LIFE&STYLE

Πεντανόστιμα και αφράτα ρολά κανέλας με γλάσο

  • NewsRoom

Ρολάκια κανέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Πεντανόστιμη λιχουδιά για κέρασμα. Ένα σνακ που κανένα παιδί δεν θα αρνηθεί.

Φτιάξε αυτή τη συνταγή χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ, για τα πιο νόστιμα και αφράτα ρολά κανέλας με γλάσο. Αυτά τα γλυκά ρολάκια κανέλας σου δίνουν τεράστια απόλαυση και γίνονται εύκολα και γρήγορα, μόνο με 10 λεπτά προετοιμασία!

Υλικά

Για τη ζύμη

5 φλ. (ή 625 γραμ.) αλεύρι δυνατό (ή για όλες τις χρήσεις)
4 κ.γλ. κοφτά (ή 1 ½ φακελάκι) μαγιά σκόνη
2 κ.γλ. κοφτά αλάτι
1/2 φλ. νερό
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. ζάχαρη
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
3 κ.σ σπορέλαιο
2 μεγάλα αυγά (σε θερμ.δωμ.) ελαφρά χτυπημένα
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

1/2 πλάκα (ή 125 γραμ.) βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ κοφτές κανέλα
1/2 φλ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
1 φλ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

Για το γλάσο με τυρί κρέμα (cream cheese)

200 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
100 γραμ. μαλακό βούτυρο σε θερμ. δωμ.
λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
1 κ.σ μέλι
2 ½ φλ. άχνη ζάχαρη (περίπου)

Εκτέλεση

Για τα αφράτα ρολάκια κανέλας χωρίς μίξερ, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Σε μια κανάτα βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υγρά υλικά. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα ζύμη τσιχλωτή, που θα κολλάει ελαφρά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να τριπλασιαστεί. Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τα ρολά κανέλας

Την επόμενη μέρα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί 25χ35 εκατ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά, βούτυρο, κανέλα, ζάχαρη μαύρη και λευκή και αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και τοποθετούμε επάνω την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και ξεκινάμε με χοντρό πλάστη να ανοίξουμε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ. και σχήματος παραλληλόγραμμου, με διαστάσεις περίπου 30χ55 εκ. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.

Αλείφουμε με απαλές κινήσεις όλη την επιφάνεια του φύλλου με τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Το ρολό να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο. Έχοντας πάντα την ένωση του ρολού να ακουμπάει στον πάγκο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 10 φέτες πάχους περίπου 4-5 εκατοστών.

Τοποθετούμε τα ρολάκια κανέλας στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά κανέλας να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι, για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε τα ρολάκια κανέλας για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν ολόγυρα. Με το που ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, και έπειτα, αλείφουμε την κρέμα τυριού.

*Υπολογίστε ότι η ζύμη θα χρειαστεί 1 νύχτα να παραμείνει στο ψυγείο.

Για το γλάσο cream cheese

Βάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα με το μαλακό βούτυρο. Με σύρμα ή μίξερ χειρός, τα αφρατεύουμε. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη, μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, πιο αραιή ή πιο σφιχτή.

Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Τα μυστικά της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για τέλεια ρολάκια κανέλας

-Να έχετε υπομονή. Aφήστε τη ζύμη να ωριμάσει, για να πετύχετε τέλεια υφή και γεύση. Έχετε κατά νου, ότι ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.

-Δώστε σημασία στις θερμοκρασίες των υλικών. Η θερμοκρασία των υγρών υλικών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 βαθμούς C αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες μου για όσα υλικά απαιτείται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όσα πρέπει να είναι χλιαρά.

-Δε χρειάζεστε μίξερ ζυμώματος. Μόνο καλό ανακάτεμα των υλικών.

-Δώστε προσοχή και στο ψήσιμο. Να γυρνάτε το ταψί, ώστε να πιάσει σωστά όλα τα ρολά κανέλας ο αέρας και να ροδίσουν ομοιόμορφα.

-Επιλέξτε το σωστό αλεύρι. Το σκληρό αλεύρι δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα. Όμως και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δίνει ένα ωραιότατο αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για τους διάφορους τύπους αλευριού και τη σωστή τους χρήση.

-Ενεργοποιήστε σωστά τη μαγιά. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσετε, και μετά να προχωρήσετε στο ζύμωμα. Μην ξεχνάτε ότι η δόση της συνταγής για φρέσκια μαγιά είναι 50 γραμμάρια.

Όταν θα βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει, μπορείτε να την αφήσετε μέχρι και 2 ημέρες καλά σκεπασμένη.

-Όταν ετοιμάσετε και βάλετε τα ρολά κανέλας στο ταψί, μπορείτε σε αυτό το στάδιο να τα καταψύξετε. Η συντήρησή τους στην κατάψυξη είναι έως και 3 μήνες. Όταν θελήσετε να τα αποψύξετε, θα τα αφήσετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και θα τα ψήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε τα εύκολα ρολά κανέλας με έτοιμη ζύμη, με τη συνταγή της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου που θα βρείτε εδώ.

Πηγή: argiro.gr



ΣΧΟΛΙΑ