• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΚΤ: Οι πέντε λόγοι που μπορεί να αναβάλει την απόφαση για μείωση επιτοκίων και QE

    • Bloomberg
    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλούς λόγους να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο πριν δεσμευτούν για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

    Εν όψει της συνάντησής τους την Τετάρτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν αναφέρει ότι, αν χρειαστεί, υπάρχουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την τόνωση της ασθμαίνουσας οικονομίας της Ευρωζώνης. Αυτή θα ήταν η τελευταία σε μια σειρά μετατοπίσεων πολιτικής σε όλο τον κόσμο προς μια περισσότερη νομισματική χαλάρωση.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να δράσει και να παρουσιάσει μια δέσμη αλλαγών ήδη την Πέμπτη. Οι χρηματιστές στις χρηματαγορές υπολογίζουν επί του παρόντος περίπου 30% πιθανότητα μείωσης κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν από τους αξιωματούχους να προσαρμόσουν τη γλώσσα πολιτικής τους πρώτα ώστε να υπονοήσουν χαμηλότερα επιτόκια, πριν προχωρήσουν στην επόμενη συνάντηση του Σεπτεμβρίου με μία μείωση και μία δέσμευση για επανέναρξη των αγορών assets. Τα ακόλουθα επιχειρήματα ευνοούν την αναμονή μετά το καλοκαίρι:

    1. Αναμονή για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα

    Ο ομόλογος της ΕΚΤ στις ΗΠΑ φαίνεται έτοιμος να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Οι επενδυτές είχαν προηγουμένως υπολογίσει μία μεγαλύτερη περικοπή πριν ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής υποχωρήσουν από ένα τέτοιο βήμα, εν μέσω ανθεκτικών ακόμα μακροπρόθεσμων οικονομικών δεδομένων.

    Σε περίπτωση που η Fed εκπλήξει με μια επιθετική κίνηση ή σηματοδοτήσει την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης, το ευρώ θα μπορούσε να ανατιμηθεί. Αυτό θα ασκούσε πτωτική πίεση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης και θα έπληττε τις εξαγωγές, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία. Ίσως αξίζει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν διατυπωθεί μια απάντηση, ιδίως επειδή η ΕΚΤ έχει λιγότερα περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια.

    «Ειδικότερα, μια μείωση των επιτοκίων θα είναι δικαιολογημένη εάν υπάρξει αδικαιολόγητη επιδείνωση στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ – αυτή η επιδείνωση θα μπορούσε να έχει το σχήμα και τη μορφή μίας ισχυρότερης ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, που ενδεχομένως κρύβεται πίσω από τη μείωση επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής της Group of 10 της Credit. «Αναμένουμε ότι η Fed θα ανοίξει το δρόμο μειώνοντας τα επιτόκια, με την ΕΚΤ ένα βήμα πίσω από αυτήν».

    1. Οικονομικά δεδομένα

    Σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν την κατάσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένονται μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ του Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου και των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Αν και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συνήθως έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς στατιστικές από ό,τι οι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές, τυχόν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η επιβράδυνση της της περιοχής θα πρέπει να είναι χρήσιμες για τον σχηματισμό μιας απάντησης – ιδιαίτερα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να δείχνουν μια μικτή εικόνα.

    1. Νέες προβλέψεις

    Η ΕΚΤ τείνει να ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές πολιτικής όταν αποκαλύπτει νέες οικονομικές προβλέψεις, καθώς οι αναθεωρημένες προοπτικές υποστηρίζουν το σκεπτικό για την προσθήκη ή τον περιορισμό των μέτρων. Η επόμενη ενημέρωση θα δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

    Ο προηγούμενος γύρος τον Ιούνιο προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 1,3% φέτος και μόνο 1,6% το 2021, αλλά αυτό προϋπέθετε ελαφρώς ισχυρότερη αύξηση των τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι τελικά συνέβη. Συνεπώς, οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων ενδέχεται να είναι σε εξέλιξη.

    1. Προσδοκίες αγοράς

    Αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής λένε ότι δεν επηρεάζονται από τις προσδοκίες της αγοράς, είναι δύσκολο αυτές να αγνοηθούν πλήρως.

    Οι επενδυτές δεν υπολογίζουν πλήρως σε μία μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης πριν τον Σεπτέμβριο και μια πρόωρη κίνηση μπορεί να σημάνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύεται σήμερα. Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ως υπερβολικά απαισιόδοξους κατά τη συνάντηση του περασμένου μήνα και ενδέχεται να αποφύγουν να εκφράσουν μια υπερβολικά αρνητική προοπτική.

    1. Πολυπλοκότητα του πακέτου

    Τέλος, τα μέτρα που ενδέχεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ θα απαιτήσουν προσεκτική εξέταση του τρόπου εφαρμογής τους. Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα χαμηλότερο επιτόκιο καταθέσεων – το οποίο είναι ήδη στο -0,4% – θα απαιτήσει έναν μηχανισμό για την εξαίρεση ορισμένων τραπεζικών καταθέσεων από τη χρέωση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνει η λεγόμενη «στρωματοποίηση» των αποθεματικών. Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν εκφράσει προτιμήσεις.

    Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

    «Αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο να παρέχει απαλλαγή στο 10% έως 50% των πλεοναζόντων αποθεματικών από την επιβάρυνση ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο» – David Powell.

    Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να χρειαστεί να τροποποιήσει τους κανόνες που η ίδια έχει επιβάλει για να επιτρέψει τις περαιτέρω αγορές ομολόγων και θα μπορούσε να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την εξακρίβωση τυχόν νομικών ζητημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ