• LIFE&STYLE

    Επτά λόγοι που είναι καλύτερο να είσαι πρωινός τύπος

    wakeupearly


    Ίσως να είστε άνθρωποι που απολαμβάνουν το πρωινό ξύπνημα. Ίσως πάλι να είστε “νυχτοπούλια” και να σκέφτεστε πως οι πρωινοί τύποι είναι περίεργοι άνθρωποι.

    Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, η προτίμησή σας στο πρόγραμμα και τις ώρες του ύπνου αποτελεί μια προσωπική τάση. Η τάση αυτή, που καθορίζει το αν είστε πρωινοί, βραδινοί ή ενδιάμεσοι τύποι, ονομάζεται χρονότυπος και η επιστήμη δείχνει ότι είναι εν μέρει συνδεδεμένη με τα γενετικά σας γονίδια.

    Πέρα από αυτό, η επιστήμη υποστηρίζει, επίσης, πως οι άνθρωποι που ξυπνούν πρωί, μπορούν να απολαύσουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία τους. Δείτε παρακάτω 7 λόγους που αποδεικνύουν γιατί είναι πολύ καλύτερο να είστε πρωινοί τύποι:

    1. Ίσως να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι
    Μια μελέτη του 2012 στο “Emotion” διαπίστωσε ότι η τάση να ξυπνάς νωρίτερα συσχετίζεται με το συναίσθημα της ευτυχίας.
    happycouple2. Ίσως να ζυγίζετε λιγότερο
    Η εταιρεία γενετικών δοκιμών 23andMe διαπίστωσε ότι το πρωινό ξύπνημα συνδέεται με τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
    feet on scale3. Ίσως να γίνετε καλύτεροι στο αποφεύγετε το βάρος
    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown υποστήριξαν πως οι άνθρωποι που έχασαν βάρος και κατάφεραν να το διατηρήσουν (χωρίς να ξαναπάρουν τα κιλά) ξυπνούσαν πρωί.

    4. Ίσως να κοιμάστε καλύτερα
    Στην ίδια μελέτη του 23andMe, μόνο το 20% των πρωινών ανθρώπων υπέφερε από αϋπνία, σε σύγκριση με το 40% αυτών που ξυπνούσαν αργά.
    phone iphone insomnia sleep bed night5. Ίσως να έχετε καλύτερη ψυχική υγεία
    Σύμφωνα με δύο μελέτες, οι άνθρωποι που είναι “νυχτοπούλια” είναι πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα κατάθλιψης. (Βέβαια πρόκειται απλώς για ένα συσχετισμό).

    6. Ίσως να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο
    Σε μια μελέτη με μεσήλικες Κορεάτες, όσοι ξυπνούσαν αργά ήταν πιο πιθανό να έχουν διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο σχετικά με αυτούς που ξυπνούσαν πρωί.
    blood pressure7. Ίσως να είστε καλύτεροι στη δουλειά σας
    Αυτό δεν αφορά την υγεία, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο όφελος. Μελέτες έδειξαν πως μεγάλος αριθμός επιτυχημένων ανθρώπων στον κόσμο ξυπνά νωρίς.

     



    ΣΧΟΛΙΑ