• Οικονομία

    Αυστρία: Επέστρεψε σε ύφεση στο δ΄ τρίμηνο

    • NewsRoom
    κουρτς

    Σεμπάστιαν Κουρτς


    Μετά τη μερική ανάκαμψη της μέσα στο τρίτο τρίμηνο, η οικονομία στην Αυστρία παρουσίασε μια σημαντική συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, χωρίς, ωστόσο, να είναι τόσο μαζική όσο την περασμένη άνοιξη (μείωση κατά 14,2% το δεύτερο τρίμηνο), όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

    Στο τέταρτο τρίμηνο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ήταν κατά 4,3% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο, μεταξύ των δύο πρώτων lockdown στη χώρα, είχε καταγραφεί ένα συν 12%, ενώ σε σύγκριση από έτος σε έτος, το ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά 7,8% σε σχέση με το 2019.

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, οι περιορισμοί στο δεύτερο lockdown επηρέασαν κυρίως τις καταναλωτικές δαπάνες από ιδιωτικά νοικοκυριά και την προστιθέμενη αξία στον τομέα παροχής υπηρεσιών, με τον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, αλλά και τους τομείς ψυχαγωγίας και αναψυχής να σημειώνουν σημαντικές απώλειες το τέταρτο τρίμηνο και αντιθέτως, οι κατασκευαστικοί και βιομηχανικοί τομείς να είναι πιο σταθεροί.

    Στο εμπόριο, τη στέγαση, την εστίαση και τις μεταφορές, η προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 19,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και στην περίπτωση παροχής άλλων υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν προσωπικές υπηρεσίες, όπως κομμωτήριο, τέχνη, ψυχαγωγία και αναψυχή, η πτώση ήταν 25,2%. Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι δύο τελευταίοι τομείς -ψυχαγωγία, αναψυχή- είχαν αυξηθεί κατά 32,9 και 39,2% αντίστοιχα, αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχαν συρρικνωθεί κατά 21,2 και 26,9% αντίστοιχα, σε απόσταση τριμήνου.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ζήτηση των καταναλωτών από ιδιωτικά νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων) μειώθηκε επίσης σημαντικά και πάλι το τέταρτο τρίμηνο – κατά 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,9% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο, με μείον 11,2%, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από ό, τι κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Οι βιομηχανικοί και κατασκευαστικοί τομείς ήταν πιο σταθεροί προς το τέλος του έτους, το τέταρτο τρίμηνο η προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 1,0%, στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 1,6% κάτω από το προηγούμενο τρίμηνο.

    Το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο εξακολούθησε να διαμορφώνεται από την παγκόσμια ύφεση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από αύξηση 16,1% το τρίτο τρίμηνο και μείωση 18,4% το δεύτερο τρίμηνο (πάντα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο), οι εισαγωγές μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,7% (μετά από +12,1% και -17,4% τα προηγούμενα τρίμηνα).

    Την 1η Μαρτίου, η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία θα παρουσιάσει λεπτομερώς την εξέλιξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά και ολόκληρο το προηγούμενο έτος, ενώ η επόμενη τριμηνιαία οικονομική πρόβλεψη από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύμπραξη Novartis – Pfizer/BioNTech για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό

    AstraZeneca: Έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κομισιόν

    Ζέττα Μακρή: Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια, Λύκεια – Τι θα γίνει στις «κόκκινες» περιοχές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ