• LIFE&STYLE

    Το τεστ που αναλύει επακριβώς τα στοιχεία της προσωπικότητα σας

    • NewsRoom


    Η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και πολυσχιδής, ένας λόγος για τον οποίο η όποια προσπάθεια δημιουργίας ενός τεστ ακριβής αξιολόγησης της είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Εξαιτίας αυτής της δυσκολίας ο διαχωρισμός κάποιων ειδικών κατηγοριών κρίνεται απαραίτητη.

    Πιο συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός που κάνουν οι επιστήμονες, είναι και ως γνωστόν σαν τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αυτά είναι η εξωστρέφεια, η προθυμία, η σχολαστικότητα, η νευρωτική προσωπικότητα και η ανοιχτή στάση απέναντι στην περιπέτεια.

    Οι άνθρωποι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ταιριάζουν σε κάποιο βαθμό σε όλες αυτές τις πέντε διαστάσεις της προσωπικότητας. Για παράδειγμα κάποιο άτομο είναι περισσότερο η λιγότερο εξωστρεφές ή ανοιχτός σε κάποια νέα εμπειρία.

    Ολόκληρο το τεστ αποτελείται από 100 ερωτήσεις οι οποίες χρειάζονται γύρω στα 30 με 40 λεπτά για να απαντηθούν. Υπάρχει όμως και μια συντομότερη εκδοχή του τεστ, στην οποία φαίνεται να απάντησαν γύρω στα  20,000 άτομα παγκοσμίως. Οι ερωτήσεις της σύντομης εκδοχής του τεστ μπορούν να απαντηθούν μέσα σε 10 με 20 λεπτά, ενώ οι ερωτήσεις του είναι πολύ απλές και κατανοητές. Για παράδειγμα κάποια ερώτηση μπορεί να θέλει να ξεκαθαρίσει το πόσο αγχώδεις είμαστε επιλέγοντας μια από δύο διαφορετικές απαντήσεις όπως το “λατρεύω τα πάρτυ” ή το “ανησυχώ εύκολα για πολλά πράγματα”, η όποια απάντηση σε αυτές τις δύο δίνουν και το αντίστοιχο σκορ.

    5 βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

    Όταν έχεις ολοκληρώσει την απάντηση των ερωτήσεων, βγαίνει ένα συνοπτικό κείμενο μέσα στο οποίο δεν βαθμολογείσαι μόνο για την κλίμακα στην οποία βρίσκεσαι στα συγκεκριμένα πέντε χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να βγαίνουν και άλλες υποκατηγορίες στις οποίες εξηγείται ακριβώς η πραγματική τους έννοια.

    Για όσους λοιπόν, θέλουν να μάθουν πόσο αγχώδεις ή περιπετειώδεις είναι, μπορούν να μπουν στο παρακάτω link στο οποίο θα βρουν την σύντομη εκδοχή του τεστ:

    http://www.personal.psu.edu/cgi-bin/users/j/5/j5j/IPIP/shortipipneo1.cgi



    ΣΧΟΛΙΑ