ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα συμφέρουσα για κάποιες εταιρείες στον χώρο της μόδας, αφού κάποιες από αυτές ράβουν ή προμηθεύονται μεγάλο μέρος των προϊόντων τους από τη γειτονική χώρα.
Μία από αυτές είναι, φυσικά, η εταιρεία Inditex, η μητρική εταιρεία της αλυσίδας Zara. Σύμφωνα με την αναλύτρια Anne Critchlow της Societe Generale, η Inditex είναι πολύ πιθανό να βγει κερδισμένη από την «ήττα» της τουρκικής λίρας, αφού θα μειωθεί το κόστος παραγωγής της στην Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βάσεις παραγωγής για τον όμιλο.
Η Inditex υπολογίζεται ότι «ράβει» στην Τουρκία περίπου το 15% των προϊόντων της και η χώρα αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής της μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Inditex δεν δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που προμηθεύεται από κάθε χώρα.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις ρούχων, σε μια σημαντική αγορά για την Inditex, το μερίδιο της οποίας είναι γύρω στο 4,8%.
Στις 31 Ιανουαρίου 2017, η Inditex είχε 223 καταστήματα στην Τουρκία.
Από τους κερδισμένους, όμως, θα είναι και η γερμανική εταιρεία Hugo Boss, η οποία εκτιμάται ότι θα δει επίσης τα κόστη της να μειώνονται. Η εταιρεία έχει στην Τουρκία τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της, με 3.777 εργαζομένους, από την οποία προμηθεύεται περίπου το 15% των προϊόντων της.
Το εργοστάσιο της Hugo Boss βρίσκεται στη Σμύρνη και παράγει υψηλής ποιότητας ενδύματα, όπως κοστούμια, σακάκια και πουκάμισα, αλλά και αντίστοιχα γυναικεία ρούχα.
Η Τουρκία είναι, επίσης, βασικός προμηθευτής της αλυσίδας Next.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τουρκική λίρα «τρώει» και την Domino’s Pizza
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Y/KNOT Invest: Αναβλήθηκε η έκτακτη ΓΣ της 16ης Μαρτίου 2026
- Παπασταύρου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης
- Σκάφος της Frontex βούλιαξε στο Καστελόριζο – Δύο ελαφρά τραυματίες
- Νέα εποχή στο ελληνικό βόλεϊ: Η Novibet μεγάλος χορηγός ονοματοδοσίας της Volley League έως το 2028



Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.