• Αρχείο ΕΥΔΑΠ - ΚΕΛ Μεταμόρφωσης

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Μεταμόρφωσης

    Νερό

    Επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

    • NewsRoom

    Η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ, η οποία εντάσσει στη λειτουργία της δράσεις μετασχηματισμού, στοχεύοντας στη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος (Net Zero). Βιώσιμη  Ανάπτυξη για την Εταιρεία είναι η βιώσιμη διαχείριση του υδρολογικού κύκλου και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματoς.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταρτιστεί η στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων, της υλοποίησης έργων ΑΠΕ, της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού κτηρίου και της ηλεκτροκίνησης.

    Ενεργειακή αναβάθμιση

    Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την πράσινη μετάβασή της και την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες θα κορυφωθούν τα επόμενα έτη. Στόχος είναι η περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητά της προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της.

    Η ενεργειακή αναβάθμιση αφορά στα έργα ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιαερίου στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης με εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, στα έργα στο ΚΕΛ Ψυττάλειας που προβλέπουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με συνακόλουθη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του ανθρακικού αποτυπώματος, και τέλος στα έργα στην Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Πολυδενδρίου που αφορούν στην κατασκευή δύο νέων σύγχρονων αντλιοστασίων προς αντικατάσταση των παλαιών.

    Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση των αντλιών με νέες σύγχρονες αντλίες υψηλού βαθμού απόδοσης και κινητήρες χαμηλών απωλειών, την κατασκευή νέου κτηρίου αντλιοστασίου διυλισμένου νερού, την αντικατάσταση Υποσταθμών Μέσης Τάσης με Μ/Σ ιδιαίτερα χαμηλών απωλειών σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της Ε.Ε., την εγκατάσταση εφεδρικής ηλεκτροπαραγωγής η οποία θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της ΜΕΝ στο μέγιστο της διϋλιστικής ικανότητας, κ.α.

    Παραγωγή πράσινης ενέργειας

    Σχεδιάζονται μελέτες για τον προσδιορισμό προς αξιοποίηση του τυχόν διαφεύγοντος υδροδυναμικού στις θέσεις των Υδροηλεκτρικών έργων που βρίσκονται κατά μήκος του υδαταγωγού του Μόρνου. Η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ από τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των υφιστάμενων ΜΗΥΣ εκτιμάται σε  17 GWh / έτος.

    Επιπλέον, σχεδιάζεται η αξιοποίηση της δυνατότητας εγκατάστασης νέων Φ/Β Σταθμών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, από την ανάπτυξη των οποίων, εκτιμάται ότι θα παράγονται 41,5 GWh / έτος.

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ - ΚΕΛ Ψυττάλειας
    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας

    Ηλεκτροκίνηση και μείωση ρύπων με πρόσθετο καυσίμων

    Με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου, η ΕΥΔΑΠ προχωρά στη σταδιακή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με την έγκριση αντικατάστασης υφισταμένων οχημάτων και δικύκλων με ηλεκτροκίνητα καθώς και εγκατάστασης του δικτύου για τη φόρτισή τους.

    Από την ενέργεια αυτή η συνολική εκτιμώμενη μείωση αποτυπώματος άνθρακα θα είναι 1392 tCO2 e μέχρι το 2028 (αν τα αυτοκίνητα φορτίζονται από τις υφιστάμενες παροχές).

    Επίσης η ΕΥΔΑΠ, με την προμήθεια πρόσθετου καυσίμων πέτυχε τη μείωση των ρύπων στο σημερινό στόλο οχημάτων / μηχανήματων που διαθέτει.

    Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή ενός καινοτόμου υλικού, του Περιβαλλοντικού Πρόσθετου Καυσίμων, καινοτομία της τεχνολογίας ορυκτών καυσίμων, με σκοπό την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος που προέρχεται από κινητήρες εσωτερικής καύσης.

    Η χρήση του Περιβαλλοντικού Πρόσθετου Καυσίμων μειώνει δραστικά το Black Carbon (PM, CO, HC), δηλαδή τον δεύτερο μεγαλύτερο ανθρωπογενή παράγοντα της Κλιματικής Αλλαγής που φέρει τα 2/3 των κλιματικών επιπτώσεων του CO2. Μειώνει, επίσης, την κατανάλωση των υγρών ορυκτών καυσίμων και σε ίδιο ποσοστό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) και οξειδίων του αζώτου (NOx) και  την κατανάλωση καυσίμων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ποσοστιαία μείωση των τιμών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των CO2 (Διοξειδίου του Άνθρακα) και NOx (Οξείδια του Αζώτου), χωρίς αύξηση της συγκέντρωσης (ppm) στον όγκο των εναπομεινάντων προϊόντων καύσης και χωρίς τη δημιουργία νέων.

    Εκ του αποτελέσματος της πιλοτικής εφαρμογής, διαπιστώθηκε:

    • βελτίωση των ρύπων
    • μείωση του καυσίμου και εκπομπών καυσαερίων
    • μείωση λειτουργικού κόστους. Είναι ήδη εγκεκριμένη η διεύρυνση της χρήσης του σε όλα τα πρατήρια καυσίμων και σε όλα τα οχήματα και μηχανήματα της ΕΥΔΑΠ.

    Πέρα των παραπάνω, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης οδοφωτισμού σε οκτώ υπαίθριους χώρους της ΕΥΔΑΠ. Η Εταιρεία πέτυχε ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων με αντικατάσταση του συμβατικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

    Επίσης, στο ΚΕΡΕΦΥΤ, με το πρόγραμμα BLUE MARBLE, λειτουργεί ένας πρωτοποριακός σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας καθιστώντας το ένα από τα πρώτα κτίρια της ΕΥΔΑΠ με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.

    Τα εγκατεστημένα θερμοφωτοβολαϊκά πάνελ (ATPV System) δυναμικότητας αυτοπαραγωγής 72.8 MWh, με την παράλληλη αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λαμπτήρων τεχνολογίας LED, καθώς και την αποκατάσταση τωνπαρωχημένων fan-coil συστημάτων, θα παρέχουν στην εγκατάσταση του ΚΕΡΕΦΥΤ πλήρη ενεργειακή κάλυψη, πετυχαίνοντας, παράλληλα με τη μέθοδο του Net-Metering, τους στόχους του net-zero και καθιστώντας το ΚΕΡΕΦΥΤ ένα από τα πρώτα κτίρια της ΕΥΔΑΠ με μηδενικούς αέριους ρύπους.

    Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα TRINEFLEX

     Η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματός της, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα TRINEFLEX σε άμεση συνεργασία με 28 ακόμα εταίρους.

    Το έργο έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2022 και με το ολοκληρωμένο toolkit εργαλείων που αναπτύσσει, αναμένεται να συντελέσει σε μία πιο ευέλικτη και βιώσιμη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων μέχρι τον Αύγουστο του 2026 που λήγει.

    Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο έργο TRINEFLEX περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των πιο ενεργοβόρων διαδικασιών σε ένα ΚΕΛ, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και την εφαρμογή συμβατικών ή/και καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας.

    Στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιλεγμένων διεργασιών κατά >7%, του ενεργειακού κόστους κατά >12% και των εκπομπών κατά >20%.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις για τη διαφύλαξη του υδάτινου πόρου»