• LIFE&STYLE

    Ο Chef που νίκησε τον καρκίνο και κατακτά όλο τον κόσμο (Video)

    • NewsRoom


    Ο ριζοσπαστικός Σεφ Achatz μεταφέρει το εστιατόριο «Alinea» από το Σικάγο στη Μαδρίτη. Ο Grant Achatz είναι γνωστός επειδή επιβίωσε από τον καρκίνο και για τα πρωτότυπα πιάτα του στο εστιατόριο «Alinea». Τώρα φέρνει το φημισμένο εστιατόριο του και στην Ευρώπη.

    Ο Σεφ Grant Achatz ήταν 34 χρονών, πατέρας των δύο μικρών αγοριών, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο της γλώσσας στο τελευταίο στάδιο.

    Έχασε την αίσθηση της γεύσης και η θεραπεία, που του συνέστησαν οι γιατροί ήταν ο ακρωτηριασμός, ο οποίος θα μπορούσε να του χαρίσει επιπλέον δύο χρόνια ζωής. Ήταν μια καταστροφική προοπτική για οποιονδήποτε και ασύλληπτη για τον σεφ του Σικάγο, ιδιοκτήτη του «Alinea», ενός από τα μεγαλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

    Αντί γι’αυτό, ο Achatz επέλεξε να κάνει κάποιες καινοτόμες θεραπείες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που βασίζονται σε ένα νέο φάρμακο, καθώς και χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Επτά χρόνια αργότερα βρίσκεται στο «Alinea» για μια συνέντευξη και φαίνεται υγιέστατος και σε φόρμα, χωρίς καμία ένδειξη της νόσου από το 2009.

    123

    Τώρα, κάνει σχέδια για το μέλλον, και επιδιώκει να μετατρέψει τα γεύματα στο «Alinea» – τα οποία είναι ήδη πρωτοποριακά – σε μια εμπειρία πιο θεατρική και διαδραστική. Το εστιατόριο «Alinea» έχει τρία αστέρια «Michelin» και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί ως το καλύτερο εστιατόριο της Βορείου Αμερικής στα βραβεία “Worlds 50 Best Restaurants”, όπως επίσης το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο από το περιοδικό “Elite Traveler”.

    Ο Achatz θα κλείσει το «Alinea» στις 31 Δεκεμβρίου για μία τρίμηνη ανακαίνιση και θα μεταφέρει όλη την ομάδα του στη Μαδρίτη για μια παραμονή τεσσάρων εβδομάδων.

    chef

    Η πρώτη εβδομάδα θα είναι μια συνεργασία με τον David Muñoz, στο εστιατόριό του «DiverXO» και η επόμενη στο «Alinea» Μαδρίτης στο ξενοδοχείο «NH Collection Eurobuilding». Το υπόλοιπο της παραμονής θα είναι στο εστιατόριο «Alinea» στη Μαδρίτη. Τα εισιτήρια για την πρώτη εβδομάδα (από 12 έως 16 Ιανουαρίου) είναι € 500 συν Φ.Π.Α. και οι επόμενες (από 19 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου) κοστίζουν € 275 συν Φ.Π.Α.

    Αν δεν έχετε φάει στο «Alinea» στο Σικάγο – όπου οι επισκέπτες πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο εκ των προτέρων – μπορεί να υποστείτε μια μεγάλη αναμονή: όλα τα εισιτήρια για το υπόλοιπο του έτους (εκτός από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) έχουν εξαντληθεί. Δειπνήσαμε στο «Alinea» την περασμένη εβδομάδα και το φαγητό ήταν εκπληκτικό. Δεν θα αναλύσω τα 20 πιάτα. Μόνο δύο γλυκά μπορούν να αποδείξουν τη δημιουργική προσέγγιση του Achatz για τη γαστρονομία, καθώς και την καλλιτεχνία του.

    Αναρωτιέμαι όμως πώς ο καρκίνος τον επηρέασε ως άτομο και ως σεφ;

    “Περισσότερο ως σεφ και λιγότερο ως άνθρωπο”, λέει ο Achatz που σήμερα έχει φτάσει αισίως τα 41. «Οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις ασθένειες, όπως αυτοί επιλέγουν. Εγώ επέλεξα να είμαι στη δουλειά κάθε μέρα. Είναι σημαντικό για όλους να το επεξεργάζονται με το δικό τους τρόπο. Εγώ προσωπικά, δεν ήθελα να υποχωρήσω. Εγώ δεν ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο με τους φίλους μου και την οικογένειά μου. Το εστιατόριο είναι οι φίλοι και η οικογένειά μου. Ήθελα να έρθω στη δουλειά».



    ΣΧΟΛΙΑ