ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ (YTD έως 29 Ιουνίου 2025), ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων σημείωσε αύξηση κατά 7,9% το πρώτο εξάμηνο του 2025, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs), τα οποία αποτελούν το 70% των πωλήσεων και καταγράφουν ανάπτυξη 6,5%. Αναλύοντας την αύξηση αυτή, γίνεται σαφές ότι η ζήτηση των καταναλωτών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των FMCGs, τα οποία αυξήθηκαν κατά 5,4%. Η μέση τιμή καλαθιού, ωστόσο, αυξήθηκε πιο ήπια, μόνο κατά 1,1% το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Όσον αφορά τις υπερ-κατηγορίες προϊόντων, παρατηρείται ότι στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 2,4%. Αντίθετα, στις μη τροφές παρατηρούνται αποπληθωριστικές τάσεις, με τα Προϊόντα Φροντίδας του Σπιτιού να μειώνουν τη μέση τιμή τους κατά 3,2% και τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς κατά 2,6%.
Η επιρροή των κυβερνητικών ρυθμίσεων μέσω του κώδικα δεοντολογίας είναι εμφανής στην προωθητική στρατηγική των προμηθευτών, καθώς η προωθητική ένταση για τα επώνυμα προϊόντα μειώθηκε από 68,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε 51,3% το πρώτο εξάμηνο του 2025. Αυτή η μείωση παρατηρείται σε όλους τους προωθητικούς τύπους, όπως οι Temporary Price Decrease (TPR), Bonus Pack και Gift on Pack.
Ωστόσο, παρά τη μείωση των προωθητικών ενεργειών στα επώνυμα προϊόντα, δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PLs), το οποίο παραμένει σταθερό στο 24,5%. Τα επώνυμα προϊόντα προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικά απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εστιάζοντας στον παράγοντα της τιμής. Σύμφωνα με την ανάλυση του Δημήτρη Βελισσαρίδη, Senior Customer Success Consultant της NielsenIQ, τα επώνυμα προϊόντα χρησιμοποιούν στρατηγικές EDLP (Every Day Low Price), προσπαθώντας να διατηρήσουν συγκεκριμένα price gaps μεταξύ των επώνυμων προϊόντων και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Στις κατηγορίες που καταγράφουν το 50% του τζίρου των FMCGs, ενώ μειώνεται η προωθητική ένταση των επώνυμων προϊόντων, παρατηρείται και μείωση της απόστασης στις μέσες τιμές μεταξύ PLs και επώνυμων προϊόντων. Αυτή η τάση είναι εμφανής σε κατηγορίες όπως ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων και οι βρεφικές πάνες.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν πώς η αγορά συνεχίζει να εξελίσσεται με βάση τις στρατηγικές τιμολόγησης και τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανόηση των καταναλωτικών τάσεων και των στρατηγικών των προμηθευτών στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Μικτά πρόσημα για του δείκτες, ανοδική η εβδομάδα για τον S&P 500
- Πετρέλαιο: Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές καθώς η αγορά αξιολογεί τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Γερμανία: Συνάντηση έξι υπουργών Εσωτερικών για τη μετανάστευση
- Τράπεζα Πειραιώς; : Διευκρινήσεις για τις προμήθειες σε συναλλαγές από ΑΤΜ
