ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταυρούλα Καμπουρίδου (ΔΙΑΣ) στο mononews: Το EuroPA αλλάζει την ίδια την έννοια της διασυνοριακής πληρωμής
Κατάργηση του πεδίου γνωστοποίησης του αριθμού λογαριασμού πληρωμών (IBAN) στη Δήλωση ΦΠΑ, για τις δηλώσεις ΦΠΑ από 1/7/2025, προβλέπεται με την απόφαση Α. 1077/2025 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ.
Η καταχώρηση IBAN στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, και όχι στη δήλωση ΦΠΑ, καθίσταται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που περιλαμβάνουν αίτημα επιστροφής φόρου. Εφόσον δηλωθεί ΙΒΑΝ στο Μητρώο την πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή ΦΠΑ, δεν απαιτείται η εκ νέου δήλωσή του σε επόμενα αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.
Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί:
- Στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
- Στην εφαρμογή για φορητές συσκευές myAADEapp επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.
Ειδικά όσοι επιθυμούν να δηλώσουν λογαριασμό που τηρείται εκτός Ελλάδος ή χωρών SEPA (36 χώρες και περιοχές: οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ανδόρα και το Βατικανό), υποχρεούνται να συμπληρώσουν τη σχετική ένδειξη στη Δήλωση ΦΠΑ και στη συνέχεια να δηλώσουν το λογαριασμό τους στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου της ψηφιακής πύλης myAADE.
Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων επιστροφής, από σήμερα δημιουργείται ειδικό αίτημα στην πλατφόρμα Τα Αιτήματά μου, στη διαδρομή: Έσοδα, επιστροφές & διαγραφές, ενημερότητα > Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ αλλοδαπής σε χώρες εκτός SEPA για επιστροφές χρημάτων
Ταυτόχρονα, καταργείται στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου το αίτημα δήλωσης ελληνικού ΙΒΑΝ ή ΙΒΑΝ σε χώρα SEPA, καθώς αυτοί δηλώνονται αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή Μητρώο & Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE ή μέσα από το myAADEapp.
Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση προβλέπονται προσαρμογές στο λεκτικό της δήλωσης ΦΠΑ, μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024).
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Επιταχύνθηκε οριακά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, παρά τους δασμούς
Στέγη με φθηνό ενοίκιο για 5.000 νέα άτομα ηλικίας έως 39 ετών ή νέα ζευγάρια
Βρετανία: Ένα μικρό αριθμητικό σφάλμα οδήγησε σε λάθος υπολογισμό του πληθωρισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νεκρός εντοπίστηκε ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
- Aktor: Υπό ποια προϋπόθεση μπορεί να σηκώσει από τις αγορές μέχρι 850 εκατ. ευρώ
- Πώς η κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου έκρυψε τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Μέλισσα Κίκιζας
- Το 25% του «Αχιλλέα», τα ραντεβού στο Κολωνάκι, η υπόσχεση της Νίκης, ο «μπροστινός» του Κασιδιάρη, τα στοιχήματα του Σπανάκη και οι 15 της ΝΔ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.