• LIFE&STYLE

    Τα τελευταία λόγια 13 μεγάλων προσωπικοτήτων της ιστορίας λίγο πριν ξεψυχήσουν

    Μονρόε και Ντι Μάτζιο


    Υπάρχει λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία, που απαριθμούν τα αξιοσημείωτα λόγια του θανάτου διάφορων προσωπικοτήτων. Ίσως θα έπρεπε μάλλον να πιστεύουμε ότι οι μεγάλες προσωπικότητες αυτού του κόσμου, τείνουν να πεθαίνουν λέγοντας κάτι έξυπνο και σοφό. Αυτή η σκέψη κάνει τον θάνατο λίγο λιγότερο τρομακτικό.

    Τα τελευταία λόγια διάσημων και γνωστών ονομάτων που άφησαν ιστορία στη διάρκεια των ετών, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε στην εποχή του διαδικτύου και του μεγάλου όγκου ψηφιακών πληροφοριών, είναι πολύ δύσκολο να να καθορίσουμε τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο ή υπερβολικό.

    Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές σοφές, παράξενες ή απλώς αξέχαστες τελευταίες φράσεις ανθρώπων της ιστορίας:

    1. “Λυπάμαι μονάχα που έχω μόνο μια ζωή να χάσω για την πατρίδα μου.” – Νέιθαν Χέιλ

    Πηγή: Business Insider

    Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο 21χρονος δάσκαλος, που μετατράπηκε σε στρατιώτη και κατάσκοπο, παραφράζει μια γραμμή από το δημοφιλές έργο Cato του 18ου αιώνα. Αποτελει την πεμπτουσία του πατριωτισμού και τον ορισμό του να θυσιάζεσαι για την χώρα σου. Οι Βρετανοί συνέλαβαν τον Hale κατά τη διάρκεια αποτυχημένης αποστολής κατασκοπείας στο Long Island το 1776.

    2. “Δεν υπάρχει τίποτα σωστό σ’ αυτό που κάνετε, στρατιώτη. Αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να με σκοτώσετε σωστά.” – Κικέρωνας

    Πηγή: Business Insider

    Ο Ρωμαίος πολιτικός σκοτώθηκε το 43 π.Χ., αφού ο Μάρκος Αντώνιος τον “χτύπησε” κατά τη διάρκεια του αγώνα εξουσίας μετά τον θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα. Ο Κικέρωνας προσπάθησε να φύγει, αλλά δέχτηκε το θάνατό του όταν αντιμετώπισε τους δολοφόνους του.

    3. “Συγχωρέστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες.” – Μαρία Αντουανέττα

    Σύμφωνα με τη βιογραφία “Marie-Antoinette” του 2006, η Γαλλίδα βασίλισσα ζήτησε συγγνώμη από τον ιερέα της στη σκαλωσιά το 1793. Είχε πατήσει καταλάθος το πόδι του στο δρόμο της προς τη γκιλοτίνα.

    4. “Δείξτε το κεφάλι μου στους ανθρώπους. Είναι κάτι που αξίζει να δει κανείς.” – Τζωρτζ Δαντόν 

    Πηγή: Business Insider

    Ο Γάλλος πολιτικός και επαναστάτης καταλήφθηκε τελικά από το αιματηρό καθεστώς, το αρχικά οδηγούσε ο ίδιος. Αποκεφαλίστηκε το 1794 από τους επαναστάτες, αφού τον κατηγόρησαν για επιείκεια προς τους εχθρούς.

    5. “Δεν θέλω τίποτα, μόνο θάνατο.” – Τζέιν Όστεν

    Πηγή: Business Insider

    Στην ηλικία των 41 ετών, η διάσημη μυθιστοριογράφος υπέστη έναν οδυνηρό θάνατο το 1817 από μια άγνωστη ασθένεια – αν και μάλλον επρόκειτο για το λέμφωμα του Addison ή του Hodgkin. Τα τελευταία της λόγια καταγράφηκαν από τον αδελφό της Χένρυ, σύμφωνα με το “The New Oxford Book of Literary Anecdotes”.

    6. “Η Γαλλία, ο στρατός, ο αρχηγός του στρατού, η Ιωσηφίνα.” – Ναπολέων Βοναπάρτης

    Πηγή: Business Insider

    Ο Ναπολέων αντανακλούσε τόσο την καριέρα του, όσο και την θυελλώδη προσωπική του ζωή, πριν πεθάνει στην εξορία το 1821, σύμφωνα με τον Guardian. Τα τελευταία του λόγια ήταν μια λίστα, που τελειώνει με το όνομα της πρώην συζύγου και εραστή του Josephine.

    7. “Ώστε έτσι είναι ο θάνατος. Καλά!” – Τόμας Καρλάιλ

    Πηγή: Business Insider

    Ο Σκωτσέζος φιλόσοφος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χαρακτήριζε τα οικονομικά μια “θλιβερή επιστήμη”, εργάστηκε ως δοκιμιογράφος, ιστορικός και μαθηματικός. Πέθανε στο κρεβάτι σε ηλικία 85 ετών το 1881, σύμφωνα με τον βιογράφο του Fred Kaplan.

    8. “Aυτό είναι μια κόλαση ενός τρόπου να πεθάνεις.” – Τζωρτζ Πάττον

    Πηγή: Business Insider

    Αφού βοήθησε στον αγώνα κατά των Ναζί στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός παρέλυσε μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 1945. Υπέκυψε στους τραυματισμούς του στις 20 Δεκεμβρίου 1945.

    9. “Έχω βαρεθεί τόσο πολύ με όλα αυτά.” – Ουίνστον Τσώρτσιλ

    Πηγή: Business Insider

    Το 1965, ο Βρετανός Πρωθυπουργός έπεσε σε κώμα και πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 90 ετών. Σύμφωνα με το “The Private Lives of Winston Churchill”, μιλούσε στο γαμπρό του Christopher Soames, ο οποίος του πρόσφερε σαμπάνια.

    10. “Γεια σας φίλοι! Πώς θα σας φαινόταν για τον τίτλο του αυριανού πρωτοσέλιδου αυτό: Τηγανιτές πατάτες!” – Τζέιμς Φρενσ

    Πηγή: Business Insider

    Αφού δολοφόνησε βίαια ένα μοτοσυκλετιστή στη Δυτική Βιρτζίνια, ο καταδικασθείς δολοφόνος στραγγάλισε τον συνάδελφό του στο κυνήγι στην Οκλαχόμα. Καταδικάστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 10 Αυγούστου 1966, σύμφωνα με την News OK. Πριν εκτελεσθεί, φώναξε μια περίφημη νοσηρή πρόταση για τίτλο των εφημερίδων των δημοσιογράφων που είχαν μαζευτεί.

    11. “Καληνύχτα αγαπημένοι μου. Θα σας δω αύριο.” – Νόελ Κάουαρντ

    Πηγή: Business Insider

    Αφού κάλεσε τον συνεργάτη και τους φίλους του τη νύχτα της 22ης Μαρτίου του 1973 για να περάσουν μια ωραία βραδιά, ο θεατρικός συγγραφέας πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στην Jamaican Firefly Estate.

    12. “Επιτέλους, θα τη ξανά τη Μέριλιν.” – Τζο Ντι Μάτζιο 

    Πηγή: Business Insider

    Σύμφωνα με το βιβλίο “Joe and Marilyn: Legends in Love”, ο διάσημος παίκτης του μπέιζμπολ εξέφρασε την επιθυμία του να επανασυνδεθεί στη μεταθανάτια ζωή με την πρώην σύζυγό του Marilyn Monroe, λίγο πριν πεθάνει το 1999.

    13. “Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον.” – Τζωρτζ Χάρισον 

    Πηγή: Business Insider

    Σύμφωνα με τη σύζυγό και το γιο του, το πρώην “σκαθάρι” υπέκυψε στον καρκίνο του πνεύμονα το 2001, αφού πέρασε ένα τελικό μήνυμα αγάπης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε διάσημοι που έχουν λιτή ζωή και δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα σημαντικές προσωπικότητες της οικονομίας που πρέπει να ακολουθήσετε στο Twitter

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν τα γραφεία των Zuckerberg και Einstein για τον τρόπο σκέψης τους;



    ΣΧΟΛΙΑ