• LIFE&STYLE

    Πως το άγχος μπορεί να σας σώσει την ζωή

    mark for Vetta pse jane


    Αν παρατηρήσουμε πότε γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία, θα δούμε ότι αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους. Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού μας σε μια επικείμενη δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτή είναι αληθινή, είτε είναι υποθετική. Όταν νιώθουμε απειλή, το κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον «κίνδυνο».

    Η εγρήγορση για δράση επιτυγχάνεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς και την ένταση των μυών. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορρυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.

    Ωστόσο το άγχος μπορεί να έχει και κάποια πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.
    Σύμφωνα με νέα έρευνα τα υψηλά επίπεδα άγχους σας βοηθούν να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα και γρηγορότερα τα εκάστοτε προβλήματα.

    Your Anxiety Could Actually Save Your Life

    Οι εκφράσεις του προσώπου μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις προθέσεις των ανθρώπων. Κοιτάζοντας τα πρόσωπα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές ”απειλές”. Για παράδειγμα μία έκφραση φόβου θα μπορούσε να σηματοδοτεί την παρουσία κινδύνου στο περιβάλλον.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife, οι ερευνητές επιχείρησαν να ανακαλύψουν πώς οι εγκέφαλοί μας αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων ανθρώπων, που σηματοδοτούν κάποιου είδους απειλή.

    Your Anxiety Could Actually Save Your Life

    Για να συλλέξουν τα στοιχεία που χρειάζονται, παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες θυμωμένων ή φοβισμένων ανθρώπων που τυπικά αποτελούσαν σημάδια κινδύνου. Στις φωτογραφίες το βλέμμα των ατόμων είχε διαφορετικές κατευθύνσεις, κάποιες φορές κοιτούσαν στο πλάι ενώ άλλες κατευθείαν στο πρόσωπο των συμμετεχόντων.

    Το μυαλό των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε γρηγορότερα όταν το φοβισμένο πρόσωπο κοιτούσε σε διαφορετική κατεύθυνση ενώ το θυμωμένο πρόσωπο τους κοιτούσε κατά πρόσωπο.

    Σε αυτό το σημείο εντοπίστηκε ότι οι πιο αγχώδεις άνθρωποι έχουν ένα είδος ”υπερεπαγρύπνησης” όταν πρόκειται για κάποιου είδους απειλή είτε αυτό είναι θυμός είτε φόβος, χρησιμοποιώντας το πιο ”αποδοτικό” ίσως μέρος του εγκεφάλου.

    Ενώ οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα άγχους αναλύουν τα πρόσωπα με τον κροταφικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος αναγνωρίζει την απειλή από τις εκφράσεις του προσώπου, οι αγχώδεις άνθρωποι ”διαβάζουν” τα πρόσωπα μέσω του κινητικού φλοιού εντοπίζοντας την δράση, γεγονός που καθιστά την αντίληψη πολύ γρηγορότερη και αποτελεσματική.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/enas-orgasmos-tin-imera-ton-giatro-ton-kani-pera/14669

     

    Δείτε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/nina-agdal-o-dicaprio-ke-gimnes-fotografies-picsvideo/64516

     



    ΣΧΟΛΙΑ