• Οικονομία

  Αυτά είναι τα ακίνητα που θέλει να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ – Ποιοι διαγωνισμοί θα «τρέξουν»

  Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ (ΕΦΚΑ)

  Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


  Στην αξιοποίηση οκτώ ακινήτων και οικοπέδων ιδιοκτησίας του, στο κέντρο της Αθήνας, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και σύγχρονων γραφείων προχωράει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το επόμενο διάστημα, έχοντας προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του mononews.gr, πρόκειται για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία τριών ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχειακών μονάδων, την εκμίσθωση δυο κτιρίων για επαγγελματική στέγη, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδων για υπαίθρια πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας.

   Στόχος του e-ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπλαση και αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα, νεοκλασικά κυρίως, κτίρια – φιλέτα, αλλά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

   Ταυτόχρονα, εντός του 2024, με σημαντική καθυστέρηση, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (real estate) «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» με αντικείμενο τη διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

  Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων ανεκμετάλλευτα παραμένουν ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τ.μ. 

   Μέχρι και σήμερα η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Φορέα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αρμοδιότητα της  Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς εκκρεμεί η Διαπιστωτική Πράξη από τον Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της «Εταιρείας Ακινήτων e-ΕΦΚΑ».

  Η  Διεύθυνση Στέγασης προβαίνει στη διενέργεια διαγωνισμών για τη μίσθωση ακινήτων στις περιοχές όπου είτε δεν υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Φορέα, είτε τα ιδιόκτητα που υπάρχουν δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών μας.

  Προς αξιοποίηση

  Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν οι παρακάτω διαγωνισμοί: 

  1. Στην οδό Παπαρρηγοπούλου 2 & Πραξιτέλους 16, στην καρδιά της Αθήνας ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην διενέργεια νέου πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την δημιουργία ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος με συνολική επιφάνεια 1.152,00 τ.μ [υπόγειο, ισόγειο & τρεις (3) όροφοι]. 

  Με βάση τους αναθεωρημένους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστος ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπλαση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία απαιτείτο η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

  Το ποσό αυτό, όπως επισημαίνεται, αφορά σε κόστος ανακατασκευής του κτηρίου και κόστη μελετών, αδειών και επιβλέψεων, καθώς και στατικής ενίσχυσης.

  Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης είναι 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον χρόνια. Σύμφωνα με το διαγωνισμό μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. 

  1. Στην οδό Δραγατσανίου 8, διενεργήθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ενοικίαση δεκαοκτώ ισόγειων καταστημάτων, ο οποίος ολοκληρώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Υποβλήθηκαν οικονομικές προσφορές για έξι καταστήματα και το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί επαναληπτικός διαγωνισμός για τα υπόλοιπα. Η διάκριεα εκμίσθωσης ανέρχεται σε 12 έτη. 
  2. Στην οδό Αξαρλιάν (Λέκκα) 7, ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο με καταστήματα μοναδικής αρχιτεκτονικής ο ΕΦΚΑ φιλοδοξεί να αξιοποιηθεί τουριστικό κατάλυμα 4 κλειδιών. Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.476,97τ.μ. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η μείωση του κτιρίου θα φτάσει τα 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10. Η επένδυση ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τις 30.000 ευρώ. 
  3. Στη οδό Πατησίων 30 βρίσκεται προς αξιοποίηση ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο οκτώ ορόφων. Πρόκειται για κτίριο γραφείων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1977 και πλαισιώνεται από 14 ισόγεια καταστήματα και έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων.

  Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην παραχώρηση έξι ορόφων (4.356,55 τ.μ.) του κτιρίου στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την στέγαση των υπηρεσιών για τα επόμενα 12 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τις 33.900 ευρώ.  

  1. Ταυτόχρονα, θα διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη εκμίσθωση υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για 12 έτη με μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 2.000 ευρώ.  
  2. Στην οδό Όθωνος 10 & Λεωφ. Αμαλίας για ακίνητο 958 τ.μ. θα διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χώρου για επαγγελματική στέγη ως γραφεία για τα επόμενα 12 χρόνια. Η επένδυση ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και το μηναίο μίσθωμα φτάνει τουλάχιστον τα 13.000 ευρώ.   
  3. Στην οδό Σταδίου 58 στην Ομόνοια ο ΕΦΚΑ στοχεύει στη δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου. Θα διενεργηθεί εκ νέου πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης, με κλειστές προσφορές, με επενδυτικό πρόγραμμα από τον μισθωτή ύψους κατ’ ελάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ για εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4*. 

  Η ανέγερση του ακινήτου χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου.

  Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ανέρχεται σε 20.500 ευρώ. Πρόκειται για αυτοτελές τριώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο και δώμα.

  • Στην οδό Κριεζώτου 8-10 σε οικόπεδο 490,35 τ.μ. η υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ έχει ζητήσει από το Μητρώο Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών τη μισθωτική αξία του οικοπέδου ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης, καθώς και την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του με σκοπό τη βέλτιστη χρήση του μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης για να προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό.

  Για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

  Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 517 ακίνητα.

  Τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). 

  Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου.

  Τέλος, από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειοψηφία ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 75,8%, το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

  Σύμφωνα με τους αρμοδίους στον e-ΕΦΚΑ, η μεγάλη διαφορά στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων ανάμεσα στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ οφείλεται στην ύπαρξη συγκροτημένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2016 για τους π. ΦΚΑ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οπότε και καταργήθηκε με τον Ν. 4430/2016.

  Οι δύο βασικοί στόχοι της εταιρείας ακινήτων

  Οι δύο βασικοί στόχοι της Εταιρείας είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων του Φορέα και η ενίσχυση των εσόδων του καθώς και του ασφαλιστικού συστήματος.

  Στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών – επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

  Πολλά από αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά.

  Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά.

  Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

  Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εκπονεί μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα, ειδικά για τα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή χώρους γραφείων.

  Στο έργο της νέας εταιρείας θα συνδράμουν 40 νέοι υπάλληλοι που θα προληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) με έλεγχο του ΑΣΕΠ και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή. 

  Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει  οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα.

  Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει μέσω της εταιρίας να εκμισθώσει η να πουλήσει τα ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα»- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.

  Διαβάστε επίσης:

  Ebury: Το δολάριο κινείται ανοδικά ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έκθεση που αφορά τον πληθωρισμό

  Θα γίνει S&P και η Fitch; Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της οικονομίας

  Τσακλόγλου: Ξεκινά σύντομα η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ  ΣΧΟΛΙΑ