• Mononews2030

    Paolo Gallo (ENAON-Italgas): Έξυπνες ψηφιακές υποδομές για μηδενικές εκπομπές – Πτωτική η τιμή του φυσικού αερίου όχι η ζήτηση

    Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Italgas

    Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Italgas


    “Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση, προωθώντας τα ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο”, είπε χθες ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, μιλώντας για τα σχέδια ανάπτυξης της Enaon, όπως μετονομάστηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Όπως ειπε ο κ. Gallo οι επενδύσεις  που προγραμματίζονται στην Ελλάδα θα κινηθούν υψηλότερα από τα 900 εκ. ευρώ. Το 2023 προστέθηκαν 800 χλμ δικτύου και η ανάπτυξη συνεχίζει ώστε το δίκτυο διανομής να φτάσει σε  ακόμη 13 νέες πόλεις κυρίως στο Βορρά όπου έχει καθυστερήσει η επέκταση των αγωγών. Οι πόλεις είναι τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, η Βέροια, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, η Άμφισσα, η Αλεξάνδρεια, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

    Μάλιστα τόνισε ότι είναι υπέρ μιας εξομοίωσης των χρεώσεων και όχι σε χρεώσεις διαφορετικές ανάλογα την περιοχή, δίνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου αν και είναι διαφορετική η χρήση αερίου μεταξύ Βορρά και Νότου, δεν υπάρχει παρά μια μικρή διαφορά στις χρεώσεις.

    Στο σχεδιασμό της εταιρείας είναι να προσθέσει ψηφιακούς μετρητές στις νέες ενεργοποιήσεις, ξεκινώντας με αντικατάσταση  50.000 μετρητών με  έξυπνους μετρητές και σταδιακά όλοι   οι παραδοσιακοί μετρητές να γίνουν έξυπνοι. Η ψηφιοποίηση του δικτύου θα γίνει το 2024 και 2025,  ξεκινώντας με ένα πιλοτικό σχέδιο, ένα λογισμικό και μια πλατφόρμα που θα επιτρέπουν τον έλεγχο λειτουργίας των αγωγών εξ αποστάσεως, πρώτα πιλοτικά και μετά σε όλο το δίκτυο.

    Μόνο το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα “εγγενώς ψηφιακών” δικτύων (αύξηση κατά 25,5% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το 2021), με περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και των διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περισσότερων από 32.000 έξυπνων μετρητών. Από το 2025, θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εγκατάσταση του Nimbus, της τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνου μετρητή, με πολυάριθμες λειτουργίες, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον Όμιλο Italgas.

    ” Η πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές θα γίνει με έξυπνες ψηφιακές υποδομές”, τόνισε ο κ. Gallo και συμπλήρωσε, “το υδρογόνο είναι το μέλλον μας και μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης”.

    Σχετικά με τα ανανεώσιμα καύσιμα και ειδικά για το βιομεθάνιο, σημείωσε ο κ. Gallo, ότι το θεσμικό πλαίσιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι σε συζητήσεις με τη ΡΑΑΕΥ για να δοθούν κίνητρα για τη γρηγορότερη ανάπτυξή του. Σημείωσε επίσης ότι η Italgas έχει πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη της διανομής βιομεθανίου που μπορεί να αξιοποιηθεί και στα ελληνικά δίκτυα.

    Πτωτική η τιμή του φυσικού αερίου

    Σχετικά με τη ζήτηση για το φυσικό αέριο, ο κ. Gallo σημείωσε ότι εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ενώ προέβλεψε ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά. “Η τιμή του  αερίου επιστρέφει στην κανονικότητα, στα 25 ευρώ/MWh και   ακόμη χαμηλότερα το καλοκαίρι”, είπε.

    Η ίδρυση της Enaon και της Enaon EDA, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης που έχει αναλάβει η Italgas, η οποία σηματοδοτείται από τη συγχώνευση των τριών προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου σε έναν, που πραγματοποιήθηκε το 2023.

    Η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και ήδη, όπως είπε ο κ. Gallo, η εταιρεία έχει επιτύχει σημαντικούς στόχους. Έχει γίνει η   μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων σε Cloud περιβάλλον, η ενοποίηση των τριών εταιρειών σε έναν ενιαίο Διαχειριστή και η μεταφορά σε νέα γραφεία. Όπως είπε η  Italgas αποτελεί τον ιδανικό τεχνολογικό και βιομηχανικό εταίρο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση. Η εμπειρία του ομίλου στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων,  μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα, αφού τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα θα μπορούν να φιλοξενήσουν σύντομα βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια. Η ψηφιοποίηση του δικτύου αποτελεί επίσης προτεραιότητα, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια και η λειτουργία τους.

      Μνημόνιο συνεργασίας με ΕΣΠΑΒ

    Με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας επωνυμίας, η Enaon υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΣΠΑΒ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου,  το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής.

    Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από την κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon και τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του ΕΣΠΑΒ, είναι διάρκειας δύο ετών και επικεντρώνεται στα εξής θέματα: από την ανάπτυξη προτάσεων που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο έως τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα και από τον καθορισμό του κόστους για την επέκταση του δικτύου και τη σύνδεση των μονάδων έως την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του υποπροϊόντος ως λίπασμα.

    Η συνεργασία μεταξύ της Enaon και του ΕΣΠΑΒ είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομεθανίου, σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Ως ανανεώσιμο αέριο, το βιομεθάνιο αντιπροσωπεύει μια πηγή ενέργειας που μειώνει την εξάρτηση από ξένες προμήθειες και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια. Συμβάλλει, επίσης, στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

    ΕΝΑΟΝ: Αδιάλειπτες και βιώσιμες λύσεις

    Η επωνυμία Enaon προέρχεται από την ελληνική λέξη αέναος, η οποία όταν συνδέεται με τον τομέα της ενέργειας συμβολίζει την αδιάλειπτη παροχή βιώσιμων λύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο τις σημερινές ανάγκες όσο και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Απλοποιώντας τη λέξη σε Enaon, η νέα επωνυμία γίνεται ευδιάκριτη, εύχρηστη και με ένα οικουμενικό νόημα.

    Επιπλέον, η λέξη “Ena” συμβολίζει την ένωση των 3 προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου -ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ- σε μια ενιαία Εταιρεία, ενώ το “on” αντιπροσωπεύει αυτό που τίθεται σε λειτουργία και, ως τέτοιο, εκφράζει τη δέσμευση της Εταιρείας να διατηρεί  την ενέργεια σε συνεχή ροή, παρέχοντας αδιάλειπτα φυσικό αέριο και φροντίζοντας να «θωρακίσει» τη χώρα με πρωτοποριακές, έξυπνες και ευέλικτες υποδομές.

    Τα εγκαίνια των νέων γραφείων των εταιρειών στην Αθήνα,  έγιναν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas κ. Paolo Gallo,  παρουσία της Προέδρου της Italgas κας Benedetta Navarra, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Paolo Cuculi.



    ΣΧΟΛΙΑ