• LIFE&STYLE

    Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα πρώτα μοναχικά γενέθλια χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο

    • NewsRoom

    Βασίλισσα Ελισάβετ


    Τα πιο μοναχικά γενέθλια περνάει σήμερα η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’, καθώς είναι τα πρώτα χωρίς τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου.

    Σήμερα η παλαιότερη μονάρχης του κόσμου  «κλείνει» τα 95 της χρόνια, ωστόσο, δεν θα γίνουν δημόσιοι εορτασμοί, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται λόγω πένθους.

    Η κηδεία του Δούκα του Εδιμβγούργου έγινε μόλις πριν 3 ημέρες, στο εκκλησάκι στο Κάστρο του Ουίνσδορ, όπου η βασίλισσα κάθισε μόνη της κατά τη διάρκεια της τελετής λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού.

    Εκεί αποχαιρέτησε τον Φίλιππο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τη «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

    Φέτος με το στέμμα να βρίσκεται σε δυο εβδομάδες πένθους, η Ελισάβετ θα περάσει τα γενέθλιά της με ακόμη λιγότερη δημοσιότητα, καθώς δεν θα υπάρξουν χαιρετισμοί όπλων στον Πύργο του Λονδίνου, ούτε στο πάρκο Χάιντ της πρωτεύουσας.

    Σημειώνεται ότι παραδοσιακά η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές τον χρόνο. Εκτός από τις 21 Απριλίου, διεξάγονται εορτασμοί με μεγαλύτερη δόξα το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.

    Η Ελισάβετ, που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, στην οδό Bruton, στο σπίτι των παππούδων της στο κεντρικό Λονδίνο, μεγάλωσε χωρίς να περιμένει να γίνει βασίλισσα. Ο πατέρας της, ο Γεώργιος ΣΤ’, πήρε το στέμμα μόνο όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμσον.

    Ανήλθε στο θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών και ξεπέρασε την πρωτιά της βασίλισσας Βικτώριας ως η μακροβιότερη βασιλεία της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2015.

    Η Ελισάβετ είναι επίσης βασίλισσα 15 πρώην βρετανικών αποικιών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με δάκρυα στα μάτια η βασίλισσα Ελισάβετ στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου (pics)

    Πρίγκιπας Φίλιππος: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία – Συγκινητικό το τελευταίο αντίο

    Μέγκαν Μαρκλ: Το στεφάνι που έστειλε για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου – Με ελληνικά λουλούδια



    ΣΧΟΛΙΑ