• LIFE&STYLE

    Όλη η αλήθεια πίσω από το κλείσιμο του Ελευθερουδάκη

    • NewsRoom


    Σκληρή, πλην σαφής ήταν στην ανακοίνωσή της για το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη, η Σοφίκα Ελευθερουδάκη. Η εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε πως η επιχείρηση επιθυμεί να προχωρήσει σε ένα νέο εγχείρημα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε μπορεί να υλοποιηθεί όσο οι παρούσες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν σε λιμνάζοντα ύδατα.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, όχι την επιχείρηση. Για ένα διάστημα θα λειτουργούμε από τον πρώτο όροφο εδώ στην Πανεπιστημίου 15, να ανασυνταχθούμε και να προχωρήσουμε όταν και εφόσον το επιχειρηματικό κλίμα σε αυτήν την χώρα αλλάξει” και συνέχισε προσθέτοντας ότι “το 2008 κάναμε 24.000.000 ευρώ τζίρο και το 2015 κλείσαμε με 500.000 ευρώ τζίρο. Έπαιξε ρόλο η πολιτική αστάθεια και τα capitals controls”.

    Η κ. Ελευθερουδάκη χαρακτηριστικά ανέφερε: “Είμαι θύμα της διεθνούς κρίσης, μας πέτυχε σε πολύ δύσκολη στιγμή, σε ένα άνοιγμα. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το μεγάλο οκταόροφο κατάστημα στην Πανεπιστημίου γιατί δεν αντέξαμε το πολύ υψηλό ενοίκιο. Από τους 130 υπαλλήλους σήμερα έχουμε 10 και από αυτούς θα μείνουν 4. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα, δουλεύω για αυτήν αλλά δεν μπορώ να δουλέψω κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θέλω να βλέπω το όνομα μου να απαξιώνεται καθημερινά. Όταν τα πράγματα αλλάξουν θα είμαστε έτοιμοι. Είναι το τελευταίο κατάστημα στην Ελλάδα και πλέον θα λειτουργούμε μόνο online”.

    Οι τίτλοι τέλους για το ιστορικό βιβλιοπωλείο θα πέσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και το τελευταίο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, θα κατεβάσει ρολά, αφήνοντας πίσω μία μεγάλη πορεία στο χώρο του βιβλίου.

    Το πρώτο βιβλιοπωλείο “Ελευθερουδάκης” στην Αθήνα άνοιξε το 1898 και βρισκόταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργης Σερβίας. Σε σχετική ανακοίνωση η Σοφίκα Ελευθερουδάκη αναφέρει πως από σήμερα μέχρι και τις 26 του μήνα στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα πραγματοποιείται bazaar βιβλίου, ενώ ο ιστότοπος του Ελευθερουδάκη, book.gr, θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

    the next eleutheroudakis

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

    Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

    Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

    Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. Έπειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.

    Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’s έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

    Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…

    Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

    Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».



    ΣΧΟΛΙΑ