• Media

    Διεθνή ΜΜΕ: Πώς αποτιμούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s

    • NewsRoom
    ελληνικη οικονομια


    Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η χώρα μας.

    «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

    Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει, ενδεικτικά, ότι 16 μήνες μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας, ο οίκος επανέρχεται με νέα αναβάθμιση στην κατηγορία ΒΒ- από Β+, ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Σημειώνει, ωστόσο, παράλληλς ότι η χώρα παραμένει τρεις βαθμίδες κάτω από τα «σκουπίδια», δείχνοντας πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να επανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα.

    Παράλληλα, το ειδησεογραφικό δίκτυο σχολιάζει την πολιτική διάσταση των εξελίξεων, αναφέροντας ότι, από την εκλογή της νέας κυβέρνησης τον Ιούλιο, η φίλα προσκείμενη προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει να εξασφαλίσει την έγκριση των πιστωτών για τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκλείδωσε την επένδυση του Ελληνικού και έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν στο φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής».

    Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί στις εξελίξεις, σημειώνει και αναφέρεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που είναι σε ιστορικό ναδίρ, ενώ «το χρηματιστήριο εμφανίζει κέρδη 42% από τις αρχές του έτους και η χώρα έχει καταφέρει ακόμη και να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο για τρεις ημέρες».

    «Η ανάκαμψη, ωστόσο, δεν είναι, προς το παρόν, αρκετή για να σβήσει τον οικονομικό πόνο, που άρχισε πριν από μία δεκαετία, όταν η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης», τονίζει η ίδια πηγή.

    Το πρακτορείο επίσης θυμίζει ότι η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ- τον Αύγουστο, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα με Β1 – που είναι και η χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των τριών οίκων.

    Το δημοσίευμα του Reuters

    Από πλευράς του, το γαλλικό πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί, αναφερόμενο στην αναβάθμιση από την S&P. H Ελλάδα, που το καλοκαίρι του 2015 είχε επιβάλει capital controls, ανακοίνωσε την άρση τους τον περασμένο Αύγουστο και η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε τη σταθερή επιστροφή στη σταθερότητα, μετά από τρία πακέτα διάσωσης που δόθηκαν από το 2010.

    To Arab News βλέπει τη νέα αναβάθμιση ως μια ακόμα απόδειξη για περαιτέρω ανάπτυξη, μετά από μια κρίση, που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια, ενώ σχολιάζει ότι η Ελλάδα καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη. Βγαίνοντας πέρυσι από τα μνημόνια, η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ της και παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές της, σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

    Ωστόσο, οι προοπτικές για το χρέος παραμένουν θετικές κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου εντός 12 μηνών.

    Παράλληλα, το αραβικό πρακτορείο αναφέρεται και στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ ως θετική εξέλιξη, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 70 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

    To δημοσίευμα του Arab News

    Στην προοπτική νέας αναβάθμισης μέσα στους επόμενους έξι μήνες εστιάζει το Associated Press, αναφερόμενο στην απόφαση του οίκου όχι μόνο να αναθεωρήσει την βαθμολογία του, αλλά και να διατηρήσει την θετική προοπτική.

    Θυμίζει δε ότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια πέρυσι, ύστερα από οχτώ χρόνια, και τους τελευταίους μήνες έχει δει το κόστος δανεισμού της στις αγορές να υποχωρεί αισθητά. Παρόλα αυτά σημειώνει και οι τρεις μεγάλοι οίκοι εξακολουθούν να την κρατούν έξω από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

    Δύο διεθνείς οίκοι αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xihnua και υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση από μεγάλο οίκο μετά τις εκλογές του Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ