• LIFE&STYLE

    Πως μια σακούλα πατατάκια θα σας “σώσει” από την ανία

    • NewsRoom

    Bag of potato crisps


    Η γυμναστική και η δίαιτα είναι δύο πολύ καλοί συνδυασμοί, αλλά το να χάσεις βάρος ουσιαστικά μπορεί να είναι και ένας λόγος για να γίνει η ζωή σου πιο ενδιαφέρουσα. Οι επιστήμονες- ερευνητές λένε πως όταν δεν έχουμε τι να κάνουμε και βαριόμαστε, ψάχνουμε για πατατάκια. Φαίνεται να λαχταράμε για παχυντικές και γεμάτες ζάχαρη τροφές, όταν υπάρχει έλλειψη κινήτρου στη δουλειά, στην κοινωνική μας ζωή ή και στο σπίτι. Η εξήγηση βρίσκεται στα επίπεδα της ντοπαμίνης μια ορμόνη, η οποία παράγεται όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά και προσπαθούμε να το αντισταθμίσουμε τρώγοντας αυτού του είδους τα φαγητά.

    junk food

    Ο Sandi Mann, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο  Lancashire και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερευνάς τους στο συνέδριο της Βρετανικής ψυχολογικής κοινότητας στο Νότιγχαμ. Έκαναν ,λοιπόν, δύο εργασίες σχετικά με την πλήξη και τις διατροφικές επιλογές. Στην πρώτη εργασία οι ερευνητές ζήτησαν από 52 συμμετέχοντες να κάνουν μια άσκηση, η οποία θα τους προκαλέσει πλήξη και τι φαγητό θα ήθελαν να φάνε μετά από αυτό.

    Στη δεύτερη εργασία ζήτησαν από 45 συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα βαρετό ή αστείο βίντεο και κατά τη διάρκεια μια σειρά από υγιεινά και μη σνακ ήταν διαθέσιμα. Τα μπολ είχαν ζυγιστεί πριν και μετά την κάθε δοκιμασία για να δουν κατά πόσο έχουν φαγωθεί.

    chips 2

    Τα αποτελέσματα από την πρώτη δοκιμασία έδειξαν ότι οι άνθρωποι προτίμησαν να φάνε πατατάκια, γλυκά και fast food. Τα αποτελέσματα από τη δεύτερη δοκιμασία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα βαρετό βίντεο έφαγαν κυρίως πιο ανθυγιεινά φαγητά.

    Οι άνθρωποι που βαριούνται δεν τρώνε ξηρούς καρπούς ή κάτι υγιεινό και προσπαθούν να διώξουν την πλήξη τους τρώγοντας πατατάκια και fast food.



    ΣΧΟΛΙΑ