LIFE&STYLE

Ποιος είναι ο Έλληνας εκατομμυριούχος που επιδιώκει να γίνει κυβερνήτης της Νέας Υόρκης;

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ποιος είναι ο Έλληνας εκατομμυριούχος που επιδιώκει να γίνει κυβερνήτης της Νέας Υόρκης;


Θα μπορούσε να είναι CEO. Και είναι. Να έχει γίνει καθηγητής πανεπιστημίου. Ή ακόμη και κοσμηματοπώλης λόγω του ονόματος του (Harry Wilson, όπως Harry Winston).

Κι όμως. Ο Χάρι Γουίλσον, στα 51 του χρόνια, θέλει να γίνει ο επόμενος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Ελληνοαμερικανός, δεν χάνει την ευκαιρία να μιλάει με πάθος για την Ελληνίδα μητέρα του, μετανάστρια, τη Nίκη, που βρέθηκε με τον πατέρα του, στην Αμερική, για να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στο αμερικανικό όνειρο.

Πετυχημένος επιχειρηματίας, έχει δεσμευτεί και ανακοινώσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του με 12 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Δεν είναι μόνο ότι θέλει να αλλάξει τη Νέα Υόρκη, να μιμηθεί τον Φρανκ Σινάτρα, να κατακτήσει το Big Apple, αλλά ως απόφοιτος του Harvard, λέει ότι έχει αφιερώσει τη ζωή του μέχρι σήμερα σώζοντας οργανισμούς υπό κατάρρευση. Γιατί να μην «σώσει», να μην «αναστήσει», να μην αναλάβει το rebranding της Νέας Υόρκης;

«Έβαλα υποψηφιότητα για Κυβερνήτης», όπως λέει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, «προκειμένου να αλλάξω τη Νέα Υόρκη. Η Πολιτεία μας βρίσκεται υπό διάλυση. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στη διάσωση χρεωκοπημένων εταιριών. Ας το τολμήσουμε».

Αγαπάει την Αμερική (και την Ελλάδα) και δεν το κρύβει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Johnstown, έμαθε από νωρίς πως στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται, πρέπει να εργαστείς σκληρά για να κατακτήσεις τους στόχους σου και θέλησε να τα δώσει όλα για να σπουδάσει τόσο στο Πανεπιστήμιο του Harvard, όσο και στο Harvard Business School.

Και ο λόγος που αποφάσισε στα 51 του χρόνια να ασχοληθεί με την πολιτική; Όπως λέει και στο συνοδευτικό βίντεο της προεκλογικής του καμπάνιας, «δεν μπορώ να βλέπω τη Νέα Υόρκη να καταστρέφεται από καριερίστες πολιτικούς.»

Ποιος είναι όμως ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας που θέλει σήμερα να κατακτήσει τον κόσμο; Ο Ηarry J.Wilson υπήρξε επενδυτής με επιτυχία, έχει βρεθεί στο επιτελείο του Barack Obama, στη διάρκεια της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, είναι φιλόδοξος, δεν δέχεται ποτέ «όχι» και δικαιολογίες, δίνει σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες, δεν είναι τυχαίο πως ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον ρόλο του Governor της Νέας Υόρκης, στις 22 Φεβρουαρίου του 2022, την «μαγική» και ίσως τελικά τυχερή ημερομηνία, σίγουρα συμβολική, 22/2/22.

Είναι ο γιος του Τζιμ και της Νίκη Γουίλσον. Ο πατέρας του ζούσε ήδη στη Νέα Υόρκη, όταν γνώρισε τη Νίκη, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, προτού πάρει τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει ζωή και να εγκατασταθεί με τον σύζυγο της, στην Αμερική. Ο Τζιμ ήταν μπάρμαν, και η Νίκη, νοικοκυρά και λίγο καιρό μετά, μοδίστρα σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας.

Ένιωσαν περήφανοι όταν έβλεπαν το παιδί τους να αφοσιώνεται και να κερδίζει κάθε τόσο μικρά και μεγαλύτερα στοιχήματα ζωής. O Χάρι Γουίλσον, αποφοίτησε από το σχολείο και το Πανεπιστήμιο, με αριστεία, πρόσθεσε στο βιογραφικό του κι ένα MBA από το Harvard, στο οποίο, ήταν και Πρόεδρος στο Ηarvard Republican Club, με στόχο να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Εργάστηκε στο Blackstone Group και στην Goldman Sachs, όπως και στην Silver Point Capital μέχρι να αποσυρθεί στα 36 του χρόνια, να ασχοληθεί με την φιλανθρωπία και να βρεθεί σε επιτελική θέση στο Yahoo. Σήμερα είναι ο CEO του Maeva Group, συμβουλευτικής εταιρίας που ίδρυσε πριν από μία δεκαετία περίπου στη Νέα Υόρκη, ενώ πριν από ακριβώς έναν χρόνο έγινε CEO στο Genesis HealthCare.

Και στην προσωπική του ζωή; Παντρεύτηκε την Eva Romas το 1997 και απέκτησαν μαζί τέσσερις κόρες.

Ο Xarry Wilson με την οικογένειά του

Δεν θα βρει κανείς πολλές φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή στο Ίντερνετ, συνηθίζουμε να το βλέπουμε με το κοστούμι του, την αμερικάνικη σημαία και το σήμα της νίκης σε ρόλο επιχειρηματία-πολιτικού.

Ο Xarry Wilson με τις κόρες του

Σαν έτοιμος από καιρό; Και σαν θαρραλέος. Ο Χάρι Γουίλσον σήμερα δεν προλαβαίνει να ετοιμάζει την στρατηγική του για την προεκλογική του καμπάνια. Ως Ρεπουμπλικάνος ξέρει ότι δεν έχει χρόνο (ούτε χρήματα) για χάσιμο. Στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες περιπτώσεις, όπως την διάσωση σε εποχή κρίσης, εταιριών σαν την General Motors και την Chrysler.

Στόχος του είναι να πείσει τους Νεοϋορκέζους να τον εμπιστευτούν, όπως λέει, να βρει λύσεις για την αυξημένη εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και να δημιουργήσει νέα σχολεία με καλύτερες επιδόσεις για τους μαθητές, να μειώσει τα εξωφρενικά υψηλά, όπως λέει, ενοίκια, μαζί με τους φόρους…

Δεν θα είναι εύκολη η κούρσα. Ανάμεσα στους τρεις συνυποψήφιους του είναι και ο γιος του Rudy Giuliani, Andrew. Είχε αποπειραθεί ξανά στο παρελθόν να διεκδικήσει την θέση του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, με αντίπαλο τον Andrew Como, αλλά είχε αποσύρει την υποψηφιότητα του, για να αφοσιωθεί στην οικογένεια του, όπως είχε πει τότε.

Ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και πέντε γυναίκες; Με τόση αγάπη, όνειρα και φιλοδοξίες για τη Νέα Υόρκη; Αυτή τη φορά μοιάζει πιο αποφασισμένος από ποτέ να αλλάξει τη ζωή, όπως θα πει, 20 εκατομμυρίων Νεοϋορκέζων. Και με τη δέσμευση ότι θα επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει την επιλογή του, τον εαυτό του, την προεκλογική του καμπάνια από την αρχή μέχρι το τέλος, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του. Μαζί με τα μικρόφωνα. Και τις κάμερες. Όπως λέει χαρακτηριστικά και στην καμπάνια του, δεν φοβάται τη δουλειά. Προκειμένου να τελειώσει το Πανεπιστήμιο, καθάριζε τουαλέτες, εργαζόταν σαν μπάρμαν, έκανε τα πάντα για να πετύχει τον στόχο του. Και τώρα, δηλώνει μη επαγγελματίας πολιτικός, για να πείσει τους ψηφοφόρους του να τον επιλέξουν. Harry J. Wilson. «Ένας εκατομμυριούχος υποψήφιος Κυβερνήτης», είναι ο τίτλος των αμερικανικών εντύπων. Μετά τον Donald Trump, η πολιτική είναι (ξανά) της μόδας.ΣΧΟΛΙΑ