• LIFE&STYLE

    Χριστούγεννα: Τι δώρα να μην πάρετε στους αγαπημένους σας αυτές τις γιορτές

    • NewsRoom


    Η ημέρα των Χριστουγέννων πλησιάζει και οι περισσότεροι έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους, κάνοντας τα τελευταία ψώνια και αναζητώντας τις καλύτερες επιλογές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας τις γιορτινές αυτές ημέρες.

    Κι ενώ ό,τι αγοράζουμε και ό,τι δωρίζουμε το κάνουμε πάντα με αγάπη, συχνά πέφτουμε στην «παγίδα» να αγοράζουμε τα πιο «κλασσικά», τα πιο προβλέψιμα, ίσως, πράγματα, αφαιρώντας την μαγεία της ιδιαιτερότητας και το στοιχείο της έκπληξης από αυτό το οποίο δωρίζουμε.

    Οι ειδικοί, λοιπόν, έφτιαξαν για φέτος μία λίστα με τις 6 «απαγορευμένες» κατηγορίες δώρων, εκείνες δηλαδή που μας αποτρέπουν να προτιμήσουμε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα που σκοπεύουμε να αγοράσουμε και, αντ’ αυτών, μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, με πολύ ενδιαφέρον και φαντασία!

    Μας θυμίζουν, άλλωστε, ότι τα στοχευμένα, πρωτότυπα δώρα δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβά, αποκτούν όμως μεγαλύτερη αξία για τον παραλήπτη του δώρου, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

    Το κυνήγι χρήσιμων και ελκυστικών δώρων για την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους γνωστούς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η Ashley Bronczek και η Candace Ourisman γνώριζαν το πρόβλημα αυτό θέλησαν να βοηθήσουν. Για το λόγο αυτό, ίδρυσαν, πριν από δυόμισι χρόνια, το Secretly Gifting, μια υπηρεσία που βοηθά στην επιλογή δώρων.

    Πολλοί από τους πελάτες τους, μάλιστα, τους αναθέτουν να ψωνίζουν τα δώρα που θέλουν να κάνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα όλο το χρόνο. Κεντρικό σημείο της νοοτροπίας των δύο δημιουργών της πρωτοβουλίας είναι τα δώρα που αγοράζονται να ταιριάζουν με τα στοιχεία ενδιαφέροντος του παραλήπτη.

    Η συμβουλή τους είναι να «πάρετε ένα από τα αγαπημένα σας πράγματα». Εκφράζοντας το δικό σας προσωπικό γούστο, δείχνει ότι έχετε επενδύσει στην ανταλλαγή, ακόμα κι αν δεν είστε τόσο κοντά με τον παραλήπτη. Στοχεύστε σε υψηλής ποιότητας αντικείμενα, με προσεγμένες λεπτομέρειες, που είναι εντός του προϋπολογισμού σας. Σκεφτείτε αντικείμενα που δεν περιορίζονται στην περίοδο των διακοπών. Και, φυσικά, μην παραλείψετε να περιτυλίξετε όμορφα ό,τι κι αν αγοράσετε. Πάντοτε πρέπει να θυμάστε ότι επιθυμία μας, όταν αγοράζουμε ένα δώρο, είναι να αρέσει στον παραλήπτη και να το χρησιμοποιήσει.

    Η «μαντεψιά» για το τι είναι πιθανό να παραλάβουμε ως δώρο είναι αρκετά εύκολη, καθώς αντικείμενα όπως κούπες, αρωματικά κεριά και μπουκάλια κρασιού έρχονται συνήθως σε πληθώρα και σίγουρα δεν χρειαζόμαστε άλλα. Από την άλλη, δώρα όπως αρώματα, λοσιόν και αξεσουάρ είναι πολύ προσωπικά και, κατά συνέπεια, είναι πιθανό να μην συναντήσουν τα γούστα του παραλήπτη.

    Ακολουθεί, λοιπόν, η λίστα με όσα καλό θα ήταν να μην αγοράσετε ως δώρα τις φετινές γιορτές, αλλά και μερικές ιδέες για ξεχωριστά δώρα.

    Αρωματικά κεριά

    Τι να μην πάρετε

    Τα αρωματικά κεριά είναι μια εύκολη, αλλά αρκετά προβλέψιμη λύση δώρου, γι’ αυτό και συχνά οι παραλήπτες των δώρων καταλήγουν να λαμβάνουν μια ολόκληρη συλλογή από αρωματικά κεριά ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Όπως εξηγεί η Ourisman, «σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε ο τρίτος ή τέταρτος που δωρίζουμε ένα αρωματικό κερί στον ίδιο άνθρωπο. Είναι μια όμορφη χειρονομία, αλλά ξεχνιέται εύκολα.

    Παρ’ όλα αυτά, αν κανείς θέλει οπωσδήποτε να δωρίσει ένα κερί σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, οι Ourisman και Bronczek προτείνουν η επιλογή του κεριού να έχει το αγαπημένο άρωμα του παραλήπτη και να συνοδεύεται από ένα σημείωμα, που να εξηγεί γιατί ο αποστολέας το διάλεξε.

    Τι να πάρετε

    Εναλλακτικά, αν κανείς θέλει να παραμείνει στην λύση ενός αρωματικού αντικειμένου, τότε μπορεί να αγοράσει κάτι αρωματικό μεν, χρησιμότερο δε, που θα μαρτυρά ότι διαλέχθηκε με περισσότερη σκέψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο σε ένα όμορφο μπουκάλι, το οποίο θα διακοσμεί όμορφα τον χώρο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τον παραλήπτη να προετοιμάζει γευστικά γεύματα για τον ίδιο και τους αγαπημένους του.

    «Είναι ελκυστικό και θα σκέφτονται εσάς όταν το χρησιμοποιούν», είπε η Ourisman.

    Κούπες

    Τι να μην πάρετε

    Αν υπάρχει κάτι που ξέρουμε σίγουρα, αυτό είναι ότι ο παραλήπτης του δώρου μας δεν έχει ανάγκη από μία ακόμη κούπα. «Το να δωρίσετε μία κούπα που να γράφει ‘Καλά Χριστούγεννα’ ή κάτι άλλο, γενικό, δεν νομίζω ότι επιτυγχάνει την επιρροή που θέλετε να ασκήσετε», υποστηρίζει η Ourisman και συμπληρώνει «Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ιδιαίτερες συνήθειες καθημερινότητας και θέλουν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη κούπα.

    Επομένως, αν η επιλογή της κούπας δεν είναι πολύ σημαντική για τον παραλήπτη ή τον αποστολέα του δώρου, η Ourisman και η Bronczek προτείνουν να μην επιλέξετε κάτι τέτοιο.

    Τι να πάρετε

    Αντί για μία κούπα, οι ειδικοί προτείνουν να προτιμήσετε ένα άλλο επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν, που ωστόσο δεν θα καθίσει απλά σε ένα ράφι, αλλά θα έχει ουσιαστικότερη αξία.

    Όπως λέει η Ourisman, «αγαπάμε τα δώρα που είναι χρηστικά και ωφέλιμα, αλλά έχουν και έντονο το στοιχείο της προσωπικότητας».

    Μια ανθεκτική επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, για παράδειγμα, είναι πολύ καλύτερη από μια χάρτινη τσάντα και περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών. Μπορείτε να επιλέξετε κάτι που δεν θα σπάει, ούτε θα διαλυθεί. Κριτήρια για την επιλογή σας μπορούν επίσης να είναι διασκεδαστικά μοτίβα, χρώματα ή ειδικές προσαρμογές, που θα κάνουν το δώρο σας ακόμη πιο ξεχωριστό.

    Μάλιστα, η Ourisman προτείνει να τυπωθεί ή να κεντηθεί το όνομα της οικογένειας πάνω στην τσάντα, για να κάνει αυτό το δώρο εντελώς μοναδικό!

    Κρασί

    Τι να μην πάρετε

    Όταν αγοράζετε ένα δώρο σε κάποιον, θέλετε να τον εκπλήξετε και να τον ευχαριστήσετε και το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε είναι να μην κάνει το δώρο σας καμία εντύπωση και να ξεχαστεί.

    Για να κάνετε το μπουκάλι κρασί ένα πιο ξεχωριστό δώρο, διαλέξτε το αγαπημένο του παραλήπτη ή, διαφορετικά, κάτι που θα δείχνει πιο προσωπικό από το πρώτο μπουκάλι που είδατε στο δρόμο προς το διάδρομο του ταμείου. Ενδεικτικό παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρασί με ετικέτα που να έχει το όνομα του παραλήπτη ή να προέρχεται από μία χώρα, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε.

    Τι να πάρετε

    Αντίθετα από το κλασσικό μπουκάλι με το κρασί, η προετοιμασία ενός κοκτέιλ είναι μια πολύ πιο ενεργή και ξεχωριστή εμπειρία από το απρόσωπο, τυποποιημένο μπουκάλι.

    Την διαδικασία θα μπορούσε να συνοδεύσει, ως δώρο, ένα κιτ από εργαλεία προετοιμασίας κοκτέιλ, ή και παρασκευής άλλων μειγμάτων. Εκτός από χρηστικό, είναι και ένα πολύ διασκεδαστικό δώρο, καθώς εξάπτει τη φαντασία του παραλήπτη και τον ωθεί να δοκιμάσει νέες…δημιουργίες!

    Αξεσουάρ χειμώνα

    Τι να μην πάρετε

    Οι θερμοκρασίες αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται τσουχτερές, με τον υδράργυρο να πέφτει όλο και πιο χαμηλά, όσο προχωρά ο χειμώνας, κάνοντάς μας να αναζητούμε όλο και περισσότερα αξεσουάρ για τον χειμώνα, που θα μας κρατήσουν ζεστούς, χωρίς παράλληλα να αφαιρούν από το στυλ μας. Αντικείμενα όπως καπέλα, σκουφιά, γάντια, κασκόλ ή και πακέτα δώρων που περιλαμβάνουν όλα αυτά μαζί κάνουν την εμφάνισή τους, αυτή την εποχή του χρόνου, στα ράφια των καταστημάτων, σε στοίβες, ενώ συχνά μπορεί να αποτελούν και κάποια προσφορά.

    Ωστόσο, συνήθως αυτά τα σετ αξεσουάρ μαρτυρούν χαμηλής ποιότητας και γούστου προϊόντα και, αν αυτό φαίνεται, τότε το δώρο μας δεν θα είναι και πολύ ωφέλιμο, καθώς ο παραλήπτης δεν θα επιλέγει να φορά τα αντικείμενα αυτά. Επιπλέον, αν το σχέδιο των αντικειμένων αυτών είναι περίπλοκο, τότε θα περιορίσει σημαντική τη δυνατότητα του παραλήπτη να συνδυάσει τα αξεσουάρ αυτά με πράγματα που έχει ήδη στη ντουλάπα του και θα τον οδηγήσει ξανά στο να μην τα επιλέγει.

    Σε όλα αυτά, πρέπει επίσης να προστεθεί και το γεγονός ότι, λογικά, ο κάθε πιθανός παραλήπτης έχει ήδη τέτοια αξεσουάρ για το κρύο, που πιθανότατα έχει διαλέξει μόνος του, του αρέσουν και τα προτιμά.

    Στην περίπτωση που θέλετε, παρ΄ όλα αυτά, να αγοράσετε ένα τέτοιο σετ ως δώρο, η Ourisman προτείνει να προτιμήσετε εταιρείες που είναι γνωστές για τη δουλειά και την ποιότητα κατασκευής των προϊόντων τους. Προτιμότερο είναι, επίσης, να προτιμήσετε ουδέτερα σχέδια και απλά χρώματα, που να μπορούν να συνδυαστούν με πολλά κομμάτια που ενδεχομένως έχει στην ντουλάπα του ο παραλήπτης του δώρου σας.

    Τι να πάρετε

    Μία εναλλακτική και πρωτότυπη λύση για αξεσουάρ χειμώνα είναι να αγοράσετε μία κουβερτούλα. Το αντικείμενο αυτό θα προσθέσει άνεση και ζεστασιά στο σπίτι του αγαπημένου σας προσώπου, ενώ επειδή ακριβώς αποτελεί ένα αντικείμενο που θα παραμείνει εντός του σπιτιού, το εύρος σχεδίων και χρωμάτων επεκτείνεται και η επιλογή μπορεί να γίνει με πιο «χαλαρούς» όρους.

    To κλειδί για να είναι ένα δώρο επιτυχημένο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να επιλέξετε ένα στοιχείο πιο έντονο, με περισσότερο εφέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα ότι πρέπει να είναι και πιο ακριβό. Για παράδειγμα, μία γούνα από ψεύτικο υλικό είναι καλύτερη επιλογή δώρου από ένα κομμάτι ένδυσης από πιο αραχνοΰφαντο υλικό.

    Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, όπως ένα μονόγραμμα, θα κάνετε το δώρο σας εντελώς ξεχωριστό!

    Αξεσουάρ χειμώνα

    Γλυκά

    Τι να μην πάρετε

    Πόσοι είναι οι άνθρωποι που, κατά τη διάρκεια των εορτών δεν έχουν σπίτι τους πολλά και διαφορετικά γλυκά, όπως τα γιορτινά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά και μπισκότα, καραμέλες και άλλα; Μάλλον ελάχιστοι, έως και κανένας, επομένως το να προσθέσουμε σε κάποιον μερικά ακόμη γλυκά δεν προσδίδει τίποτα ιδιαίτερο.

    Τι να πάρετε

    Αν θέλετε, ωστόσο, να αγοράσετε κάτι σχετικό με γλυκά, που να είναι όμως ξεχωριστό και πρωτότυπο υπάρχει τρόπος! Αν πρόκειται να προσθέσετε κάτι σε αυτό το ήδη παραγεμισμένο «καλάθι» πραγμάτων, δώστε κάτι ξεχωριστό. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ιδιαίτερα μπισκότα που θα έχετε ψήσει εσείς ή να επιλέξετε ένα κέρασμα που ξεχωρίζει από τα άλλα, με γλυκά ξεχωριστά σε σχέδιο, σχήμα ή γεύση.

    Αρώματα και αρωματικές λοσιόν

    Τι να μην πάρετε

    Το να δωρίσετε ένα άρωμα είναι μία ευγενική, τρυφερή κίνηση, η πιθανότητα να αγοράσετε κάτι που δεν θα αρέσει τόσο στον παραλήπτη του δώρου σας είναι αρκετά μεγάλη κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα αντικείμενο πολύ προσωπικό. Οι ειδικοί προτείνουν να μείνετε μακριά από αυτή την αγορά, εκτός αν είστε πολύ σίγουροι για το ιδιαίτερο γούστο του παραλήπτη και για το άρωμα που προτιμά.

    Ακόμη και άλλα, παρόμοια δώρα, όπως γιορτινές συσκευασίες με λοσιόν αποτελούν «παγίδα», γιατί και πάλι ο αποστολέας του δώρου θα πρέπει να πετύχει ακριβώς το άρωμα που αρέσει στον παραλήπτη. Συνήθως η γιορτινή περίοδος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από προϊόντα με μυρωδιές που ταιριάζουν στην εποχή, όπως πεύκου, καραμέλας και βανίλιας, ωστόσο τα αρώματα αυτά δεν ταιριάζουν στο γούστο όλων.

    Θα πρέπει, επιπλέον, να υπολογίσετε ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία ή και αλλεργίες σε ορισμένες μυρωδιές, ενώ καθοριστικό ρόλο εδώ παίζει και η ποιότητα του προϊόντος, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που θα ακουμπήσει απευθείας το δέρμα κάποιου.

    Τι να πάρετε

    Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ακριβώς ποιες μυρωδιές αρέσουν σε κάποιον, τότε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας χωρίς άρωμα είναι η κατάλληλη επιλογή. «Μου αρέσει η πρόθεση πίσω από ένα τέτοιο δώρο, καθώς δείχνει ότι θέλουμε να προσφέρουμε στον παραλήπτη κάτι που θα τον χαλαρώσει και θα περιποιηθεί τον εαυτό του», λέει η Ourisman.



    ΣΧΟΛΙΑ