• Οικονομία

    Ελβετικό φράγκο: Νέο χτύπημα για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75

    Ελβετία


    Νέο ισχυρό πλήγμα για τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια, προχωρώντας σε αύξηση της τάξης του 0,75%.

    Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η SNB, στον απόηχο μίας ακόμη μεγάλης αύξησης επιτοκίων από τη Fed, αύξησε με τη σειρά της το επιτόκιό της στο 0,5% από -0,25%, προχωρώντας στην πιο επιθετική κίνηση των τελευταίων 20 ετών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στο «δεκαετές πείραμα της Ευρώπης με το αρνητικό κόστος δανεισμού».

    «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν.

    Το ελβετικό φράγκο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015, έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

    Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα «θα δραστηριοποιηθεί και στις αγορές συναλλάγματος, αγοράζοντας ξένα νομίσματα, ώστε να περιορίσει την υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου».

    Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, υποστήριξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και προβλέπουν επιβράδυνση στην οικονομία των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5%, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% μέχρι τον Μάιο

     



    ΣΧΟΛΙΑ