• LIFE&STYLE

    Πως η ιδιοκτήτρια του City Plaza έκανε like στους καταληψίες του ξενοδοχείου της

    • NewsRoom


    Ένα απίστευτο αλαλούμ με πρωταγωνιστές αλληλέγγυους και την ιδιοκτήτρια εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας είναι σε εξέλιξη από το βράδυ της Παρασκευής.  Όλα ξεκίνησαν με το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες», που έγινε μέσω Facebook,  με στόχο να μετατρέψουν «με το έτσι θέλω» το κτίριο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου  στο κέντρο της Αθήνας σε χώρο στέγασης προσφύγων.

    Το κάλεσμα των Αλληλέγγυων

    Μάλιστα, σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για το δικό της, έκανε «like» στην προσπάθεια των αλληλέγγυων.

    Λίγο αργότερα,όταν ενημερώθηκε ότι πρόκειται για το δικό της ξενοδοχείο, το «City Plaza» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αντέδρασε μέσω αναρτήσεων στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ζητώντας από αλληλέγγυος και μετανάστες να αποχωρίσουν.

    Σε ανάρτησή της μάλιστα κατηγορεί του αλληλέγγυους ότι είναι υποκινούμενοι και ότι ζητούν είκοσι ευρώ από τον κάθε μετανάστη για να τους επιτραπεί η είσοδος στο ξενοδοχείο.

    Η κυρία Παπαχελά, σε άλλη ανάρτησή της, υπαινίσσεται ότι ήταν πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη κίνηση έγινε λόγω του ότι πλέον είναι «ΑντιΣΥΡΙΖΑ».

    Δείτε τις αναρτήσεις της κυρίας Αλίκης Παπαχελά








    Από την Ομάδα Επικοινωνίας του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, ανακοινώθηκαν τα εξής:

    «Από το Καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη και η Ελλάδα καλούνται να ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιτία αυτής της κίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό η κήρυξη και διεξαγωγή ενός πολύμορφου πολέμου, στρατιωτικού όσο και οικονομικού, από τη μεριά του παγκόσμιου Βορρά στις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς της στη φτώχεια, τον φόβο και τον κατατρεγμό.

    Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, δύο αντιθετικές κινήσεις βρίσκονται σε αντιπαράταξη. Η μία είναι η ενεργοποίηση των πιο βαθέων ρατσιστικών αντανακλαστικών της Ευρώπης. Εκφράζεται με την ανόρθωση φρακτών, τειχών και συρματοπλεγμάτων, την επιστράτευση της FRONTEX και του ΝΑΤΟ για να «προστατευτούν» τα σύνορα, τις απελάσεις και την καταστολή των προσφύγων. Εκφράζεται πάνω απ’ ολα με τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταστρατηγεί τη Σύμβαση της Γενεύης και κάθε έννοια ανθρωπισμού, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως είδος προς ανταλλαγή και ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές απελάσεις σε χώρες στις οποίες απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους.

    Η άλλη κίνηση είναι αυτή της ανάδειξης ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποίηθηκαν σε όλη την ήπειρο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πλευρό των προσφύγων, στο πλάι τους στη μάχη να περάσουν, ενάντια στα σύνορα και τα εμπόδια στον δρόμο τους. Από την άμεση δράση που ανέπτυξαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι στο Πεδίο του Άρεως τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τις χιλιάδες των ανθρώπων που ταξίδεψαν από όλες τις χώρες στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου για να ενισχύσουν τις προσπάθειες υποδοχής και βοήθειας των προσφύγων, η Ευρώπη γνωρίζει το μεγαλύτερο κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των τελευταίων δεκαετιών. Στην κινητοποίηση αυτή, σε αυτή τη μεγάλη έκρηξη της αλληλεγγύης, διαβλέπουμε την ελπίδα για μια συνολική αναγέννηση των κοινωνιών μας, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Ευρώπης ξανά σε “σκοτεινή ήπειρο”.

    Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, δραστηριοποιήθηκε εδώ και αρκετό καιρό μέσα σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης, με πεδίο δράσης την ευαίσθητη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ανέδειξε τον αγώνα των προσφύγων, εμπόδισε τις απόπειρες δημιουργίας “υγειονομικών ζωνών” που θα απέκλειαν τη φυσική παρουσία τους, στηλίτευσε τις βαθύτατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο δεν διασφάλισε από την πρώτη στιγμή την πλήρη φιλοξενία και προστασία των προσφύγων και την ελεύθερη διέλευσή τους, αλλά προχώρησε στην υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας και ανέλαβε αυτή ουσιαστικά να την εφαρμόσει.

    Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με ποιοτικά διαφορετικές ανάγκες. Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Ευρώπη, αντικειμενικά μονιμοποιοεί την παρουσία στην Ελλάδα ενός μικρού αριθμού οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Χωρίς να απεμπολούμε ούτε ελάχιστα το αξιωματικό μας αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τη συνολική πάλη μας ενάντια σε αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι/ες, ως κίνημα αλληλεγγύης να δραστηριοποιηθούμε κατά προτεραιότητα στο ζήτημα της αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

    Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το δεδομένο μας αίτημα να καλυφθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, όχι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, αλλά σε στεγασμένους χώρους με πλήρη υποδομή στους οποίους θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ελεύθερα, προχωρήσαμε στην κατάληψη του χώρου… με σκοπό, αφενός να απαντήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε αυτό το πρόβλημα και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και πληροφόρησης για τα ζητήματα των προσφύγων.

    Η κίνησή μας αυτή δεν απαλλάσσει την ελληνική και καμία άλλη κυβέρνηση από την υποχρεώση να προβεί η ίδια άμεσα σε κινήσεις στέγασης και προστασίας όλων των προσφύγων. Αναδεικνύει ωστόσο την αλληλεγγύη ως την κινητήρια κοινωνική δύναμη που θα αποτρέψει τα ρατσιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών και θα απλώσει ένα δίκτυ προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών, στην κατεύθυνση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσμειξης τους με τους/τις ντόπιους/ες εργαζόμενους/ες, καταπιεσμένους/ες. Είναι η ίδια αυτή αλληλεγγύη που μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ως αυτή που παρασύρει τους κυνηγημένους πληθυσμούς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

    Το καθεστώς εξαίρεσης που ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες, είναι προφανές, ότι αν επιτύχει δεν θα σταματήσει σε αυτούς, αλλά θα επεκταθεί ως μοντέλο σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, η οποία έχει βιώσει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές φτώχειας, καταστολής και αποκλεισμού.

    Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μαζί με τους πρόσφυγες και τους/τις αλληλέγγυους/ες εργαζόμενους/ες που πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην φτώχεια, για την πλήρη ικανοποίηση αυτών των δικαιωμάτων. Για την παροχή όλων των εκπαιδευτικών, υγειονομικών υπηρεσιών, για τη στέγαση και σίτιση των προσφύγων και ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στον θάνατο χιλιάδες ενήλικες και παιδιά. Ενάντια στη δημιουργία απομονωμένων γκέτο μακριά από τον αστικό ιστό που θα μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε “αόρατους ανθρώπους”.

    Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες καλεί κάθε αλληλέγγυο/α να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, στο πλάι του Κέντρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza και κάθε ανεξάρτητης δομής αλληλεγγύης. Για να σταματήσουμε τον ρατσισμό και την ανθρωποφαγία και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο αμοιβαιότητας, αλληλοβοήθειας και συνύπαρξης

    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.

    *Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ανοιχτά σύνορα με ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες.
    *Πλήρης νομιμοποίηση όλων των προσφύγων. Καμία απέλαση στην Τουρκία ή αλλού.
    *Στέγαση όλων των προσφύγων σε πρπστατευμένους χώρους μέσα στον αστικό ιστό. Επίταξη ξενοδοχείων και άδειων σπιιτιών για τη διαμονή τους.
    *Ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες. Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία.
    *Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, κανένας αποκλεισμός των προσφύγων από τις πόλεις.
    *Κάτω τα χέρια από το κίνημα αλληλεγγύης»



    ΣΧΟΛΙΑ