• LIFE&STYLE

    Πρίγκιπας Χάρι: Η πρώτη επίσημη δήλωση για το Megxit γεμάτη αιχμές για το παλάτι (pic&videos)

    • NewsRoom

    Πρίγκιπας Χάρι


    Όλα όσα αποκάλυψε ο δούκας του Σάσεξ για το παρασκήνιο της παραίτησης του πριγκιπικού ζεύγους από τα βασιλικά του καθήκοντα

    Μία ομιλία γεμάτη αιχμές, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση του ίδιου και της συζύγου του από τα βασιλικά τους καθήκοντα, παρέθεσε για πρώτη φορά επίσημα ο πρίγκιπας Χάρι, μετά την ανακοίνωση του Megxit, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Βρετανία και όχι μόνο

    Ο πρίγκιπας Χάρι παρευρέθη χθες το βράδυ σε επίσημο ιδιωτικό δείπνο για το Sentebale, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει τους νέους που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον ίο HIV και το AIDS, το οποίο μάλιστα ίδρυσε ο ίδιος το 2006, στη διάρκεια του οποίου παρέθεσε μία ομιλία. Σε αυτήν, δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στην πρόσφατη απόφαση του ίδιου και της συζύγου του που συντάραξε τη Βρετανία και απασχόλησε το διεθνή Τύπο, να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ Καναδά και Βρετανίας.

    Όντας εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ο πρίγκιπας Χάρι εξομολογήθηκε στους παρευρισκόμενους την βαθιά του θλίψη για το γεγονός ότι εγκατέλειψε την βασιλική οικογένεια, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ δεν είχαν άλλη επιλογή.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι μου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ»

    Στον πρόλογο της ομιλίας του, ο δούκας του Σάσεξ είπε ότι «μόνο να φανταστώ μπορώ τι έχετε ακούσει και τι έχετε διαβάσει αυτές τις ημέρες για μένα. Είμαι το ίδιο άτομο που γνωρίζετε εδώ και 35 χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι μου και ο τόπος που αγαπώ. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

    Ο μικρός γιος της πριγκίπισσας Νταϊάνα αποκάλυψε πως ο ίδιος και η Μαρκλ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να υπηρετούν την βασίλισσα Ελισάβετ, την κοινοπολιτεία, αλλά και τις στρατιωτικές του δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνουν καμία δημόσια χρηματοδότηση. Ο Χάρι μίλησε και για την προσαρμογή της συζύγου του στα βασιλικά της καθήκοντα, θέμα για το οποίο τόσα έχουν ειπωθεί όλον αυτόν τον καιρό, καθώς η αδυναμία προσαρμογής της Μέγκαν Μαρκλ στον ρόλο της ως σύζυγος του πρίγκιπα θεωρήθηκε ο βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής. Όπως τόνισε ο δούκας του Σάσεξ, η σύζυγός του «έχει τις ίδιες αξίας, όπως κι εγώ» και πως ήταν «ενθουσιασμένη» και «αισιόδοξη» για τον πλήρη βασιλικό της ρόλο, μετά τον γάμο τους.

    Ο πρίγκιπας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ζευγαριού να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα ήταν μία δύσκολη απόφαση, που δεν έλαβαν «ελαφρά την καρδία», όπως συγκεκριμένα είπε, ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι για πάντα το σπίτι του.

    O πρίγκιπας Χάρι στο επίσημο ιδιωτικό δείπνο για το Sentebale

    «Με θλίβει που ήρθαν έτσι τα πράγματα, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή»

    Ο Χάρι, επιπλέον, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την γιαγιά του, αποκαλώντας την «αρχηγό του» και πως ήταν «απίστευτα ευγνώμων« στην Αυτού Μεγαλειότητα και στην υπόλοιπη οικογένειά του για την υποστήριξή τους, τόσο σε αυτόν, όσο και στην Μέγκαν Μαρκλ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μόλις παντρευτήκαμε με την Μέγκαν, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Ήμασταν αισιόδοξοι και έτοιμοι να υπηρετήσουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, πραγματικά με θλίβει που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Η απόφαση που πήρα για την σύζυγό μου και μένα, αποχωρώντας, δεν ήταν κάτι που δεν το σκέφτηκα καλά. Υπήρχαν τόσοι πολλοί μήνες συζητήσεων, μετά από τόσα χρόνια προκλήσεων και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά σε ό,τι αφορά αυτό, πραγματικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

    «Αναγκάστηκα να κάνω ένα βήμα πίσω από την οικογένειά μου, ελπίζοντας σε μια ειρηνική ζωή»

    Παράλληλα, ο δούκας του Σάσεξ πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν φεύγουμε μακριά και σίγουρα δεν φεύγουμε μακριά από εσάς. Η ελπίδα μας ήταν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την βασίλισσα Ελισάβετ, την Κοινοπολιτεία και τις στρατιωτικές μου οργανώσεις, αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατό. Το αποδέχτηκα αυτό, γνωρίζοντας πως δεν αλλάζει το ποιος είμαι ή το πόσο δεσμευμένος είμαι, αλλά ελπίζω ότι σας βοηθά να καταλάβετε πως τα πράγματα ήρθαν έτσι, που αναγκάστηκα να κάνω ένα βήμα πίσω από την οικογένειά μου, ελπίζοντας σε μια ειρηνική ζωή».

    Το ζευγάρι θα συνεχίσει να κάνει μια ζωή υπηρετώντας το κοινό καλό, όπως διευκρίνισε ο πρίγκιπας και πως έκαναν ένα «τεράστιο άλμα πίστης». Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος, που αγαπά την χώρα του και αφιερώνει την ζωή του στην υποστήριξη των αιτιών, των φιλανθρωπικών και στρατιωτικών κοινοτήτων, που είναι τόσο σημαντικά για μένα. Μου διδάξατε πολλά για την ζωή και αυτός ο ρόλος με έχει διδάξει περισσότερα για το τι είναι σωστό και δίκαιο, πράγματα που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ».

    Τέλος, αναφερόμενος στον γιο του, Άρτσι, ο δούκας του Σάσεξ δήλωσε πως ήταν «μεγάλο προνόμιο… να νιώθω τον ενθουσιασμό σας για τον γιο μας τον Άρτσι, που είδε για πρώτη φορά στην ζωή του χιόνι τις προάλλες και του φάνηκε απίστευτο».

    Τι ορίζει η τελική απόφαση του παλατιού για το Megxit

    Οι δηλώσεις γεμάτες αιχμές εκ μέρους του Χάρι, που δεν πέρασαν απαρατήρητες, έρχονται μετά την επίσημη δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ, που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου και ανακοίνωνε ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τους βασιλικούς τους τίτλους, καθώς θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, εκτός από την επιστροφή των 2,4 εκατομμυρίων λιρών που ξόδεψαν για την πλούσια ανακαίνιση του Φρόγκμορ Κότατα, θα πληρώνουν και ένα ενδεικτικό ενοίκιο, ώστε να διατηρήσουν το σπίτι τους στην Βρετανία. Το ενοίκιο αυτό εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τις 360.000 λίρες.

    Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε στο Σάντριγχαμ το Σάββατο ορίζει πως το ζευγάρι, πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ θα σταματήσει να εργάζεται για την βασιλική οικογένεια από την άνοιξη και δεν θα εκπληρώνει καθήκοντα για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ, αποχωρώντας πλήρως από την βασιλική οικογένεια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που πριγκιπικό ζεύγος απαρνείται τα βασιλικά του καθήκοντα.



    ΣΧΟΛΙΑ