• LIFE&STYLE

    Πώς βγάζει χρήματα η βασιλική οικογένεια;

    • NewsRoom

    Ποιες είναι οι πηγές εισοδήματος της βασίλισσας Ελισάβετ και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας;

    Η δημοτικότητα και η απήχηση που έχει η βρετανική βασιλική οικογένεια στον κόσμο συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας.

    Δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα και συγκεκριμένα το Λονδίνο με την ελπίδα να έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιον από την βασιλική οικογένεια.

    Το 2017 η βρετανική μοναρχία υπολογίζεται ότι έφερε 1,8 δισ. λίρες στη συνολική οικονομία της χώρας.

    Βέβαια, τα έξοδα της οικογένειας δεν είναι λίγα.

    Τα ταξίδια, η διασκέδαση, αλλά και η συντήρηση του Παλατιού είναι ιδιαίτερα ακριβά και καλύπτονται από το λεγόμενο «Sovereign Grant», που είναι ο λογαριασμός δαπανών της οικογένειας και προέρχεται από την βρετανική κυβέρνηση.

    Η επιχορήγηση αυτή προέρχεται από το Crown Estate, μια συλλογή ακινήτων και εκμεταλλεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών από το Crown Estate μεταφέρονται σε κυβερνητικά ταμεία, αλλά ένα μέρος των κερδών και συγκεκριμένα το 25%, δίδεται στη βασίλισσα με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης.

    Για το 2019, η βασίλισσα έλαβε το χρηματικό ποσό των 82 εκατομμυρίων λιρών!

    Τα προηγούμενα χρόνια η βασίλισσα λάμβανε το 15%, ωστόσο φέτος δόθηκαν περισσότερα χρήματα, τα οποία θα καλύψουν τα έξοδα για την ανακαίνιση που χρειάζεται το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

    Ο πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας είναι 66 εκατομμύρια και στον καθένα αναλογεί κάτι παραπάνω από 1 λίρα.

    Σημειώνεται ότι το Sovereign Grant δεν είναι η μόνη πηγή εισοδήματος της βασιλικής οικογένειας, καθώς λαμβάνει χρήματα και από ιδιωτικά ακίνητα.

    Η περιουσία της βασίλισσας υπολογίζεται σε περίπου μισό δισεκατομμύριο, ενώ αν σκεφτούμε ότι όλα της τα έξοδα καλύπτονται από τον λογαριασμό δαπανών, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το ποσό θα συνεχίσει να αυξάνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ