισης.

    Η παράλειψη σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο εντός των προθεσμιών προβλέπει διαγραφή 6 μήνες στο το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ.

    Μάλιστα ο νόμος για να πατάξει την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία προβλέπει ότι εάν κάποιος άνεργος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο της ΔΥΠΑ, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του θα διαγράφεται αμέσως από το Ψηφιακό Μητρώο της Υπηρεσίας και δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής προτού παρέλθουν έξι μήνες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός δώδεκα μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη.

     Παροχές της που έχουν καταβληθεί σε μία τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της ΔΥΠΑ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο. Οι κυρώσεις επιβάλλονται και σε περίπτωση που η απασχόληση γίνεται χωρίς να έχει δηλωθεί ή αναγγελθεί αρμοδίως.

    Μετατροπή επιδόματος ανεργίας σε εργασίας

    Όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από την ΔΥΠΑ βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομα του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του. Έτσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει  σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Για παράδειγμα, άνεργος που θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας 407 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σταματάει να καταβάλλεται τον Μάιο 2023, έστω ότι βρίσκει εργασία τον Αύγουστο 2022 με μισθό 700 ευρώ  μέχρι τον Μάιο του 2023 θα λαμβάνει το μισθό του  συν  μισό επίδομα ανεργίας  δηλαδή 700 +203,5 = 903,5 ευρώ για 10 μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Αναλογικό πέναλτι σε όσους συνταξιούχους εργάζονται -Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ