• LIFE&STYLE

    Τα λάθη που κάνετε όταν φοράτε το άρωμά σας και πώς να τα διορθώσετε

    γυναίκα


    Το να φορέσετε το αγαπημένο σας άρωμα είναι ίσως η πιο απλή διαδικασία σε ολόκληρη την beauty ρουτίνα σας. Απλώς το ψεκάζετε στους καρπούς σας, το τρίβετε και είστε έτοιμες. Σωστά; Λάθος! Σύμφωνα με τον βραβευμένο Γαλλοαμερικανό perfumer Francis Kurkdjian, αυτό είναι το πιο κοινό σφάλμα που κάνουν όλοι, όταν βάζουν την κολόνια τους. Άλλη μία «κακή συνήθεια» στα μάτια των ειδικών, είναι να βάζετε το άρωμα σε ράφι του μπάνιου σας. Ναι, μπορεί να σας αρέσει να βλέπετε το κομψό μπουκαλάκι να κοσμεί τον χώρο, αλλά ο ατμός και η θερμοκρασία του ντους έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην φρεσκάδα και στην διάρκεια ζωής του.

    Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες «απειλούν» την ποιότητα του αρώματός σας. Για να μην πέσετε λοιπόν στην “παγίδα” τους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του Francis Kurkdjian που ακολουθούν παρακάτω.

    8-rvPnF.jpg

    Ψεκαστείτε, μην τρίβεστε

    Η σχεδόν ενστικτώδης συνήθεια να ψεκάζουμε το άρωμα στους καρπούς και μετά να το τρίβουμε είναι στην πραγματικότητα πολύ λάθος. «Η τριβή που δημιουργείται τρίβοντας αυξάνει την θερμοκρασία του δέρματος, το οποίο παράγει φυσικά ένζυμα που επηρεάζουν τη μυρωδιά» αποκαλύπτει ο Kurkdjian. Αν θέλετε λοιπόν να διατηρήσετε την ακεραιότητά του και να μείνει στο δέρμα σας όλη μέρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε τους καρπούς σας, να περιμένετε το υγρό να απορροφηθεί και μετά να προχωρήσετε στον λαιμό ή σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα σας.

    Αποθηκεύστε το μπουκάλι σε σκιερό μέρος

    Ίσως να μην είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας, αλλά η κολόνια θυμίζει ζωντανό οργανισμό. Είναι κι αυτή ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές αλλαγές. «Στα αρώματα δεν αρέσει να πηγαίνουν από το κρύο στη ζέστη» τονίζει ο γνωστός perfumer και προσθέτει ότι τέτοιες αλλαγές στην θερμοκρασία «πυροδοτούν αναπάντεχες χημικές αντιδράσεις μεταξύ των συστατικών, με αποτέλεσμα η μυρωδιά να “παλιώνει” πιο γρήγορα». Για παράδειγμα, εξηγεί, αφήνοντας ένα κιτρώδες άρωμα σε ένα μπάνιο γεμάτο ατμούς, αλλοιώνεται η φρεσκάδα του και τα ακατέργαστα συστατικά του, όπως το πατσουλί, αρχίζουν να μυρίζουν διαφορετικά. Παρόμοια αρνητική επίδραση έχουν και οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, καθώς μεταβάλλουν το χρώμα του αρώματος, κάνοντάς το να πρασινίζει. Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, ο ίδιος προτείνει το άρωμα να φυλάσσεται στη συσκευασία που το αγοράσατε, σε θερμοκρασία δωματίου και κυρίως όχι στο μπάνιο!

    lancome-la-vie-est-belle-l-eclat-campaign.jpgΑπό την καμπάνια του αρώματος La Vie Est Belle L’ Eclat της Lancôme

    Τελειώστε το ένα μπουκάλι πριν πάτε στο επόμενο

    Μπορεί το αρωματικό σας ελιξίριο να είναι πολύτιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε γρήγορο ρυθμό! Κρατώντας ένα μισοάδειο μπουκάλι στη συλλογή σας, δίνετε την ευκαιρία στο οξυγόνο – «τον μεγαλύτερο εχθρό των αρωμάτων» σύμφωνα με τον Kurkdjian- να εισχωρήσει στη σύνθεση και να αρχίσει να διασπά σταδιακά τα μόριά της. Αν κρατάτε την αγαπημένη σας μυρωδιά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, τότε καλύτερα να επενδύσετε στη μικρή ή τη μεσαία συσκευασία για να μην πάει ούτε μία σταγόνα χαμένη!

    Extra tip: Φυλάξτε τα μισογεμάτα μπουκάλια στο ψυγείο ώστε να μην αλλοιωθεί το άρωμα για τους επόμενους 3 μήνες.

    Ψεκάστε σε στρατηγικά σημεία

    Το πόσο διαρκεί η μυρωδιά ενός αρώματος δεν εξαρτάται μόνο από το μέρος που θα το εφαρμόσετε, αλλά και από τον τύπο του δέρματος και τη θερμοκρασία του σώματος. «Τα αρώματα δεν κρατάνε πολύ σε ένα αφυδατωμένο δέρμα» παραδέχεται ο Francis Kurkdjian. Γι’ αυτό, φροντίστε πάντα να έχετε μία ενυδατωμένη βάση, απλώνοντας συστηματικά body lotion, είτε χωρίς άρωμα, είτε στην ίδια μυρωδιά με την κολόνια σας για να ενισχύσετε την απόδοσή της. Ο ειδικός τονίζει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καλύπτετε το άρωμα με ρούχα. Αντί λοιπόν να ψεκάζεστε και μετά να ντύνεστε, στοχεύετε απευθείας στις περιοχές μου μένουν εκτεθειμένες στον αέρα, όπως οι καρποί και ο λαιμός. Η μοναδική εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα είναι αν ζείτε σε κλίματα με πολλή ζέστη. Τότε αποφύγετε να ψεκάζετε απευθείας στο δέρμα γιατί «όσο ιδρώνετε, τα φυσικά έλαια που εκκρίνει η επιδερμίδα μπορούν να καταστρέψουν το άρωμα πιο γρήγορα».

    Πηγή: glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πώς να αποκτήσετε λεία μαλλιά και πώς να μακρύνουν γρήγορα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πώς να απαλλάξετε τα μαλλιά σας από την «ψαλίδα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μακιγιάζ: Πώς να είμαι όμορφη στο γυμναστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ