• LIFE&STYLE

    Το smoothie των 177 ευρώ που πίνει κάθε πρωί η Gwyneth Paltrow


    Θα πληρώνατε 177 ευρώ για ένα smoothie που πρέπει να φτιάχνετε μόνοι σας κάθε μέρα στο σπίτι; Μάλλον όχι. Τι θα λέγατε τότε για κάτι παρόμοιο που κοστίζει 8,90 ευρώ και είναι συσκευασμένο σε μπουκάλι; Αν η απάντησή σας είναι «ναι» ή έστω «ίσως», συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Gwyneth Paltrow αποκάλυψε πρόσφατα στο blog της τη συνταγή για το smoothie που πίνει κάθε πρωί, και η Micaela Hood του Daily News υπολόγισε πόσο κοστίζει αυτό: περίπου 177 ευρώ το κάθε ποτήρι!

    Στην αρχή, η συνταγή της Gwyneth Paltrow μοιάζει με αυτή ενός κλασικού smoothie: γάλα αμυγδάλου, βούτυρο αμυγδάλου, λίγη σκόνη βανίλιας – όμως μετά περνάμε στη σκόνη μανιταριού και κάποια συστατικά με ονόματα-γλωσσοδέτες, όπως ashwagandha και cordyceps.

    Όμως πριν περάσουμε σε αυτά, ας καταρρίψουμε έναν δημοφιλή μύθο: το να αντικαθιστάς ένα κανονικό γεύμα με ένα υγρό μείγμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι πιο υγιεινό.

    Ναι, τα πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά, όμως αυτό δε σημαίνει πως με τη διαδικασία αυτή προσλαμβάνουμε περισσότερες καλές ουσίες και γλιτώνουμε από τις κακές. Αντιθέτως, μάλιστα, όπως επισημαίνει το Business Insider, όταν πολτοποιούμε ένα πορτοκάλι ή ένα καρότο, απλώς «πετάμε» όλες τις φυτικές ίνες του, το βασικό συστατικό δηλαδή που μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι και βοηθά επιπλέον στην πέψη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πολτοποίηση μας δίνει ολόκληρο το περιεχόμενο του προϊόντος σε σάκχαρα – και αυτός είναι ο λόγος που ένα ποτήρι πορτοκαλάδας μπορεί να περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα ποτήρι Coca Cola.

    Και όλα αυτά τα μυστηριώδη, εξωτικά συστατικά του πανάκριβου smoothie της Gwyneth Paltrow; Όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν καμία αποδεδειγμένη επιστημονικά ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

    «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που έστω να λένε τι κάνουν», δήλωσε ο διατροφολόγος Andy Bellatti στο Business Insider. «Μπορεί δυνητικά να έχουν οφέλη; Μπορεί δυνητικά να βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης; Ίσως. Αλλά απλώς δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες».

    Τα συστατικά που προσθέτει η Gwyneth Paltrow είναι κυρίως σκόνες που ονομάζονται Moon Dust (ναι, Φεγγαρόσκονη) και παρασκευάζονται από μια εταιρεία που λέγεται Moon Juice. Τα μείγματα αυτά διατίθενται σε πάνω από δέκα ποικιλίες και υποστηρίζουν ότι βελτιώνουν τα πάντα, από το σεξ μέχρι τον ύπνο.

    Όπως σχολίασε στο Business Insider o Domingo J. Pinero του New York University’s School of Nutrition and Food Studies:

     «Από την προοπτική των θρεπτικών στοιχείων, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο εκεί. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι αυτό που είναι. Η σκόνη Vanilla Mushroom… τα συστατικά της είναι ‘ενεργοποιημένη πρωτεΐνη καστανού ρυζιού’ με ένα μείγμα μανιταριού, οπότε ακόμα και το όνομά της είναι παραπλανητικό. Και λάδι καρύδας. Αυτά είναι τα μόνα πράγματα με θρεπτική αξία. Τα υπόλοιπα είναι διατροφικά συμπληρώματα που μπορείς να αγοράσεις στην Chinatown με πολύ χαμηλότερο κόστος (και πιθανότατα με επαρκείς οδηγίες χρήσης). Δεν είμαι εντυπωσιασμένος».

    Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς (δεν) κάνουν κάποια από τα περίεργα πράγματα που βάζει στο smoothie της η Gwyneth Paltrow:

    • Ashwagandha (Withania somnifera):Υποτίθεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου και την ενδυνάμωση. Σύμφωνα με έρευνες, όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία (πέρα από κάποιες υποσχόμενες έρευνες σε ζώα) που να υποστηρίζουν ότι πράγματι ισχύει αυτό.
    • Ho Shou Wu (ρίζα Fo-Ti):Υποτίθεται ότι ενισχύει τη νεανικότητα, την αναπαραγωγική λειτουργία και τη λίμπιντο. Όμως οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
    • Cordyceps (ένα είδος μανιταριού που προσκολλάται σε μία κάμπια και χρησιμοποιεί το κουφάρι της ως τροφή): Υποτίθεται ότι ενισχύει τη δύναμη και την ενέργεια. Ωστόσο, οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι περιορισμένες. Μία έρευνα του Brigham Young University σε ποδηλάτες απεφάνθη ότι το cordyceps δεν αυξάνει τη σωματική απόδοση, ενώ άλλες μελέτες υποδεικνύουν πιθανή ευεργετική επίδραση σε ποντίκια, αλλά όχι και σε ανθρώπους.
    • Vanilla mushroom (πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, συν κάποια από τα παραπάνω συστατικά): Υποτίθεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χτίζει μύες, υποστηρίζει το συκώτι, φροντίζει την καρδιά και το πνεύμα, απομακρύνει το στρες και φέρνει «αισθήματα επικέντρωσης». Η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού πράγματι χτίζει μύες – η πρωτεΐνη είναι πολύτιμη για τη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών. Όμως τα άλλα συστατικά είναι μάλλον άχρηστα.

    Άρα, μάλλον δε χρειάζεστε ένα smoothie των 200 ευρώ για να είστε πιο υγιείς…



    ΣΧΟΛΙΑ