• Media

    Σταμάτης Μαλέλης: Δεν αλλάζει δουλειές επειδή καυγαδίζει…

    Μαλέλης

    Σταμάτης Μαλέλης


    Ο Σταμάτης Μαλέλης, πρώτα από όλα δημοσιογράφος, με θητεία σε εφημερίδες, όπως η «Καθημερινή» και ο παλιός, καλός «Ελεύθερος Τύπος», ενώ από το 1991 περνά στην ιδιωτική τηλεόραση και της δίνει εκείνα τα χαρακτηριστικά, που ακόμα και σήμερα, στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, τη μορφοποιούν. Άνοιξε τα τηλεοπτικά παράθυρα, με τις διαφορετικές απόψεις των δημοσιογράφων, τη συγκρουσιακή διάθεση, την πολυφωνία βέβαια, το σόου, το θέαμα, για πολλούς που στέκονται κριτικά στη δουλειά του, πάνω από την είδηση, το κυνήγι της ωραίας ιστορίας, που είναι πιο πολύ ζητούμενο, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και από την ίδια την αλήθεια.

    Όπως και να ‘χει, λίγοι ήταν αυτοί που ασκήσαν τόση επιρροή στο παντοδύναμο, χειριστικό, δημοφιλές αυτό μέσο επικοινωνίας, όσο ο Σταμάτης Μαλέλης. Από τις εφημερίδες και τις ειδήσεις με την αυστηρή δομή, όπως ο ίδιος την όρισε, του Mega, πέρασε ως στέλεχος διευθυντικό, από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια, σφραγίζοντας τη μορφή, την αισθητική και συχνά την ιδεολογία τους. Βούτηξε την ενημέρωση στο lifestyle, ακολουθώντας μόδες εποχών και την οδήγησε σχεδόν αποδομητικά στο γκροτέσκο gossip, εποχές δελτίου ειδήσεων του Star, με τον Γιώργο Λιάγκα να εξετάζει θέματα κολοσσιαία για την ελληνική κοινωνία, όπως συγκρούσεις κυριών για το ποια είναι πιο εμφανίσιμη, αν άλλαξε κραγιόν η Θέλξη, που έχει στο υπνοδωμάτιο της τουαλέτα η Αννα Βίσση και άλλα τέτοια. Προς το τέλος εκείνων των δελτίων ειδήσεων, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπωλούσε η Πετρούλα Κωστίδου με το δελτίο καιρού της, όλο νάζια και χαϊδέματα και ακκισμούς, σαν αντίγραφο της Μισέλ του Λαζόπουλου, από τους «Δέκα μικρούς Μήτσους», που βογκούσε «αααχ τα πλευράκια μου!».

    Μαλέλης
    Σταμάτης ΜαλέληςE

    Ο ανθρώπινος Μαλέλης

    Από την αυστηρής δομής ειδησιογραφίας, μέχρι την «τρολίστικη», μπορεί και ακούσια, αποδόμησή της, ο Σταμάτης Μαλέλης απέδειξε πως, αν μη τι άλλο, γνωρίζει να ακολουθεί και κάποτε να φτιάχνει τηλεοπτικές εποχές, γοητεύοντας σαν φακίρης τους αριθμούς των υψηλών τηλεθεάσεων. Και ακόμα, η τηλεόραση που υπόγραψε δεν ήταν ποτέ πληκτική, βαρετή ή μιμητική. Υπήρξε πρωτοπόρος, ακόμα και όταν ο ίδιος έμοιαζε να διεκπεραιώνει και όχι να αγαπά κάποιες περιόδους της τηλεοπτικής παντοδυναμίας. Ίσως για αυτό, η εσωτερική του αντίδραση, σε συνδυασμό με την ικανότητά του, τη μαεστρία του στις τηλεθεάσεις, στην ανακάλυψη ταλέντων, στην καθιέρωση τους, να τον οδήγησε σε συγκρούσεις κοσμογονικές εντός του, που οδήγησαν στην παραδοχή μιας κατάθλιψης και πολλών κρίσεων πανικού και της συγγραφής των «Το τέρας και εγώ», «Στη σκιά του μαύρου ήλιου».

    Η αλήθεια του συγγραφέα Μαλέλη είναι οδυνηρή, γεμάτη αγωνίες, αγοραφοβία, άγχη, πανικό, συναίσθημα, που, κατά τη γνώμη μας, έχει φτιαχτεί από την αδυσώπητη καθημερινότητα του κόσμου των καναλιών, του ανταγωνισμού, του κυνηγητού των ειδήσεων, του βάρους της πρωτιάς, της συνύπαρξης με καριερίστες και παντογνώστες. Και αυτός ο συγγραφέας Μαλέλης, με τις ρωγμές του, μοιάζει με εκείνον τον ήρωα στα κύματα του Χέμινγουεϊ, που παλεύει μαύρες, τρικυμισμένες θάλασσες και λέει πως «η ευτυχία των έξυπνων ανθρώπων είναι το πιο σπάνιο πράγμα που ξέρω». Αυτός λοιπόν, ο Μαλέλης είναι πιο γοητευτικός, πιο ανθρώπινος, πιο φιλικός, από τον παντοδύναμο, τον ισχυρό Μαλέλη των καναλιών.

    Επιλογή του τα νέα του καθήκοντα στον ΣΚΑΪ

    Πρόσφατα γράψαμε στο mononews για τη σύγκρουσή του με την κυρία Κουτσαυτάκη, την ισχυρή κυρία του ΣΚΑΪ, που οδήγησε σε αλλαγή πόστου του. Σε επικοινωνία μας, ο ίδιος είπε πως «ουδέποτε τσακώθηκα με την κυρία Κουτσαυτάκη. Το αντίθετο. Όταν έφυγε από τον Σταθμό και την υποστήριξα και είπα στον Γιάννη Αλαφούζο ότι κάνει λάθος που αφήνει την Εύη να φύγει. Είχαμε άριστη συνεργασία. Η αλλαγή της θέσης ήταν δίκη μου πρόταση. Θέλω ακόμη να σου πω ότι δημόσια η Κουτσαυτάκη με ευχαρίστησε για τη στήριξή μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως βεβαίως και η εξαιρετική δουλειά που έκαναν Κιμπουρόπουλος και Μαραγκουδάκη».

    Δύο μέρες μετά, ο κύριος Μαλέλης, βρέθηκε στο πλατό της πρωινής εκπομπής της Φαίης Σκορδά, για να πει τόσο για το πιο πρόσφατο βιβλίο του που γίνεται θεατρικό έργο και ίσως και ταινία, αλλά και για τα νέα του καθήκοντα στο ΣΚΑΪ.

    Εύη Κουτσαυτάκη.

    Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν

    Ως καλεσμένος, λοιπόν, στην Φαίη Σκορδά, ο Σταμάτης Μαλέλης, που δεν μας έχει συνηθίσει σε συνεντεύξεις σε πλατό, είπε πως ουδέποτε τσακώθηκε με την Εύη Κουτσαυτάκη, που βλέποντας στο διαδίκτυο αντίστοιχα δημοσιεύματα περί καυγάδων, μαζί, «γελάνε». Είπε ακόμα πως δεν τσακώνεται και φεύγει από τις δουλειές, αλλά ιεραρχεί το τι θέλει να κάνει. Και, ναι, τα site συχνά μπορεί να γράφουν ακόμα και ψέματα αλλά κάπως έτσι συντίθεται η αλήθεια και να «αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

    Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του και κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για να τα φυτέψουμε κιόλας…

    Αυτά προς πλήρη ενημέρωση του κοινού του mononews και της αλήθειας, ιδωμένης από όσες περισσότερες οπτικές γωνιές γίνεται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εύη Κουτσαυτάκη του ΣΚΑΪ: Ολική επαναφορά στο Φάληρο (Ο εγγύς Διός, εγγύς κεραυνού)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η φωτογενής φιλόλογος δεν κάνει πια μηνύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαραγκουδάκη στο Epsilon: Αλκήστιδος αναβίωσις, από το Φάληρο στα Μελίσσια!



    ΣΧΟΛΙΑ