ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όφελος έως και 8.000 ευρώ σε βάθος διετίας έχουν οι πρώτοι 3.000 άνεργοι που εντάσσονται στο νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της το «Mononews», με τυχαία κλήρωση που διενεργείται μέσω αλγόριθμου έχουν ήδη επιλεγεί και λάβει αυξημένο επίδομα οι πρώτοι 3.000 άνεργοι από τους 15.000 δικαιούχους της πιλοτικής φάσης.
Οι δικαιούχοι λαμβάνουν ποσό επιδόματος είτε ίσο, είτε μεγαλύτερο των 540 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας μετά και την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 880 ευρώ.
Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει θέσει σε εφαρμογή η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Βασική προϋπόθεση, στην πιλοτική φάση εφαρμογής, είναι ο άνεργος που θα επιλεχθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία να μη λαμβάνει μικρότερο επίδομα σε σχέση με το σημερινό επίδομα των 540 ευρώ.
Στην οριστική εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και καταβολής του επιδόματος ανεργίας, οι δικαιούχοι ενδέχεται να λαμβάνουν και ποσό σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό, καθώς πλέον το επίδομα διασυνδέεται με τον εργασιακό βίο και τις αποδοχές του κάθε δικαιούχου.
«Η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής του νέου επιδόματος ανεργίας συνεχίζεται με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ενταχθούν τουλάχιστον 15.000 δικαιούχοι ώστε να λάβουν ένα πιο ανταποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο απλό επίδομα, που ενισχύει ακόμα περισσότερο όσους έχουν δουλέψει περισσότερα χρόνια και άρα έχουν πληρώσει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές ανεργίας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση ενός συστήματος ασφάλισης της ανεργίας που σχεδιάστηκε πριν από πολλές δεκαετίας για μια αγορά εργασίας διαφορετική από τη σημερινή», επισημαίνει στο «Mononews» ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Τι καθορίζει το ύψους του νέου επιδόματος ανεργίας
Το πλαφόν για το νέο επίδομα έχει οριστεί στα 1.295 ευρώ, εφόσον ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές. Όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, χαμηλότεροι οι μισθοί και συχνότερες οι περίοδοι ανεργίας, τόσο χαμηλότερο θα είναι το επίδομα.
Στην καινούρια δομή του επιδόματος, το ποσό των δικαιούχων προκύπτει από τρεις βασικές παραμέτρους: Το σταθερό, το μεταβλητό μέρος της επιδότησης και τυχόν πρόσθετες προσαυξήσεις ή παροχές. Το βασικό πεδίο καθορισμού του επιδόματος είναι το σταθερό μέρος της επιδότησης.
Το ποσό προκύπτει στη βάση του νέου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυξήθηκε την 1η Απριλίου και καταβάλλεται ως προς τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (39,30 ευρώ). Για το α’ τρίμηνο της επιδότησης, το τελικό ποσό ισούται με το 70% του κατώτατου ημερομίσθιου (687,75 ευρώ).
Η επιδότηση μειώνεται στο 60% κατά το β’ τρίμηνο καταβολής (589,5 ευρώ), υποχωρεί και άλλο στο 50% κατά το γ’ τρίμηνο (491,25 ευρώ) και καταλήγει στο 40% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά το δ’ τρίμηνο (393 ευρώ).
Για το δεύτερο έτος χορήγησης, στο α’ εξάμηνο περιορίζεται η επιδότηση στο 30% του εν λόγω ημερομισθίου (294,75) και στο β’ εξάμηνο στο 20%, δηλαδή 196,5 ευρώ.
Εν συνεχεία, στα ανωτέρω ποσά προστίθεται ένα bonus που χορηγείται για όσους ανέργους έχουν 4-20 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποδοχών τους κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο εργασίας τους.
Η πιλοτική φάση αφορά αποκλειστικά περίπου 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και μετά. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος, αφού το πληροφοριακό σύστημα υπολογίσει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, έχει γίνει πλήρης μηχανοργάνωση της διαδικασίας και τα πάντα γίνονται ψηφιακά. Ο τελικός έλεγχος γίνεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας για την διασταύρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι δικαιούχοι πρέπει να ξέρουν ότι στο πιλοτικό πρόγραμμα, απαιτείται αυξημένος αριθμός ενσήμων, για τη χορήγηση του νέου επιδόματος, αφού ενώ με το «παλαιό» σύστημα, ο άνεργος πρέπει να έχει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας -ή 100 ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, με το «νέο» σύστημα, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης αυξήθηκε στις 175.
Παραδείγματα δικαιούχων
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 3.000 άνεργοι έχουν προεπιλεγεί για το πιλοτικό σύστημα. Το «Mononews» παρουσιάζει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα δικαιούχων του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας που έχουν επιλεγεί από τον αλγόριθμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ:
- Γυναίκα 32 ετών στην Αττική, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προϋπηρεσία 8 ετών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ενώ με το ισχύον σύστημα θα λάμβανε συνολικά επίδομα ύψους 2.627,69 ευρώ, με το νέο, θα έχει όφελος 8.997,71 ευρώ, λαμβάνοντας σωρευτικά, 11.625,40 ευρώ.
- Άνδρας 33 ετών από την Καλαμπάκα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 12 χρόνια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με το ισχύον δικαιούται επίδομα συνολικού ύψους 2.389,01 ευρώ, θα λάβει τελικά 11.088,15 ευρώ (όφελος 7.627,43 ευρώ).
- Άνδρας 39 ετών από τα Τρίκαλα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 10 χρόνια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέας με το ισχύον σύστημα θα έπαιρνε 4.325,50 ευρώ με το νέο σύστημα θα λάβει 12.944,31 ευρώ και θα έχει όφελος 8.997,71 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο, η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Αποκωδικοποιώντας τα οφέλη ESG δράσεων για τις ΜμΕ – Τα οφέλη και οι ευκαιρίες
ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
