• LIFE&STYLE

    Ο Steve Kerr προετοιμαζόταν για δύο χρόνια πριν γράψει ιστορία με τους Warriors


    Το βράδυ της Τετάρτης οι Golden State Warriors έγραψαν ιστορία, ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο του NBA με ρεκόρ 73-9, επίδοση με την οποία ξεπέρασαν του μυθικούς Chicago Bulls του Michael Jordan, του Scottie Pippen, του Dennis Rodman και της υπόλοιπης θρυλικής παρέας.

    Και ενώ κανείς δεν αμφισβητεί το απίστευτο ταλέντο που διαθέτει αυτή η ομάδα που φέτος μας έχει κάνει να μην πιστεύουμε στα μάτια μας με τα κατορθώματά της, σίγουρα θα πρέπει τα εύσημα να δοθούν και στον προπονητή των Warriors, τον Steve Kerr, ο οποίος πραγματικά μεταμόρφωσε την ομάδα του Golden State τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

    Ας μην ξεχνάμε πως όταν ο Kerr ανέλαβε τους Warriors το 2014, οι «Πολεμιστές» είχαν αποκλειστεί μόλις στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ εκείνη τη χρονιά. Και σήμερα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο τους.

    Ήταν η πρώτη φορά που ο Kerr ανέλαβε πρώτος προπονητής σε ομάδα του NBA, όμως ο παλαίμαχος άσος των Bulls δεν ήταν καθόλου απροετοίμαστος – το ακριβώς αντίθετο: όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του στο Sports Illustrated o Chris Ballard, ο Kerr προετοιμαζόταν για δύο χρόνια μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να κάνει το μεγάλο βήμα.

    Σύμφωνα με τον Ballard, την εποχή που ο Kerr εργαζόταν ακόμα ως τηλεοπτικός σχολιαστής ξεκίνησε να κρατά σε ένα αρχείο στον υπολογιστή του σημειώσεις για τακτικές και ασκήσεις, που αργότερα επεκτάθηκε και σε βίντεο:

    «Ο Kerr άρχισε να συγκεντρώνει και τακτικές, «παγώνοντας» παιχνίδια στην τηλεόρασή του στο σπίτι του στο San Diego όποτε έβλεπε μία κίνηση που του άρεσε – μία backdoor πάσα ή ένα πολύ καλό σκριν. Μετά έστελνε ένα e-mail στον Kelly Peters, φίλο του και προπονητή σε τοπικό λύκειο (και σήμερα scout των Golden State Warriors). Ο Peters έπαιρνε το υλικό και το συνέθετε χρησιμοποιώντας το iMovie. Βδομάδα με τη βδομάδα, το αρχείο του Kerr -ονόματι ATO, όπως «After Timeouts»- μεγάλωνε. Την άνοιξη του 2014, η βιντεοθήκη είχε επεκταθεί σε πάνω από 50 τακτικές και το αρχείο στο Word είχε μετασχηματιστεί σε μία πιο λεπτομερή παρουσίαση PowerPoint».

    Ο Ballard σημείωνε ακόμα ότι ο Kerr, που πήρε τη συμβουλή για τη δημιουργία του αρχείου αυτού από τον βετεράνο προπονητή του NBA Jeff Van Gundy, κατέγραφε παράλληλα ολόκληρη τη φιλοσοφία διάφορων ομάδων, από τα προγράμματα προπονήσεων μέχρι το πώς πραγματοποιούσαν τα ταξίδια τους.

    Και είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά αποδείχθηκαν επιτυχημένα. Ο Kerr επέτρεψε στους Warriors να κάνουν ένα παιχνίδι που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο NBA. Ο Stephen Curry αποτελεί μία επαναστατική δύναμη στην επίθεση, ο Draymond Green μετατράπηκε από έναν άσημο παίξτη σε έναν καθοριστικό, πολύπλευρο άσο, ο Klay Thompson έγινε ένα από τα καλύτερα «δυαροτριάρια» του NBA. Παράλληλα, ρολίστες όπως ο Andre Iguodala προσαρμόστηκαν στο σύστημα του Kerr, θυσιάζοντας λεπτά και στατιστικά για να βοηθήσουν την ομάδα – αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει ο κάθε προπονητής…

    Η επιρροή του Kerr στον τρόπο παιχνιδιού και το στυλ των Warriors αντανακλάται στο παρκέ. Η ομάδα δεν παίζει απλά γρήγορο, σύγχρονο επιθετικό μπάσκετ που προκαλεί σύγχυση στους αντιπάλους, αλλά η απουσία εγωισμών αποκαλύπτει ότι οι παίκτες του Kerr τρέφουν σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη ο ένας για τον άλλο.

    Με τον Kerr στο «τιμόνι» και με έναν φανταστικό κορμό παικτών, οι Warriors μοιάζουν… καταδικασμένοι να γίνουν η επόμενη μεγάλη δυναστεία του NBA.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Έβαλε στοίχημα και έτρεξε 15.612 χιλιόμετρα σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ