• Οικονομία

    48 ώρες φωτιά για τους φορολογούμενους

    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Προθεσμία σχεδόν 48 ωρών έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμότητες προς την εφορία, αφού οι καταπληκτικές ημερομηνίες πλησιάζουν απειλητικά.

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει διορία έως την τελευταία ημέρα του Αυγούστου για να πληρωθούν υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Ειδικότερα, μέχρι και τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν έχουν κλείσει «μέτωπα» καθώς θα πρέπει να πληρωθούν:

    -Η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

    -η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους πλήρωσαν την πρώτη) ή πρώτη και η δεύτερη μαζί, από τους φορολογουμένους που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 30 Αυγούστου.

    Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, ως και τον Φεβρουάριου του 2023. Παράλληλα οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου κερδίζοντας έκπτωση 3%. Υπολογίζεται ότι περίπου 7 στους 10 φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν φόρο, περίπου οι μισές είναι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13% είναι επιστρεπτέες. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ.

    -η δεύτερη δόση Επιστρεπτέων Προκαταβολών από περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ή οι δύο πρώτες δόσεις από όσες επιχειρήσεις έλαβαν παράταση έως το τέλος Αυγούστου. Εως τις 31 Αυγούστου 2022, έχουν περιθώριο να καταβάλλουν την πρώτη δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Για τις επιχειρήσεις για τις οποίες η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού πραγματοποιείται μετά την 25η Ιουλίου 2022, έχει δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως το τέλος Αυγούστου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν την αίτηση για τον Fuel Pass 2 έως την 1η Σεπτεμβρίου, με βασική προϋπόθεση την υποβολή της φετινής φορολογικής τους δήλωσης.

    Οι υποχρεώσεις πάντως δεν τελειώνουν στο τέλος Αυγούστου, καθώς τους επόμενους μήνες έρχονται και νέα ραντεβού με την Εφορία. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν περί το 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

    Μπαράζ πληρωμών

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει ένα μπαράζ πρόωρων πληρωμών σε φορολογικές υποχρεώσεις, μια εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό, ενόψει της ανακοίνωσης του νέου πακέτου στήριξης στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

    Από τα 2,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα κρατικά ταμεία βρίσκεται ήδη κάτι περισσότερο από το μισό φόρο, δηλαδή πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

    Έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν εισπραχθεί ήδη 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 24% του συνόλου. Εφάπαξ πλήρωσαν μέσα στον Ιούλιο την επιστρεπτέα προκαταβολή 203.235 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οι επιχειρήσεις κέρδισαν 130 εκατ. ευρώ από την έκπτωση.

    Για το φόρο εισοδήματος έχουν βεβαιωθεί 2,26 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,05 δισ. ευρώ, δηλαδή το 46% του συνολικού ποσού.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Πώς θα δρέψει καρπούς από τις επενδύσεις στο λιανεμπόριο

    Εκκαθάριση 140.400 επικουρικών και εφάπαξ έως το Μάρτιο του 2023

    BofA: Νέα πτώση 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές – Στις 390 μονάδες ο Stoxx Europe 600



    ΣΧΟΛΙΑ