• Mononews TV

    Ιστορία, πολιτισμός, μνήμη – Η επένδυση στα μουσεία είναι εδώ – mononewsTV

    • NewsRoom

    Νέα μουσεία φέρνει η νέα χρονιά σε όλο τον κόσμο, νέες ιδέες, αντιλήψεις, αισθητική εκπορεύονται μέσα από αυτά, νέοι προορισμοί δημιουργούνται για το κοινό και οι ανοιχτοί ορίζοντες, που είναι ο προορισμός τους διευρύνονται ακόμη περισσότερο.

    Τα κράτη αλλά και μεγάλοι φορείς επενδύουν στην ιστορία τους, στον πολιτισμό, στη μνήμη, στα επιτεύγματά τους, στην υπερηφάνειά τους, προσβλέποντας σε όλα αυτά τα ωραία αλλά –γιατί όχι- και στο κέρδος. Με τον πολιτισμό να αποτελεί διεθνώς ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της οικονομίας –αρκεί βεβαίως να χρησιμοποιείται σωστά – η δημιουργία νέων μουσειακών χώρων ή η ανακαίνιση παλαιών ποντάρει στη διαρκή ανανέωση του ενδιαφέροντος του κοινού και το πετυχαίνει.

    Γεγονός αντιληπτό και στην Ελλάδα με τα νέα ή εκ βάθρων ανακαινισμένα μουσεία, που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία 25ετία –και συνεχίζουν- να προσελκύουν διαρκώς και περισσότερους επισκέπτες. Με μεγάλο παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης.

    Στο εξωτερικό, το πολυαναμενόμενο εδώ και δεκαετίες Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου φαίνεται, ότι θα ανοίξει επιτέλους τις πύλες του μέσα στο 2024, τη άνοιξη όπως αναφέρεται, αν δεν πάρει κάποια παράταση, μικρή πλέον.

    Στο Άμπου Ντάμπι ο διάσημος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ έχει σχεδιάσει ένα μουσείο από το μέλλον, αν και ως φόρο τιμής στο παρελθόν, αφού είναι αφιερωμένο στον πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Στη Νορβηγία εξάλλου, κάνουν ό,τι και εμείς στην Ελλάδα: Μετατρέπουν ένα παλιό σιλό σιτηρών σε μουσείο με χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας, ενώ στην δική μας περίπτωση, όπως είναι γνωστό, το σιλό του Πειραιά πρόκειται να γίνει Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

    Επίσης, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας μία τεράστια επέκταση του Μουσείου Τέχνης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά, στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται  η ανακαίνιση της Συλλογής Φρικ ενώ η Σκωτία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη γνωστή για το ρόλο της στις ενθρονίσεις των βρετανών βασιλιάδων «Πέτρα του Πεπρωμένου».  Ας δούμε όμως, μερικά  από αυτά τα μουσεία και τι έχουν να παρουσιάσουν.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ