• LIFE&STYLE

    VICE Specials: «Σαρωνικός SOS»

    • NewsRoom

    Λίγες μέρες μετά το ναυάγιο, το VICE βρέθηκε στη Σαλαμίνα, στον τόπο που πρώτος υπήρξε θύμα της πετρελαιοκηλίδας για να διαπιστώσουμε από κοντά τι ακριβώς συνέβη και πώς επηρέασε το περιστατικό αυτό τη ζωή των κατοίκων.


    Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ήταν εκείνο που προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό Κόλπο. Μετά τη βύθιση του πλοίου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου, διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή και κάλυψαν τις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας. Τέσσερις μέρες μετά, οι κηλίδες πετρελαίου έφτασαν και στην παράκτια ζώνη των νοτίων προαστίων στην Αττική, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και θλίψη.

    Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ήταν εκείνο που προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό Κόλπο. Το δεξαμενόπλοιο μήκους περίπου 80 μέτρων βυθίστηκε σε λιγότερο από 20 λεπτά υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή πετρελαίου.

    Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για τα ακριβή αίτια του ναυαγίου, καθώς και για το πώς από ένα σχετικά μικρό ναυάγιο, προκλήθηκε μια τόσο μεγάλη περιβαντολλογική ρύπανση, που δύσκολα θυμόμαστε παρόμοιά της στο πρόσφατο παρελθόν.

    Εκτός από την πρωτοφανή ρύπανση του περιβάλλοντος, σημαντικές είναι και οι ζημιές που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς που ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το ναυάγιο, όσο και επιχειρηματίες.

    Το VICE έκανε ένα οδοιπορικό στις περιοχές που έφτασε η πετρελαιοκηλίδα. Κάτοικοι και επαγγελματίες της Σαλαμίνας και των νοτίων προαστίων μας μιλούν για το αν λειτούργησε έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός. Ειδικοί αξιολογούν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και προβλέπουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθουν στην προ μόλυνσης κατάσταση, οι ακτές του Σαρωνικού.

    Η πίσσα που ξεβράστηκε λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, κάλυψε τις ακτές της Σαλαμίνας και μόλις τέσσερις μέρες μετά έφτασε στα νότια προάστια της Αττικής.

    Έρευνα/ Παραγωγή/ Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου

    Βοηθός Παραγωγής: Μαριλύ Ανδριοπούλου, Ελίζα Μπενβενίστε

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Κορρές

    Κάμερα: Αλέξης Πηλός

    Βοηθός Κάμερας: Δημήτρης Ζιβόπουλος

    Ήχος: Δημήτρης Σταμάτης, Στέλιος Μπουζιώτης

    Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου, Βανέσσα Ζέρη

    Γραφικά: V Productions

    Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ