• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκική λίρα: Bουτιά έως 7% καθώς οι κρατικές τράπεζες περιορίζουν την στήριξη

    • Bloomberg


    Η τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά σε περισσότερο από ένα χρόνο την Τετάρτη, καθώς οι κρατικές τράπεζες σταμάτησαν την στήριξη της, ένδειξη ότι το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει τέλος στις δαπανηρές παρεμβάσεις.

    Το νόμισμα υποχώρησε έως και 7,1% στις 23,16 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, υποχωρώντας για 12η συνεχόμενη ημέρα.

    Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην στελέχους της Merrill Lynch, στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αλλά και για τον περιορισμό της παρέμβασης στις αγορές.

    Από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου.

    Lira Losses Speed Up | Turkish currency has lost more than 12% since elections
    Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 12% από τις εκλογές

    Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας δεν σχολιάζουν τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος.

    Ένας πρώην διοικητής της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε το 2020 ότι οι κρατικές τράπεζες πραγματοποιούν συναλλαγές σύμφωνα με τα ρυθμιστικά όρια και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος.

    Τι βλέπει η Goldman Sachs

    Αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά τη διαφορά δολαρίου-λίρας, επικαλούμενοι τις αυξημένες πιέσεις στο νόμισμα. Η τράπεζα αναμένει πια περαιτέρω υποβάθμιση της λίρας στις 28 ανά δολάριο μέσα σε 12 μήνες, έναντι 22 λιρών που ανέμενε σε προηγούμενη έκθεση.

    Οι ροές των ιαπωνικών ιδιωτών επενδυτών μπορεί να συνέβαλαν στην πτώση του νομίσματος στις συναλλαγές νωρίς την Τετάρτη, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Fujitomo Securities, Tetsuya Yamaguchi.

    «Καθώς η τουρκική λίρα συνέχιζε να αποδυναμώνεται, ενδέχεται να προκλήθηκαν κάποιες απώλειες στην αγορά λίρας και γιεν», είπε, επισημαίνοντας τους αυξημένους όγκους στις συναλλαγές γιεν-λίρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Spiegel για Τουρκία: Πιθανή ακόμα η χρεοκοπία

    Μεχμέτ Σιμσέκ (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Η Τουρκία θα επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού

    Πτώση για την τουρκική λίρα – Τι βλέπει η Morgan Stanley

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ