• Mononews TV

    Η επιβεβαίωση του «λευκού προνομίου» μέσα από το viral challenge στο TikTok

    • NewsRoom

    Μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του φυλετικού ρατσισμού που βιώνουν οι Αφροαμερικανοί λόγω του χρώματος του δέρματός τους, μέσα από το πιο πρόσφατο challenge, που έχει γίνει viral στο δημοφιλές social media, TikTok, με τίτλο «Check your privilege», δηλαδή, «Έλεγξε το λευκό προνόμιό σου».

    Πρόκειται για μια σειρά φαινομενικά απλών ερωτήσεων που γίνονται σε έναν λευκό και έναν έγχρωμο άνθρωπο.

    Ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις είναι για παράδειγμα, εάν κάποιος σε έχει ακολουθήσει μέσα σε κατάστημα χωρίς να υπάρχει λόγος, εάν έχει αλλάξει δρόμο μόνο και μόνο για να σε αποφύγει και εάν σου έχει πει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι ακριβό, επειδή δεν έχεις τα χρήματα.

    Κάθε φορά που συμφωνείς με την ερώτηση του αφηγητή πρέπει να κατεβάσεις ένα από τα δάχτυλα μέχρι να τελειώσουν οι ερωτήσεις ή μέχρι να κατεβάσεις και τα δέκα δάχτυλα.

    Μέσα από αυτό το απλό challenge επιβεβαιώνεται πρακτικά και με εμφατικό τρόπο ότι οι μαύροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα φυλετικής βίας με μοναδικό «κριτήριο» το χρώμα του δέρματός τους.

    Το θέμα του φυλετικού ρατσισμού έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, μετά την σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, καθώς και άλλων Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ