• LIFE&STYLE

    Στέλιος Χατζηιωάννου: Ο ορκισμένος εργένης γίνεται μπαμπάς περιμένοντας κοριτσάκι τον Ιούνιο


    Σαρωτικός στις επιχειρήσεις, πρωτοπόρος, επαναστατικός, με κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία, ο Στέλιος Χατζηιωάννου, δεν υπήρξε απλά κληρονόμος ενός πλούσιου αυτοδημιούργητου πατέρα, σαν τον Λουκά Χατζηιωάννου, αλλά έγραψε την δική του ιστορία, που αναγνωρίστηκε με τον τίτλο του ιππότη, του sir απ’ την βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, σε  ηλικία, μόλις, των 39 ετών.
    Σήμερα, στα 51 του, αφήνει για λίγο στο περιθώριο, τις σκληρή επιχιερηματική αφοσίωση και παραμερίζει την εκτονωτική εργένικη ζωή για να γίνει πατέρας. Τον Ιούνιο, περιμένει το πρώτο του παιδί, ένα κοριτσάκι, που η προοπτική του τον κάνει ιδιαιτέρα ευτυχισμένο, από την Όρλα Μέρφι, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων από την Ιρλανδία, που δραστηριοποιούταν επαγγελματικά στο Μονακό.
    Εκεί, άλλωστε, πριν δυο με τρία χρόνια γνωρίστηκαν και η εκφραστικότητα, η απλότητα, η υψηλή αισθητική, η ζεστασιά που αποπνέει η Όρλα μαζί με το σαγηνευτικό, ολόψυχο χαμόγελο της, ταίριαξαν με τη μεσογειακή διάθεση του Στέλιου, τόσο που επίσημα παρευρίσκονταν μαζί στις εκδηλώσεις του πρίγκιπα Αλβέρτου -στενού φίλου της οικογένειας Χατζηιωάννου- αλλά και σε όλες τις επίσημες δραστηριότητες που σχετίζονται το Ιδρύμα Χατζηιωάννου στο πριγκιπάτο.

    Χαρούμενος γιατί έρχεται κοριτσάκι

    Όσοι γνωρίζουν τον Στέλιο Χατζηιωάννου, πάντα εντυπωσιάζονται απ’ τις γρήγορες αποφάσεις του, αλλά δε περίμεναν ο πάντα πολυάσχολος και γελαστός επιχειρηματίας, να βρει χρόνο και διάθεση για να φτιάξει οικογένεια, μιας και ενώ τηρούσε πάντα τις κυπριακές και ελληνικές παραδόσεις, προτιμούσε μια ελεύθερη ζωή και οι έντονοι ρυθμοί του, τα συνεχή ταξίδια του, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δεν έμοιαζαν να του αφήνουν περιθώρια.
    Κι όμως, να, που μη δίνοντας λαβή στο ευρωπαϊκό, κοσμικό τύπο ο δραστήριος mr Easy Jet, διατήρησε μια σχέση εκτός δημοσιότητας για χρόνια, γινεται πατέρας και μαζί με την διακοσμήτρια των πλέον απαιτητικών αριστοκρατών των ανάκτορων της Ευρώπης, έφτιαξαν μαζί, ήδη, το κοριτσίστικο δωμάτιο, όλο φως και ασφάλεια, στο αρχοντικό τους στο Μόντε Κάρλο.
    Μάλιστα, αν και γράφτηκε πως ο Στέλιος Χατζηιωαννου, γνωρισε την Όρλα, στην μητέρα του και στην αδελφή του Κλέλια, το Πάσχα, δικοί του άνθρωποι, μας διαβεβαίωσαν πως είχαν έρθει στο τέλος Μαρτίου και γέμισαν χαρά και συγκίνηση με το νέο του παιδιού στην οικογένεια.
    Περιμένοντας το κοριτσάκι τους, τον Ιούνιο, με χαρά και ανυπομονησία, δεν έχουν  έχουν ορίσει το γάμο τους, μιας και όλη τους η ασχολία αφορά στον ερχομό του αγαπημένου, ήδη, παιδιού στον κόσμο.
    Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, πολύ απλός, προσιτός, καθόλου απόμακρος, αλλά λιγομίλητος και χαμογελαστός, δεν έκρυψε ποτέ την ευαισθησία του και την επικοινωνία που είχε με τα παιδιά, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του έχει δοθεί για να απαλύνει οδύνες, να αποκατάστασή αδικίες και να επαναφέρει χαμογελά σε παιδικά προσωπάκια.
    Την μεγάλη αδυναμία του έδειξε στο παιδί της αδελφής τους, της Κλέλιας, την Αννούλα της. Τόσο η Κλέλια, όσο και η μητέρα, η Νέδη Ιωάννου, άνοιξαν την αγκαλιά τους για την Όρλα και ανυπομονούν για την ώρα που θα κρατήσουν στην αγκαλιά τους, το καινούργιο μέλος της οικογένειας Χατζηιωαννου.

     Easy μεν, βαθύπλουτος δε…

    «… Είχα κληρονομήσει κάποια πλούτη από τον πατέρα μου, έναν Ελληνοκύπριο μεγιστάνα με μεγάλες επιχειρήσεις και έπειτα ήμουν αρκετά τυχερός που ήμουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσω μια επιχείρηση που πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι ήλπιζα…» Κάπως έτσι, σεμνά απάντησε σε τιμές που του έγιναν ο Στέλιος, που γεννήθηκε 14 Φεβρουαρίου του 1967, στην Αθήνα, αναφερόμενος στον σπουδαίο πατέρα του.
    Ο Λουκάς Χατζηιωάννου, από τον Πεδουλά της Κύπρου, ονειρευόταν ταξίδια στις θάλασσες και από μικρός άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει την 12μελή οικογένεια του, αυτός ο πρωτότοκος. Μετρώντας εφηβικές δουλειές σε μέρη μακρινά απ’ το νησί του, έγινε με σκληρή δουλειά, ο «βασιλιάς των τάνκερ», πρόσφερε δουλειά σε τουλάχιστον 2000 κυπριακές οικογένειες, ανέλαβε να σπουδάσει παιδιά και να βοηθήσει ιατρικά πολλούς που είχαν ανάγκη, παντρεύτηκε με την Νέδη Χατζηιωάννου το 1958 για μια ζωή και απέκτησε τον Πόλυ, τον Στέλιο και την Κλέλια.
    Από αριστερά τα παιδιά Πόλυ, Κλέλια και Στέλιος με τον πατέρα τους Λουκά Χατζηιωάννου
    Πρόλαβε να δει δύο εγγόνια απ’ την οικογένεια του Πόλυ και να αφήσει, χωρίς αδικία τεράστια περιουσία στα παιδιά του.
    Ο Στέλιος, αφού αποφοίτησε απ το London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, αύξησε την πατρική δημιουργία με ευρηματικότητα και ένα παροιμιώδες εμπορικό δαιμόνιο.
     Με τη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet, σε ηλικία μόλις 28 ετών, έφερε επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές, με την αεροπορική του να συγκαταλέγεται στη λίστα των FTSE-100, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση την εμπορική της αξία και τον ίδιο να εντάσσεται αναμεσά στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, στις υψηλότερες θέσεις.
    Διατήρησε τα δικαιώματα της ονομασίας «easy» με την εταιρεία επενδύσεων του, easyGroup, με έδρα το Μονακό και το Λονδίνο, επεκτεινόμενος  σε νέους τομείς , με αρχή πάντα να προσφέρει μεγάλη αξία με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, έτσι γεννήθηκαν τα easyBus, easyHotel, easyCar, easyOffice, easyGym, ενώ τα σούπερ μάρκετ του στην Αγγλία, χωρίς φίρμες και διάκοσμους, αλλά με άριστη ποιότητα, πρόσφεραν διέξοδο οικονομική ακόμα και στις πλέον φτωχές οικογένειες.
    Στέλιος Χατζηιωάννου
    Φυσικά, ουδέποτε εγκατέλειψε την ναυτιλία, αλλα δημιούργησε το 1992, τη δική του εταιρεία, την Stelmar, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001 και στη συνέχεια πωλήθηκε το 2005, τέσσερις φορές από την αρχική τιμή της μετοχής. Από το 2009 είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

    Τη μέρα που έδωσε την μισή του περιουσία σε όσους πονούν στον κόσμο

    Ο πατέρας Λουκάς, η αδελφή Κλέλια, πάντα η μάνα Νέδη, αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να βοηθούν όσους δε στάθηκαν το ίδιο τυχερούς με εκείνους. Το έργο τους, που δεν θέλησαν ποτέ να αποκαλέσουν φιλανθρωπικό, αλλά απλά ανθρώπινη υποχρέωση, ήρθε να ακολουθήσει με θέρμη και αλήθεια ο Στέλιος Χατζηιωάννου και πώς αλλιώς, αφού με τέτοιες αρχές είναι μεγαλωμένος.
    Μόνο που η δική του κίνηση ήταν από εκείνες που δεν συνηθίζονται και που μόνο θαυμασμό και εντυπωσιασμό προκαλούν. Ήταν Μάιος του 2017, όταν ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου που έχει το δραστήριο Stelios Philanthropic Foundation, ανακοίνωσε πως γίνεται μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας «Giving Pledge» και μέσω της διαθήκης του αφήνει τη μισή του περιουσία στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματός του.
    Η «Giving Pledge» ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και τον Warren Buffett είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, με πάνω από το μισό της περιουσίας πολύ πλούσιων ατόμων της γης, για σκοπούς που θα απαλύνουν τον πόνο, την δυστυχία, την αδικία.
    easyjet
    Ο Στέλιος και ενώ είναι ήδη σε μια σχέση με προοπτικές την οικογένεια, με την Όρλα, εντάσσεται σ αυτην την παγκόσμια προσπάθεια, ενώ παραδέχτηκε πως το τηλέφωνο και η προτροπή του Bill Gates στάθηκαν καθοριστικά για την συμμετοχή του στο Giving Pledge. Στην ανακοίνωση της απόφασης του σημείωσε πως «… είχα πραγματικά, τουλάχιστον 2 φορές στη ζωή μου, την επιλογή να μη δουλεύω για να ζήσω. Ο κόσμος είναι γεμάτος από άπραγους, πλούσιους νέους που ζουν τη ζωή τους χωρίς ποτέ να κάνουν κάτι καλό για τον κόσμο. Είμαι πλέον 50 ετών και εξακολουθώ να εργάζομαι για να ζήσω (για την ακρίβεια, περίπου 60 ώρες την εβδομάδα).
    Όταν ωστόσο συμπλήρωσα τα 40, ξεκίνησα την προσπάθεια για να «αποπληρώσω» το χρέος μου στην κοινωνία. Πιστεύω πως αυτό το χρέος το έχουν όλοι όσοι είναι εύποροι οικονομικά, καθώς η περιουσία τους οφείλεται κυρίως στους πελάτες που επιλέγουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Μου πήρε άλλα 10 χρόνια παράλληλης «σκέψης» και «πράξης» που σχετίζεται με τη φιλανθρωπία, για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι μόνο αν κάποιος προσφέρει πάνω από το μισό της προσωπικής του περιουσίας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, μπορεί ουσιαστικά να εξισορροπήσει τις ανάγκες οικογένειας και φίλων, έναντι άλλων καλών σκοπών…».
    Παράλληλα ο Στέλιος Χατζηιωαννου συνεχίζει τη δική του δράση σε Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρος και Μονακό με το «Φαγητό από καρδιάς» στην Ελλάδα, που προσφέρει καθημερινά, σ’ όσους έχουν ανάγκη, συσκευασμένα τρόφιμα, στην επιβράβευση της δικοινοτικής επαγγελματικής συνεργασίας στο διχοτομημένο νησί της Κύπρου, με στόχο την προάσπιση και ενίσχυση μακροχρόνιας ειρήνης, ανάμεσα στις κοινότητες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, τη διάθεση υποτροφιών σε ευφυείς νέους για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια όπως το London School of Economics και το City University, που φοίτησε ο ίδιος, στην ετήσια έκδοση επιταγής στη WWF και στον Ερυθρό Σταυρό.
    Όταν ωστόσο συμπλήρωσα τα 40, ξεκίνησα την προσπάθεια για να «αποπληρώσω» το χρέος μου στην κοινωνία. Πιστεύω πως αυτό το χρέος το έχουν όλοι όσοι είναι εύποροι οικονομικά, καθώς η περιουσία τους οφείλεται κυρίως στους πελάτες που επιλέγουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
    «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάνεις δεν έχει το μονοπώλιο στις καλές ιδέες που υποστηρίζουν φιλανθρωπικούς σκοπούς και τα προβλήματα στον κόσμο μας δεν θα τελειώσουν ποτέ», τονίζει, «για αυτό θα πρέπει, όσο μπορούμε, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθεια μας για πάντα…»,

    Κάποιες ξέφρενες νύχτες εργένικης ζωής…

    Ποτέ δεν προσποιήθηκε τον άγιο, ο Στέλιος Χατζηιωάννου, πάρα την έντονη και ολόκαρδη δραστηριότητα του για ανάλυση οδυνών. Και αν και πια γίνεται οικογενειάρχης και αφήνει πίσω του τις νεανικές, ξέφρενες βραδιές του, δε μπορεί να γίνει -έστω και αν είναι άκομψη- μια αναφορά σε κάποια εμβληματικά του πάρτι, καθώς και στην αδυναμία τους στις ωραιότερες των κυρίων της Ευρώπης.
    Αλώστε με τον τίτλο της ωραιότερης της Μεγάλης Βρετανίας, μια πανύψηλη Αγγλίδα καλλονή, με διάφανο δέρμα, πριν λίγα χρονιά τον είχε συνοδεύσει σε ταξίδι του στην Αθήνα και σε φιλικά δείπνα του, ως ευχάριστη διακοπή της επιχειρηματικής του έντασης. Η star Μεγάλη Βρετάνια πάντως είχε εντυπωσιάσει όχι μόνο με την χαριτωμένη εμφάνιση της, αλλα και με την σεμνότητα και τη προσοχή της στον Στέλιο Χατζηιωάννου.
    Τις λονδρέζικες κοσμικές στήλες, όμως, είχε απασχολήσει πολύ η σχέση του με την εντυπωσιακά καλλίγραμμη  χορεύτρια Ντάνι Μινόγκ, αδελφή της διάσημης αυστραλιανής τραγουδίστριας Κάιλι, αλλα και άλλες εμφανίσεις του με κυρίες της βρετανικής αριστοκρατίας, μιας και η προτίμηση του στις λευκές, εύθραυστες καλλονές της γηραιάς Αλβιώνος είναι απροκάλυπτη.
    Εμβληματικό υπήρξε το πάρτι του, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στη υπέρκομψη έπαυλη του στο Μόντε Κάρλο, όπου συγκεντρώθηκαν οι ισχυροί του χρήματος της γης, αθλητές και διάσημα μοντέλα, αλλα και εκείνο που έδωσε για τα γενέθλια των 40 του χρόνων,  στη θρυλική βίλα «Victoria», στη παραλία Saint Jean του Saint Barth, την οποία φήμες ήθελαν να έχει αγοραστεί αντί του διόλου ευκαταφρόνητο ποσού του 1,6 εκατ. ευρώ.
    Στο υπέροχο σκάφος του, φιλοξενούμενοι εντυπωσιάζονταν από την ικανότητα διοργάνωσης αξέχαστων γιορτών του οικοδεσπότη Στέλιου Χατζηιωάννου, με την αγάπη του για τα καταπράσινα, ζαφειρένια σχεδόν, νερά της Καραϊβικής. Έναστρες νύχτες, παράφορες στιγμές, νεανικά χαμογελά, καλοκαιρινές αισθήσεις που μοιάζουν πια με φωτογραφίες σε άλμπουμ αναμνήσεων, για τον άνδρα που αποφάσισε να γίνει πατέρας, με την ίδια σοβαρότητα που έδειξε σε ότι καταπιάστηκε μέχρι σήμερα.
    Τυχερό πάντα να ‘ναι το κορίτσι αυτό που θα ‘ρθει στον κόσμο τον Ιούνιο, από ανθρώπους που το θέλησαν πολύ και το περιμένουν με απόλυτη στοργή, έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε παλιά συνήθεια για χάρη του…

      

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαμαντής Διαμαντίδης: Ο Έλληνας Κροίσος με τα 4 σπίτια στον Αστέρα – «Four Seasons», που κάποτε μπάρκαρε στα καράβια



    ΣΧΟΛΙΑ