• Οικονομία

    Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Νέο τοπίο γύρω από τον μεγαλύτερο φόρο της χώρας μας αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το Πάσχα, όπως αποκάλυψε η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με τον Χρήστο Σταϊκούρα σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου, προκειμένου μέχρι το τέλος Απριλίου θα έρθουν σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

    Να σημειωθεί πως επίκειται – για πρώτη φορά – η ένταξη 3.000 περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς μέχρι σήμερα δεν διέθεταν αντικειμενικό προσδιορισμό με αποτέλεσμα να καταβάλουν μικρότερους φόρους.

    Πολλές απ’ αυτές τις περιοχές, μάλιστα, βρίσκονται σε ακριβές ζώνες, όπως σε τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου και άλλων κοσμοπολίτικων περιοχών, αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

    Εκτιμάται πως στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον 300 – 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

    Πιστοποιημένοι αναλυτές που συμμετείχαν στη διαδικασία των εισηγήσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα επισημαίνουν ότι σε καμία από τις περιοχές που είχαν υπό την «εποπτεία» τους δεν προκύπτει μείωση των αξιών.

    Για να μην προκύψει αύξηση και στο φόρο που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η μόνη επιλογή που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών είναι να αλλάξει τους συντελεστές που υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, κάτι που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» με τους θεσμούς.

    Επιλέγοντας αυτή τη «φόρμουλα», τα εκκαθαριστικά ήταν «ελαφρύτερα» για τις μικρές περιουσίες, εκτός κι αν το οικονομικό επιτελείο επιλέξει να φέρει οριζόντιο «ψαλίδισμα» του ΕΝΦΙΑ, σε όλο το φάσμα των ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναδρομικά κληρονόμων: Ανοιχτή θα παραμείνει η πλατφόρμα μετά της 28ης Φεβρουαρίου

    Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το επικουρικό Τσακλόγλου – Αχτσιόγλου: Δημογραφική απειλή για τις συντάξεις- Απόψεις έγκυρων Πανεπιστημιακών

    Κομισιόν: Το anti-trust case της ΔΕΗ θα κλείσει τους επόμενους μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ