• Media

    Ο «ξαφνικός θάνατος» των σειρών, το άδειασμα των τηλεθεατών και ο πόνος & η αγωνία των συντελεστών


    «Μουρμούρα» τέλος στον Alpha- Χωρίς σήριαλ η Green Pixel της οικογένειας Βαρδινογιάννη

    Άρχισε η μουρμούρα μετά από 11 ολόκληρες σεζόν μεταξύ των συντελεστών της σειράς του Alpha «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα» καθώς το κανάλι προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατο της μακροβιότερης κωμικής ελληνικής σειράς.

    Η σειρά είχε πάρει το «πράσινο φως» στον αρχικό σχεδιασμό για τη σεζόν 2024-2025 ωστόσο «δεν κατέστη εφικτό να διατηρηθούν τα στοιχεία που τη χαρακτήριζαν». Δηλαδή μάλλον έχασε τον προσανατολισμό της και το αρχικό της DNA.

    Το σημαντικό είναι ότι με την ολοκλήρωση της σειράς η εταιρεία παραγωγής Green Pixel που σερβίρει περιεχόμενο στα κανάλια Alpha και Star, μένει χωρίς σειρές συνεχίζοντας ωστόσο να δημιουργεί ψυχαγωγικό περιεχόμενο για τους σταθμούς της οικογένειας Βαρδινογιάννη (Masterchef κ.α.).

    Να θυμίσουμε ότι για τις σειρές που έχει ανακοινώσει το κανάλι («Παναγιά της Φωτιάς» σε παραγωγή JK Productions, η νέα κωμική των Ρέππα – Παπαθανασίου με τίτλο «Η Κατάρα της Τζέλας Ντε λα Φράγκα», σε παραγωγή Χατζηανδρέου, οι δυο «μίνι σειρές» σε παραγωγή Διονύση Παναγιωτάκη «Ο Τιμωρός (προσωρινός τίτλος)» και η «Διάφανη Αγάπη» αλλά και το «Να με λες Μαμά»!) καμία δεν θα φέρει την υπογραφή της Green Pixel, η οποία στο τέλος του 2022 είχε κύκλο εργασιών ύψους 37 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά έσοδα ανήλθαν σε 3,032 εκατ. ευρώ.

    Εννοείται ότι κάθε κανάλι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να σταματά τα τηλεοπτικά προϊόντα που παράγει και μεταδίδει, όποτε εκείνο θέλει. Και ειδικά για τη «Μουρμούρα» κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει στον Alpha «ξαφνικό θάνατο» γιατί ο 11ος κύκλος είχε ολοκληρωθεί και απλώς υπήρξε μια υπόσχεση για τον επόμενο.

    Ωστόσο οι τηλεθεατές θέλουν προβλεψιμότητα πόσο μάλλον οι συντελεστές των σειρών που προγραμματίζουν τις δουλειές τους βάσει των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό έγινε με την αιφνιδιαστική διακοπή της τηλεοπτικής σειράς «Μετά τη φωτιά» στον ΑΝΤ1 για σοβαρούς λόγους καθώς «έσπασε» η εμπιστοσύνη μεταξύ σταθμού και εταιρείας παραγωγής Tanweer Productions.

    Η σειρά που θα μείνει στην Ιστορία των ελληνικών σήριαλ που διακόπηκαν χωρίς να ολοκληρωθούν είναι προ 25ετίας (2000) το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;»

    Τίποτα δεν δικαιολογούσε το cut του Mega καθώς το σήριαλ είχε μεγάλη αποδοχή και τηλεθέαση. Ωστόσο, μετά από μόλις έξι επεισόδια, τα οποία δεν είχαν προβληθεί καν σερί, αφού είχαν μεσολαβήσει αρκετές επαναλήψεις, η σειρά «διακόπηκε».

    Μετά από καιρό προβλήθηκε ένα έβδομο πλην ημιτελές επεισόδιο, μικρότερης διάρκειας, ουσιαστικά συρραφή σκηνών που είχαν προλάβει να γυριστούν, ενώ μεσολαβούσε αφήγηση για να βγαίνει κάποιο νόημα. Τότε είχε ακουστεί ότι οι κεντρικές πρωταγωνίστριες είχαν γίνει μύλος, ισχυρισμός που διέψευσε η πραγματική ζωή καθώς οι περισσότερες τα βρήκαν συνεργαζόμενες τα επόμενα χρόνια σε TV ή και Θέατρο.

    Βάσει δηλώσεων που έχουν κάνει οι συντελεστές, επρόκειτο για μια «κακή συγκυρία για όλους, η οποία σε συνδυασμό με την τρομερή πίεση που ασκούσε το κανάλι για νέα επεισόδια, έβγαλε τον κακό εαυτό πολλών ατόμων».

    Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια Χρύσα Ρώπα έχει δηλώσει ότι στα γυρίσματα – πιεσμένος από όλα – ο Αλέξανδρος Ρήγας την προσέβαλε ενώπιον όλων με αποτέλεσμα εκείνη να παραιτηθεί, ο δημιουργός να αρνείται να την αντικαταστήσει και έτσι, απλώς η σειρά «κόπηκε».

    Στην ιστορία των κομμένων έχουν περάσει επίσης:

    Άκρως Οικογενειακόν (2001 – 2003)

    Από τις πλέον επιτυχημένες σειρές του ΑΝΤ1, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και Ναταλία Τσαλίκη, με υψηλή τηλεθέαση και όπως ήταν φυσικό πήρε το πράσινο φως για δεύτερη σεζόν, η οποία ήταν εξίσου επιτυχημένη.

    Ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο του 2003 ανακοινώθηκε ότι η σειρά ολοκληρώνεται πριν την ώρα της, αφήνοντας το κοινό με την απορία για το τι είχε πραγματικά συμβεί στο παρασκήνιο. Τότε δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ναταλία Τσαλίκη είχε πάθει υπερκόπωση.

    Δύο Ξένοι (1997 – 1999)

    Μια από τις πλέον επιτυχημένες σειρές των ’90s με την τηλεθέαση του Mega να χτυπάει «40άρια» κάθε εβδομάδα, ενώ έχει προβληθεί μέχρι σήμερα αμέτρητες φορές σε επανάληψη.

    Αν δει κάποιος το τελευταίο επεισόδιο του β΄ κύκλου των «Δύο Ξένων», θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για «άλλο ένα επεισόδιο» και όχι για φινάλε και αυτό γιατί η σειρά επρόκειτο να συνεχιστεί και για τρίτη σεζόν. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Ρήγας είχε γράψει και την πλοκή του τρίτου κύκλου, ο οποίος θα ήταν αρκετά διαφορετικός και πιο δραματικός από τους δύο προηγούμενους.

    Ένας από τους λόγους που τελικά δεν γυρίστηκε ποτέ τρίτος κύκλος ήταν το απαιτητικό πρόγραμμα της Εβελίνας Παπούλια, η οποία όπως είναι γνωστό, μόλις είχε γεννήσει την κόρη της. Βέβαια υπήρξε και μια λογομαχία με τον Αλέξανδρο Ρήγα.

    Το Ρετιρέ (1990 – 1992)

    Η σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη είναι μια από τις πλέον πολυπαιγμένες σειρές του Mega. Ωστόσο, το 84ο επεισόδιο της σειράς που έμελλε να είναι το τελευταίο της, δεν είναι «φινάλε» τουναντίον αφήνει πολλά ζητήματα ξεκρέμαστα καθώς πράγματι ο Γιάννης Δαλιανίδης σκόπευε να γυρίσει και τρίτη σεζόν.

    Τι είχε συμβεί; Δύο από τις πρωταγωνίστριες ζήτησαν γενναία αύξηση μισθού, την οποία δεν πήραν από το κανάλι. Οπότε τα ενδεχόμενα ήταν δύο: ή να συνεχίσει η σειρά χωρίς αυτές ή να κοπεί. Τελικά, προκρίθηκε το δεύτερο σενάριο και έτσι ήρθε ένα sequel, οι «Μικρομεσαίοι», με αρκετούς ίδιους ηθοποιούς σε άλλους ρόλους και διήρκησαν μόνο μια σεζόν.

    Παιδική Χαρά (2009 – 2010)

    Η «Παιδική Χαρά» σημείωνε υψηλή τηλεθέαση τη σεζόν 2009 – 2010 οπότε και προβλήθηκε και θεωρείτο βέβαιο ότι θα συνέχιζε και για β΄ σεζόν. Έτσι, το τελευταίο επεισόδιο δείχνει την οικογένεια Μπούσκα απλά να απολαμβάνει στις καλοκαιρινές του διακοπές. Ωστόσο, το Mega λόγω περικοπών και οικονομικών προβλημάτων έκοψε τη σειρά.

    Εθνική Ελλάδος (2015) και Κάτω Παρτάλι (2014 – 2015)

    Άλλες δύο σειρές που έπεσαν θύματα των οικονομικών προβλημάτων του Mega και τελικά κόπηκαν πρόωρα, ενώ παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα φήμες τις ήθελαν να επιστρέφουν με νέα επεισόδια. Η «Εθνική Ελλάδος» σήμανε την επιστροφή του Γιώργου Καπουτζίδη στην τηλεόραση μέσα από σειρά αρκετά χρόνια μετά το φινάλε του θρυλικού «Παρά πέντε».

    «Ζακέτα Να Πάρεις» (2021 – 2022)

    Η ΕΡΤική σειρά «Ζακέτα Να Πάρεις» με πρωταγωνίστριες την Ελένη Ράντου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ρόλους «κλασικής Ελληνίδας μάνας» κόπηκε εξαιτίας του καυγά των πρωταγωνιστριών, με αποτέλεσμα το κλίμα στα παρασκήνια να μην είναι ευνοϊκό για να συνεχιστεί η σειρά. Βέβαια, οι ίδιες το διέψευσαν.

    Τα σενάρια ήταν έτοιμα: Ο λόγος που «κόπηκε» το «50-50» παρά την τεράστια επιτυχία

    Στις 10 Ιουνίου 2023 στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα έδωσε συνέντευξη η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον λόγο που δεν έγινε τελικά ο δ’ κύκλος της σειράς «Πενήντα Πενήντα», στον οποίο πρωταγωνιστούσε.

    «Η τελευταία μου δουλειά στην τηλεόραση ήταν ο τρίτος κύκλος του Πενήντα-Πενήντα. Οι πρώτοι δύο κύκλοι έγιναν το 2005-2007. Τελειώνουμε, χαιρετιόμαστε και μου σκάει να κάνω τους «Γείτονες» το 2007-2009. Γίνονται οι «Γείτονες» και το 2010 μας φωνάζουν για μια τηλεταινία του «Πενήντα-Πενήντα».

    Το 2011 θέλουν τρίτο κύκλο της σειράς και τελειώνει το 2012. Και έρχεται την άνοιξη του 2012 ο τέταρτος κύκλος, που ήταν ο πιο αστείος. Έπεφτα κάτω από τα γέλια διαβάζοντας τα σενάρια. Και ενώ ήταν Παρασκευή και Δευτέρα θα ξεκινούσαμε, ο παραγωγός, που εγώ έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, παίρνει τηλέφωνο τους πάντες. Εμένα δε με έβρισκε γιατί είχα θέατρο και το είχα κλειστό.

    Μόλις τελείωσα Παρασκευή βράδυ, βρήκα 10 κλήσεις. Πήρα τηλέφωνο και μου λέει “Άβα μου γλυκιά δε θα γίνει ο τέταρτος κύκλος, γιατί δε θα μπορέσω να σας πληρώσω, έχουν σφίξει πολύ τα πράγματα”. Λέω “Νίκο μου να ‘σαι καλά, γεροί και δυνατοί να είμαστε, θα ανταμώσουμε αλλού”. Μου λέει Άβα “είσαι η μόνη που είχες αυτή την αντίδραση..”» αποκάλυψε η ηθοποιός.

    Διαβάστε επίσης:

    Η πεσμένη αλλά ανθεκτική Σία Κοσιώνη, ο αποφασισμένος Γιάννης Αλαφούζος και η πρόσληψη recruiter για το βαθύ lifting του ΣΚΑΪ

    Μενεγάκη: Το παρασκήνιο του διαζυγίου της «ωραίας Ελένης» από το Mega

    Ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, σόου και ολίγα σήριαλ περιορισμένου budget – Τι θα δούμε στην τηλεόραση



    ΣΧΟΛΙΑ