• Οικονομία

    Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες προτείνει η Κομισιόν – Η δήλωση Σταϊκούρα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Το παρωχημένο πλαίσιο με τους δημοσιονομικούς κανόνες του κάθε κράτους-μέλους επιχειρεί να αλλάξει η Κομισιόν με την πρόταση που κατέθεσε χθες.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, χθες, την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόταση η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο ισχύον πλαίσιο και συμβάλλει ώστε οι σχετικές συζητήσεις να πραγματοποιηθούν σε εποικοδομητική βάση», σημείωσε σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «όλοι οι εμπλεκόμενοι – κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναγνωρίζουμε την ανάγκη κοινών, ρεαλιστικών κανόνων, οι οποίοι να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και, παράλληλα, να ενισχύουν τη βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

    Η Ελλάδα συμμετέχει – και θα συνεχίσει να συμμετέχει – στις συζητήσεις αυτές ενεργά και δημιουργικά, με υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες προτάσεις και με στόχο η νέα οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζει ότι η μεσο-μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα συνδυάζεται με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης».

    Η πρόταση της Κομισιόν

    Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε η Κομισιόν, το ανώτατο ποσοστό του ελλείμματος διατηρείται στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο τροποποιείται ο τρόπος μείωσης του χρέους για κάθε κράτος μέλος

    Όπως τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει στην απομάκρυνση από μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όπως ο κανόνας για μείωση του χρέους ετησίως κατά 1/20. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικοινωνία της Κομισιόν, οι τιμές αναφοράς για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο 60% θα παραμείνουν αμετάβλητες – όπως προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ρήτρες διαφυγής για την αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων στις οποίες τα κράτη δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους του Συμφώνου, όπως ήταν για παράδειγμα η πανδημία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας στη Διάσκεψη COP27: Σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς η κλιματική αλλαγή



    ΣΧΟΛΙΑ