• Mononews TV

    Τι σηματοδοτούν τα ιστορικά υψηλά του Jumbo – mononewsTV


    Ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Jumbo που πλέον έσπασε το φράγμα και των 20 ευρώ (προηγούμενο υψηλό τα 19,50) και με την κεφαλαιοποίηση να κοιτάζει πλέον τα 2,8 δις. ευρώ.

    Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης προέβλεπε μία τραγική χρομιά για τα αποτελέσματα του 2022, προβλέποντας ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 2 – 5%.

    Ο ίδιος μιλούσε για την «τέλεια καταιγίδα», αφού πέρσι ο πόλεμος στην Ουκρανία επικρατούσε στην επικαιρότητα και μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η εφοδιαστική αλυσίδα είχε μπλοκαριστεί εξαιτίας της πανδημίας και εν συνεχεία λόγω του πολέμου, ο πληθωρισμός έδειχνε τα δόντια του και το ενεργειακό κόστος απειλούσε την ικμάδα των επιχειρήσεων.

    Πλέον το ενεργειακό κόστος υποχωρεί αισθητά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τείνει να αποκατασταθεί προς όφελος του πρώτου, ενώ οι πωλήσεις του Jumbo ξεπέρασαν τις αρχικές επιφυλακτικές και μουδιασμένες προβλέψεις της διοίκησης, αφού για το 2022 ξεπέρασαν το 14% σε αύξηση!

    Η μετοχή δε, ξεπέρασε την τιμή στόχο της Eurobank Equities, τα 19,5 ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τι θα πει ο διοικητικός ηγέτης του Jumbo, με δεδομένη την καταβολή μερίσματος 1,15 ευρώ. Ο ίδιος άλλωστε είναι της άποψης ότι στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά πολυφωνία.

    Οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι για φέτος η εταιρεία θα εμφανίσει το 2023 πωλήσεις 1,01 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4%, EBITDA ύψους 323,8 εκατ. ευρώ (άνοδος 2% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 225,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%.

    Παράλληλα, «βλέπουν» μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 7,7% και των EBITDA κατά 5,1% έως το 2026.

    Σημειωτέον, ότι η πορεία των πωλήσεων του Ιανουαρίου ήταν απλώς εξαιρετική για όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία ο όμιλος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 48% για την Ελλάδα (καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές).

    Προηγήθηκε δε αύξηση 15% τον Δεκέμβριο.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ