• Media

    Η Κατερίνα Κασκανιώτη «φαβορί» για διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ – Δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο Δ.Σ. και τα κανάλια

    Κατερίνα Κασκανιώτη

    Κατερίνα Κασκανιώτη


    Η κ. Κατερίνα Κασκανιώτη, ένα από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά στελέχη της Nova πριν τη συγχώνευσή της με τη Wind το 2022 και από την εξαγορά της από τη United Media, που έως το 2021 εκτελούσε χρέη Pay TV Executive Director, αποτελεί ισχυρό «φαβορί» για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΡΤ, την οποία προς το παρόν εδώ και 16 μήνες – από τότε που αποχώρησε ο Γ. Γαμπρίτσος, καλύπτει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζούλας.

    Η σχετική προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης θα δημοσιευθεί άμεσα ενώ εντός του επόμενου μήνα αναμένεται και η τελική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση αυτή αναζητείται γυναίκα προκειμένου να ικανοποιηθεί και το ζητούμενο της εκ του νόμου (Ν. 2839/12.09.2000) υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλων για νόμιμη συγκρότηση και σύνθεση των Δ.Σ. φορέων του Δημόσιου τομέα. Νωρίτερα κρούσεις είχαν γίνει προς τις δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη και Μαριάννα Πυργιώτη που ωστόσο δεν αποδέχθηκαν την πρόταση για προσωπικούς λόγους.

    Η Κατερίνα Κασκανιώτη διαθέτει σημαντική εμπειρία 24 ετών στη συνδρομητική τηλεόραση, ξεκινώντας από τη Multichoice και φθάνοντας έως τη Nova με τη σημερινή της μορφή. Σήμερα είναι παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και πρόεδρος του WIFT GR,  Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα).

    Εφόσον προκριθεί η υποψηφιότητά της, η Κατερίνα Κασκανιώτη θα κληθεί να αναλάβει το Ραδιομέγαρο έχοντας αποφασιστική αρμοδιότητα για μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και τη διαχείριση 60 εκατ. «ζεστών» εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό. Άλλα 60 εκατ. ευρώ διοχετεύονται για το μισθοδοτικό κόστος και ισόποσο ποσό περίπου για ανελαστικά και λειτουργικά έξοδα και επενδυτικές δραστηριότητες. Παράλληλα αλλαγές αναμένεται να σημειωθούν και στο Δ.Σ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Ζούλας, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα παραμείνει και το ερώτημα είναι πως θα διαμορφωθεί το τοπίο σε επίπεδο νομής εξουσίας αναφορικά με κρίσιμες αποφάσεις επί του προγράμματος, δηλαδή σε ποιον θα πιστωθεί η επιτυχία (ή και σε ποιον θα χρεωθεί τυχόν αποτυχία) για την πορεία της εξέλιξης της ΕΡΤ.

    Πάντως στον νυν προγραμματισμό του προέδρου συμπεριλαμβάνεται σχέδιο συγχώνευσης της ΕΡΤ2 με την ΕΡΤ3 και η μετονομασία του καναλιού που θα προκύψει, χωρίς να θυσιαστεί ο σταθμός της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτήν την περίπτωση τη συχνότητα της ΕΡΤ2 θα καταλάβει το ενημερωτικό ERTnews.

    Άλλες αλλαγές στο Δ.Σ.

    Είναι πιθανή η παραίτηση του  Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μουσικοσυνθέτη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και του Νίνο Ελματζιόγλου, Σκηνοθέτης – Τηλεοπτικός Παραγωγός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς δεν πληρούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα  τυπικά κριτήρια (γιατί ουσιαστικά έχουν) της νέας νομοθεσίας για τη στελέχωση Δ.Σ. δημοσίων οργανισμών. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να εκτίσουν άλλο ένα εξάμηνο της θητείας τους. Στο τέλος της θητείας της βρίσκεται και η  Ιωάννα Στεφανάκη, Δικηγόρος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στο Δ.Σ. θα παραμείνουν οι Γιάννης Δάρρας, Δημοσιογράφος, Εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Εμμανουήλ Παπανικήτας, Σκηνοθέτης, Εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Αγωγή ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕΕΕΡΤ:  «Παράνομη η σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ»

     Εντωμεταξύ αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου κατά της διοίκησης της ΕΡΤ κατέθεσαν η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ, τo Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ ΑΕ, υποστηρίζοντας πως είναι άκυρες οι αποφάσεις του ΔΣ από τις 4 Απριλίου του 2013, επειδή είναι παράνομη η σύνθεση του Δ.Σ. και η διαδικασία που προηγήθηκε για τη λήψη των αποφάσεων. Και αυτό γιατί μετά την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2022, το ΔΣ λειτουργούσε με έξι μέλη και όχι με επτά, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όπως αναφέρουν στην αγωγή τους η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι λοιποί συνδικαλιστικοί φορείς.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν στην αγωγή τους πως «ειδικώς για την περίπτωση του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ τίθεται κανόνας ειδικότερος από τον γενικό κανόνα του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, και δη του άρθρου 82 Ν. 4548/2018 που ρυθμίζει την περίπτωση του ελλιπούς ΔΣ ανώνυμης εταιρείας. Ο Ν. 4173/2013, και όπως ίσχυε το άρθρο 9 κατά το κρίσιμο διάστημα (Ιουλίου 2022 – Απριλίου 2023) προβλέπει αυστηρά 7μελές ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ». Τονίζουν, δε, πως μόνο έως την εκλογή νέου μέλους στο ΔΣ από τους εργαζομένους ή την αναπλήρωση του παραιτηθέντος μέλους μπορεί το ΔΣ να λειτουργεί με εξαμελή σύνθεση.

    «Σε καμία άλλη περίπτωση», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «δεν επιτρέπει ο ιδρυτικός Νόμος της ΕΡΤ ΑΕ, όπως ίσχυε και ισχύει, σύνθεση και λειτουργία του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ με λιγότερα από 7 μέλη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να λειτουργεί αυτό ως 6μελές, κατόπιν παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.».

    Διαβάστε επίσης

    Το Ναυάγιο: Οι ήρωες μετρούν τις πληγές τους (video)

    O Σωτήρης Καλυβάτσης επιστρέφει απόψε στο ACTION 24

    Milky Way: Γνωρίστε τους χαρακτήρες της νέας σειράς του MEGA



    ΣΧΟΛΙΑ