• LIFE&STYLE

    Τι είναι το Bechdel test που αποτυγχάνουν οι περισσότερες παραγωγές ταινιών;

    • NewsRoom

    “Marvel’s The Avengers” L to R: ROBERT DOWNEY JR., JOSS WHEDON, CHRIS HEMSWORTH, and CHRIS EVANS


    Οι «κυνηγοί υποσυνείδητων μηνυμάτων» (subliminal messages hunters-SMH) της Αμερικής,τώρα περισσότερο από ποτέ, “κοσκινίζουν” κάθε καινούργια ταινία -και δη παιδική- έτσι ώστε να ανακαλύψουν κρυμμένα σεξιστικά μηνύματα. Μιας και πλέον η Disney δεν κατέχει το μονοπώλιο στην παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων, δεδομένου ότι οι εταιρείες Dreamworks και Pixar έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, η παραγωγή φιλμ γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη για αμεσότερο και πιο διεξοδικό έλεγχο των ταινιών πριν βγουν στην μεγάλη οθόνη.

    Έτσι επιβλήθηκε το Bechdel Test. Πρόκειται για μία μέτρηση που καταγράφει το πως εκπροσωπούνται οι γυναικείοι χαρακτήρες στις ταινίες, ώστε να αποφευχθεί ο σεξισμός που προωθείται τόσο στον κινηματογράφο όσο και στα ΜΜΕ. Τα αποτελέσματα του τεστ φανερώνουν κάποιες συνταρακτικές αλήθειες σχετικά με τα μηνύματα που εκλαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας μέσα από τις ταινίες.

    Το Βechdel έχει δύο βασικούς άξονες, σύμφωνα με τους οποίους για να μπορέσει μία ταινία να επιτύχει το τεστ θα πρέπει:

    • να περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες.
    • να μιλήσουν έστω κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ταινίας για κάτι δεν θα έχει σχέση με άντρες.

    Το Bechdel test πήρε το όνομά του από την αρθρογράφο και δημιουργό καρτούν, Alison Bechdel η οποία παρουσίασε την συγκεκριμένη μέθοδο ελέγχου το 80′ και μόνο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αναγνώριση.

    Πλέον το Bechdel Test χρησιμοποιείται από μεγάλα ονόματα κρητικών και εταιρειών παραγωγής για να προωθήσουν ή να απορρίψουν κάποια ταινία. Στο site BechdelTest.com μάλιστα το οποίο διαθέτει μία βάση δεδομένων περισσότερων από 6.000 ταινίες που είτε έχουν περάσει είτε έχουν αποτύχει στο τεστ προκύπτει ότι μόνο οι μισές ταινίες έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία επιτυχώς.

    Το Βechdel Test έχει εμπνεύσει και άλλου είδους όμοια τεστ που μετρούν κατά πόσο για παράδειγμα η διαφορετικότητα στο χρώμα του δέρματος κατακρίνεται σε μία ταινία.

    What Is the Bechdel Test? Many Movies Have Failed It, and for a Good Reason

    Μιλώντας στο A.V Club η Βechdel δήλωσε: ”Moυ φαίνεται αστείο ότι η ιδέα αυτού του είδους ελέγχου των ταινιών δεν είχε απήχηση τόσα χρόνια. Επιτέλους 30 έτη μετά την παρουσίαση του, ο κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις γυναικείες αρχές”



    ΣΧΟΛΙΑ