• Mononews TV

    Γιατί τα Χριστούγεννα είχαν κάποτε απαγορευτεί;

    • NewsRoom

    Υπήρξε μία εποχή στην Αγγλία και τα εδάφη της, όπου για 17 ολόκληρα χρόνια τα Χριστούγεννα ήταν απαγορευμένα!

    Τον 17ο αιώνα, το κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου αποτελούνταν από πουριτανούς προτεστάντες άνδρες, αποφάσισε να απαγορεύσει τα Χριστούγεννα και τον εορτασμό τους.

    Συγκεκριμένα, τις ημέρες των γιορτών τα καταστήματα ήταν υποχρεωμένα να παραμείνουν ανοιχτά, η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ και τα γλέντια θεωρούνταν παράνομα, ενώ ακόμη και οι mince pies ήταν «απαγορευμένες» στην Αγγλία και τα εδάφη της.

    Μέσα από το παραπάνω βίντεο, η Guardian εξηγεί τους λόγους που οδήγησε τα μέλη του κοινοβουλίου σε αυτή την ακραία απόφαση.

    Το 1643 το κοινοβούλιο έκρινε ότι ο τρόπος που γιόρταζε ο κόσμος τα Χριστούγεννα, χορεύοντας, πίνοντας, ανταλλάσσοντας δώρα και απέχοντας από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, είναι παράνομος.

    Το κύριο επιχείρημά τους για την απαγόρευση των Χριστουγέννων ήταν ότι η βίβλος δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

    Εκτός από αυτό, οι πουριτανοί ισχυρίζονταν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων έμοιαζε αρκετά με τα Σατουρνάλια, την γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, που διαρκούσε από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου.

    Συνεπώς, προχώρησαν στην απαγόρευση των Χριστουγέννων, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και διήρκεσε για σχεδόν δύο δεκαετίες!



    ΣΧΟΛΙΑ