• Most Popular

    Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στη Λώρη Κέζα: Χρειάζεται ανάχωμα στην μαδουροποίηση της χώρας

    • Λώρη Κέζα
    Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Εύη Χριστοφιλοπούλου


    Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου όταν ερωτάται από την Λώρη Κέζα πώς φαντάζεται  την Ελλάδα του 2020 απαντά χωρίς δισταγμό:”Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας για πραγματική εναλλακτική λύση στη σταδιακή μαδουροποίηση της Ελλάδας που η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ύπουλα και συστηματικά προωθεί.'”

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Οι 20 ερωτήσεις της  Λώρης Κέζα 

    Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σας στην πολιτική σταδιοδρομία σας ως τώρα;

    Υπήρξαν ορισμένες φορές στην αρχή της πολιτικής μου πορείας που υπέπεσα στο λάθος του λαϊκισμού! Δεν μου το έχω συγχωρήσει. Από τη στιγμή που το κατάλαβα αποφεύγω συστηματικά να λαϊκίζω μηδενίζοντας ή  ωραιοποιώντας καταστάσεις στον πολιτικό μου λόγο.

    Για ποιο επίτευγμα θέλετε να σας θυμούνται μελλοντικά;

    Τα επιτεύγματα κρίνονται στο τέλος και από τους άλλους.

    Το να είμαι η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε Βουλευτής Αττικής από οποιοδήποτε κόμμα είναι ιδιαίτερη τιμή, όμως θα ήθελα να με θυμούνται στο μέλλον για συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία των Ενιαίων Ολοήμερων Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων (ΕΑΕΠ)  ή συγχώνευση 3.000 σχολείων με παιδαγωγικά κριτήρια στο Υπουργείο Παιδείας, ένα άλλο η επέκταση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η θεσμοθέτηση των ανοικτών δεδομένων (open data) στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Ποιος πολιτικός αποτελεί πρότυπο στη ζωή σας;

    Ο Γιώργος Γεννηματάς, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί του πριν ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν τον ξεχωρίζω μόνο για το πολιτικό χάρισμα που τον διέκρινε αλλά και για την ευαισθησία, την ανθρωπιά, το ήθος και τη δημιουργικότητά του. Ήταν ένας πολιτικός που ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πολίτες. Ένας πολιτικός που με σκληρή δουλειά έφερνε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα σε όποιον τομέα πολιτικής δραστηριοποιούνταν.

    Πώς κρίνετε την χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική;

    Ως ένα από τα προβλήματα της δημοκρατίας. Η υπέρ εκπροσώπηση του ανδρικού φύλου διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και στερεί από την πολιτική την πιο πρακτική και γήινη ματιά των γυναικών. Περισσότερες γυναίκες στα κοινά σημαίνει περισσότερη έμφαση σε ζητήματα όπως παιδεία, παιδική φροντίδα, καταπολέμηση της βίας κοινωνική πρόνοια.

    Ποια η σχέση σας με τη θρησκεία; Προσεύχεστε, κάνετε σταυρό, ζητάτε βοήθεια από τον Θεό;

    Αρκετές φορές. Δεν ανήκω στην κατηγορία των θρησκόληπτων ούτε όμως και των άθεων. Σέβομαι όλες τις θρησκείες και απεχθάνομαι τον θρησκευτικό φανατισμό και τη βία. Απαιτώ και η δική μου θρησκεία να είναι σεβαστή από τους άλλους.

    Συμφωνείτε με την απαγόρευση του μπουρκίνι στις παραλίες της Γαλλίας;

    Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει τις ενδυματολογικές του επιλογές ανεξαρτήτως από το αν αυτές συνδέονται ή όχι με τη θρησκεία του. Η απαγόρευση του μπουρκίνι δεν με βρίσκει σύμφωνη καθώς στερεί από τις γυναίκες μουσουλμάνες το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα το φορέσουν ή όχι.

    Υπάρχει κάτι που να αποστρέφεστε στη Δημοκρατία;

    Αυτούς που την πολεμούν. Ιδίως τους λαϊκιστές δημαγωγούς, όσους υποσκάπτουν τα θεμέλια των θεσμών της με ύπουλο τρόπο επικαλούμενοι την ίδια τη δημοκρατία και τον κυρίαρχο λαό. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμπίπτει, δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία.

     Κρίνετε ότι ο λαός είναι πάντα «σοφός λαός»;

    Η παγκόσμια ιστορία μας διδάσκει ότι δεν υπάρχουν λαοί αλάνθαστοι, ούτε πάνσοφοι. Σοφός είναι ο λαός που έχει αυτογνωσία και που επιλέγει συνήθως τους ηγέτες που εξυπηρετούν καλύτερα το κοινό συμφέρον σε κάθε συγκυρία.  Σοφότερος γίνεται ο λαός όταν  μπορεί να διορθώνει τις λανθασμένες επιλογές που έχει κάνει.

    Γιατί οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα τους;

    Όταν οι Έλληνες δουλεύουμε σε οργανωμένες κοινωνίες μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την επιχειρηματικότητά μας.

    Τις δικές μας κοινωνίες όμως, τις διατηρούμε σε μεγάλο βαθμό άναρχες, και αντίστοιχα τους κρατικούς θεσμούς τους διατηρούμε  γραφειοκρατικούς με αποτέλεσμα να καταπιέζονται αντί να απελευθερώνονται οι δημιουργικές και παραγωγικές μας δυνατότητες.

    Η κρίση και ο τρόπος που τη διαχειριστήκαμε συνολικά διόγκωσε το πρόβλημα. Η έλλειψη ευκαιριών και θέσεων εργασίας στη χώρα μας  οδηγεί τους νέους κυρίως να αναζητήσουν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Οι διακρίσεις και η αναγνώριση που λαμβάνουν είναι η ανταμοιβή για σκληρή και επίπονη δουλειά.

    Τί είναι η πατρίδα μας;

    Μια υπέροχη χώρα προικισμένη από τη φύση και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά.

    Ένας ατίθασος λαός με πάθη και εξάρσεις που μας κάνουν κάποτε ηρωικούς, κάποτε δημιουργικούς και αρκετές φορές αυτοκαταστροφικούς.

    Τι θα αλλάζατε στο εκλογικό σύστημα;

    Τις μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες που χρειάζεται να σπάσουν. Τη μη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών να ψηφίζουν που αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Το σταυρό προτίμησης που χρειάζεται να αντικατασταθεί με λίστα που προκύπτει από ανοικτές προκριματικές διαδικασίες εκλογής υποψηφίων των κομμάτων. Τη σχεδόν ανεξέλεγκτη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να προκαλεί εκλογές όποτε το κομματικό συμφέρον το επιβάλλει.

    Ποιοι άνθρωποι έχουν συμβάλλει στην εκλογή σας και με ποιον τρόπο;

    Η οικογένειά μου που με στήριξε ηθικά και συναισθηματικά και που συνεχίζει να επιδεικνύει ανεκτικότητα στις αναγκαίες απουσίες μου.

    Οι συνεργάτες μου και οι φίλοι μου που πίστεψαν ότι μπορώ να συμβάλλω στη δημόσια ζωή και βοήθησαν την εκλογή μου με πολλούς τρόπους.

    Μίλησαν για εμένα σε φίλους, οργάνωσαν συζητήσεις και εκδηλώσεις, με ενημέρωναν για τα τοπικά ζητήματα.

    Τέλος με βοήθησαν ορισμένοι παλαιότεροι από εμένα πολιτικοί με τις πολύτιμες συμβουλές τους.

    Υπήρξαν βέβαια και άλλοι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια να μην εκλεγώ. Οι πολίτες της Αττικής είχαν άλλη άποψη και αυτό είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη.

    Πώς κρίνετε το μορφωτικό επίπεδο των βουλευτών;

    Είναι αντιπροσωπευτικό των πολιτών που μας εκλέγουν: υπάρχουν συνάδελφοι  με  υψηλό μεσαίο και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.  Σημασία όμως έχει ο αλληλοσεβασμός και η τήρηση των κανόνων που διέπουν το Κοινοβούλιο.

    Είναι ένας τρόπος να υπάρξει απομόνωση των ακραίων στοιχείων που σήμερα εκπροσωπούνται περισσότερο από ότι στο παρελθόν.

    Θα παραβαίνατε κανόνες προκειμένου να πετύχετε έναν στόχο εθνικά ωφέλιμο;

    Θα προσπαθούσα να πείσω τους πολλούς για να αλλάξουμε τους κανόνες αντί να τους παραβώ, έχοντας εξουσία, για να υπηρετήσω το εθνικό συμφέρον!

    Χορτάσαμε εθνοσωτήρες, αυτόκλητους και μη, που επικαλούνται το εθνικό συμφέρον για παραβαίνουν κανόνες δικαίου οικοδομώντας το δικό τους καθεστώς!

    Μόνο σε περίπτωση πολέμου, δικτατορίας ή παρόμοιας σε μέγεθος εθνικής απειλής είναι θεμιτή η προσωρινή παράκαμψη ορισμένων κανόνων δικαίου, βάσει του Συντάγματος.

     Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο αθώο ψέμα που λέτε σε ψηφοφόρους;

    Δεν υπάρχουν αθώα ψέματα.Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής, ακόμα κι αν γίνομαι δυσάρεστη κάποιες φορές.  Προσπαθώ επίσης να μην αναλαμβάνω καμία δραστηριότητα όταν διαφωνώ και την κρίνω επιζήμια  για τον τόπο ή τους πολίτες.

     Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα του 2020;

    Σε τροχιά ανάπτυξης με θέσεις εργασίας! Δεν αρκεί όμως να τη φαντάζομαι! Χρειάζεται στρατηγική και αναπτυξιακό σχέδιο με προτεραιότητες τα  συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Χρειάζεται σχέδιο για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, το κράτος, τη δικαιοσύνη.  Δεν φτάνει όμως ούτε αυτό.

    Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας για πραγματική εναλλακτική λύση στη σταδιακή μαδουροποίηση της Ελλάδας που η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ύπουλα και συστηματικά προωθεί.

    Ποιον συμβουλεύεστε τις δύσκολες στιγμές;

    Τον σύζυγο και τα παιδιά μου, κάποιες φορές και τους στενούς φίλους.

    Για την τελική μου απόφαση τη συνείδησή μου.

     Πώς είναι η ζωή μακριά από την πολιτική;

    Ήσυχη, με οικογένεια και φίλους. Με μουσική, και διάβασμα. Με μαγειρική, γυμναστική και κολύμπι.

     Για ποιο πράγμα στη ζωή σας αισθάνεστε ευγνώμων;

    Για την κόρη και το γιό μου, όπως και για τον εγγονό που πρόσφατα απέκτησα.

    Για τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που απέκτησα στην πολιτική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/voskotopi-tv-attica-channel/75786

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/paraskinio-tou-kalogritsasgate-apo-mr-siriza-tv-vrachnas-gia-tin-kivernisi/75651



    ΣΧΟΛΙΑ