• Ενέργεια

    Financial Times: Το γερμανικό «Plan B» για την ενεργειακή επάρκεια


    Αν και η ροή του ρωσικού αερίου στον Nord Stream 1 έχει αποκατασταθεί οι Γερμανοί αναζητούν ένα Plan B. Το σενάριο που εξετάζει είναι να μην βάλει τέλος στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

    Ο λόγος είναι ότι οι Γερμανοί πιστεύουν πως οι Ρώσοι θα κόψουν το αέριο στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα. Βέβαια μία μεταστροφή στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την ενεργειακή πολιτική και θα δυσκόλευε περισσότερο τους Πράσινους.

    Τι γνώμη έχουν οι Πράσινοι

    Πρόσωπο κοντά στην ηγεσία των Πρασίνων είπε στους Financial Times ότι το κόμμα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι» σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης. Μία από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι η παράταση της διάρκειας ζωής του πυρηνικού σταθμού Isar 2 στη Βαυαρία μετά την ημερομηνία διακοπής λειτουργίας του στις 31 Δεκεμβρίου.

    Το πρόσωπο είπε ότι η παράταση θα είναι μόνο για μερικούς μήνες και οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και «υπό επιβαρυντικές συνθήκες».

    Το stress test αναμένεται να δείξει ότι η Βαυαρία, ειδικότερα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα με την χειμερινή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κρατίδιο, ένα βιομηχανικό κέντρο κλειδί, έχει σχετικά λίγη αιολική και ηλιακή ενέργεια και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτρική ενέργεια.



    ΣΧΟΛΙΑ