• Media

    B΄μισό τηλεοπτικής σεζόν: «Εφαλτήριο» για το 2024 ή «καθαρτήριο» για το επέκεινα; 

    Τηλεοπτική Σεζόν: Maestro Milky Way - Dragons' Den - MasterChef - Μετά τη Φωτιά - Σασμός - Το Προξενιό της Ιουλίας - Ο Πρώτος από Εμάς - Ο Παράδεισος των Κυριών

    Maestro Milky Way – Dragons’ Den – MasterChef – Μετά τη Φωτιά – Σασμός – Το Προξενιό της Ιουλίας – Ο Πρώτος από Εμάς – Ο Παράδεισος των Κυριών


    Με οικονομικούς όρους o προγραμματισμός των εκπομπών

    Μια αρχαιοελληνική παροιμία λέει «Μηδέ μέλι, μηδέ μέλισσα» υποστηρίζοντας στην ουσία ότι είναι προτιμότερο να απορρίπτεις κάτι καλό αν συνοδεύεται από κάποια ενόχληση. Μια προσέγγιση που ταιριάζει «γάντι» στη στάση που επιφυλάσσουν οι περισσότεροι καναλάρχες για το β΄ μισό της σεζόν: Όσο ποιοτική και αν είναι μια σειρά, όσο λαμπερό και αν φαίνεται ένα σώου, αν δεν «τα φέρνει» (νούμερα, διαφήμιση) καλό είναι να εξαφανίζονται από το πρόγραμμα. Άλλωστε η τηλεοπτική σεζόν δεν δίνει ποτέ 2η ευκαιρία για να κάνει μια εκπομπή μια «καλή πρώτη εντύπωση».

    Το β΄ μισό της σεζόν είναι ο χρόνος επανασυντονισμού του «ταμείου» των καναλιού που συνήθως ξεφεύγει δραματικά στο α΄ μισό. Είναι το χρονικό dead end ή το θερμοκήπιο για «πειράματα» της επόμενης χρονιάς και συχνά η δεύτερη ευκαιρία για κάτι που οι διευθυντές προγράμματος έπαιρναν όρκους και στοιχημάτιζαν.. όλα τα λεφτά, πλην η ζωή τους διέψευσε, το παιχνίδι δεν τους βγήκε οπότε δίνουν παράταση συνδέοντας την εκπομπή με τον αναπνευστήρα… για την τιμή των όπλων.

    Οι προκλήσεις είναι πολλές, ο ανταγωνισμός πιο σκληρός από όσο φαίνεται, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στο Θεό δυναμιτίζοντας τις σχέσεις καναλιών – ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) καθυστερεί να εκταμιεύσει πολύτιμους πόρους για τα κανάλια, οι ξένες πλατφόρμες «ροκανίζουν» επικίνδυνα τον χρόνο των τηλεθεατών. Συνεπώς ο «πήχης» βρίσκεται ήδη ψηλά και δεν είναι δυνατόν να κατέβει, break even στα budgets δεν γίνεται, η διαφήμιση παραμένει σταθερή και οι ιδέες στερεύουν σε ένα τοπίο με 36 σειρές και 15 σώου.

    Το χρηματιστήριο της τηλεθέασης

    Οι σειρές δεν αποτελούν αυτόνομα …γαλατικά χωριά αλλά εντάσσονται σε ένα χρονικό συνεχές, σε μια σκυταλοδρομία τηλεθέασης, παίρνοντας τηλεθεατές από το πρόγραμμα που προηγείται (lead in) και δίνοντας φανατικούς οπαδούς στο επόμενο. Το στοίχημα είναι το match and mix και κυρίως να ικανοποιηθεί ένα ζητούμενο: αυτό που θέλει ο διαφημιστής και ο διαφημιζόμενος. Η σειρά “Γη της Ελιάς” στο Mega τα …σπάει με μέσο όρο 22%, ενώ ο “Σασμός” στον Alpha προσεγγίζει το 21%. Σταθερά “δυνατά χαρτιά” για το β’ μισό της σεζόν αποτελούν η σειρά “Έρωτας Φυγάς” στο Open με 20%, το “Ναυάγιο” στο Mega με 19,5%, η “Μάγισσα” στον ΑΝΤ1 με 17,5%, το “Προξενιό της Ιουλίας” στον Alpha με 16,7%, ο “Γιατρός” (16,5%) και οι “Φόνοι στο Καμπαναριό” (15,7%) στο ίδιο κανάλι, καθώς και οι “Παγιδευμένοι” στον ΑΝΤ1 με ποσοστό 14%.

    Στον Alpha το “Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα” κάνει performance 14% και το “Παράδεισος των Κυριών”, 13,2%. Στον ΑΝΤ1, το “Μετά τη Φωτιά” (11%) και ο “Πρώτος από Εμάς” (8,2%), ενώ στο Mega, το “Milky Way” κρατά ψηλά το ενδιαφέρον με 10,3%. Στο Star, το “Στα Σύνορα” κερδίζει το ενδιαφέρον με 10,2%, ενώ στην ΕΡΤ1 η “Παραλία” (8,2%), η “Ηλέκτρα” (8%), το “Κάνε ότι Κοιμάσαι” (3,5%), ο “Όρκος ΙΙ” (3,5%), το “Στα Σύρματα” (3,3%) και ο “Τρίτος Όροφος” (3,1%) συνθέτουν ένα ποικίλο τηλεοπτικό τοπίο. Στον ΣΚΑΙ, οι “Πανθέοι” με ένα μάλλον άδικο 3,9% για τόσο ακριβή παραγωγή, προσφέρει μια ακόμη πρόταση τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

    Στον Alpha, η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν το «Πιο Μεγάλο Παζάρι» θα συνεχίσει, ενώ νέες σειρές είναι στα σκαριά για το νέο έτος.

    Στο Mega, η σειρά «Maestro» με τον Χρ. Παπακαλιάτη θα συνεχίσει με έξι νέα επεισόδια. Ταυτόχρονα, ένα ακόμη ελπιδοφόρο έργο, το «Famagusta» του Αντρέα Γεωργίου και της Βάνας Δημητρίου, θα κάνει πρεμιέρα και θα αναδείξει την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Επιπλέον, το β’ μισό της σεζόν θα φιλοξενήσει τη συνέχεια της σειράς «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό» με 12 νέα επεισόδια από τον επόμενο Ιανουάριο.

    Το Mega ετοιμάζεται επίσης για ένα ριμέικ της σειράς «Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή», σε συνεργασία με το συγγραφικό δίδυμο Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Η σειρά, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 με πρωταγωνιστές την Χρύσα Ρώπα, την Ελένη Ράντου, την Άβα Γαλανοπούλου, και άλλους, επιστρατεύει τη νοσταλγία και τη φρεσκάδα του μέλλοντος.

    ALPHA

    Η πρώτη σειρά που ολοκληρώνει αυτή τη σεζόν είναι ο “Σασμός”, που συνεχίζει την προβολή του για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ανακοινωθεί ως ο “επίλογος”. Επιπλέον, φαίνεται ότι και οι σειρές “Το προξενιό της Ιουλίας” και “Ο Παράδεισος των Κυριών” δεν θα συνεχίσουν τον επόμενο χρόνο. Στο πρόγραμμα του καναλιού θα εισέλθει η νέα αστυνομική σειρά “Ο Σκαραβαίος” του Γιάννη Τσορτέκη με αυτοτελή επεισόδια.

    Παράλληλα, το επιτυχημένο σεναριογραφικό δίδυμο Ρέππα – Παπαθανασίου έχει συνάψει συμφωνία με τον Alpha για νέα κωμική σειρά, η οποία θα αναπτύσσει σάτιρα γύρω από τον κόσμο της τηλεόρασης πίσω από τις κάμερες. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2024, με τον στόχο να αρχίσει να προβάλλεται το φθινόπωρο του 2024, στην έναρξη της επόμενης τηλεοπτικής περιόδου. Διαρρέεται ότι το συγγραφικό δίδυμο έχει επικοινωνήσει με τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, την Καίτη Κωνσταντίνου, τον Κώστα Κόκλας, τη Βασιλική Ανδρίτσου, τον Χάρη Χιώτη για τη συμμετοχή τους στο νέο κωμικό εγχείρημα.

    ANT1

    Στον ΑΝΤ1, ετοιμάζεται το “Mother”, μια σειρά που εμπνέεται από νοτιοκορεάτικο σήριαλ, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αγγελόπουλου, γνωστού για μεγάλες κωμωδίες όπως τα “Εγκλήματα”, “Είσαι το ταίρι μου”, “Παρά πέντε”, “Σαββατογεννημένες”, και “Γοργόνες”.

    Στις 15 Δεκεμβρίου, προβάλλεται αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ η νέα κωμική σειρά “Σωτέ”, με πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

     STAR

    Έρχεται η σειρά “Μαύροι Πίνακες”, παραγωγή της Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, με τους Κάτια Γκουλιώνη, Λένα Παπαληγούρα, Αντίνοο Αλμπάνη, και Δημήτρη Κίτσο.

    ΕΡΤ1

    Η “Έρημη Χώρα” είναι η πρώτη σειρά του β’ μισού, που θα προβληθεί αρχικά στο ERTFLIX από τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια στην ΕΡΤ1 από τη νέα χρονιά. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, περιγράφει την περιπέτεια κηδεμονίας μιας 11χρονης κοπέλας, της Εύας, που χάνει και τους δύο γονείς της σε ένα τροχαίο. Επίσης, στην ΕΡΤ1, σε φάση έγκρισης βρίσκεται μια νέα αστυνομική σειρά με τίτλο “Αύγουστος”, σε σενάριο της Εύας Πανταζή.

    Νέα επεισόδια ψυχαγωγίας

    Alpha

    “The Secret Song”

    Η Ναταλία Γερμανού έχει αναλάβει την καθοδήγηση της εκπομπής “The Secret Song”, μιας φαντασμαγορικής παραγωγής της Barking Well.

    “Just the 2 of Us” από τον επόμενο χρόνο

    Ο Νίκος Κοκλώνης υποσχέθηκε ότι ο νέος κύκλος του J2US θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2024 με νέους παίκτες.

    STAR

    “First Dates”

    Η Ζενεβιέβ Μαζαρί θα επιστρέψει στο δεύτερο μισό της σεζόν με την εκπομπή γνωριμιών.

    “MasterChef”

    Λόγω των υποχρεώσεων του Λεωνίδα Κουτσόπουλου με τη Φάρμα, τα γυρίσματα της τρίτης φάσης του MasterChef θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, και η εκπομπή θα προβληθεί από τον Ιανουάριο.

    “IQ 160”

    Στο δεύτερο μισό θα προβληθεί ο δεύτερος κύκλος της αστυκωμωδίας του Star, “IQ 160”, μιας παραγωγής της Barking Well.

    ΑΝΤ1

    “Your Face Sounds Familiar”

    Το “Your Face Sounds Familiar” φαίνεται ότι επιστρέφει, με προβλεπόμενη προβολή τον Ιανουάριο του 2024. Η Μπέττυ Μαγγίρα είναι υποψήφια για την παρουσίαση.

    “Dragon’s Den”

    Ο Σάκης Τανιμανίδης θα επιστρέψει στο δεύτερο μισό της σεζόν του “Dragon’s Den“.

    ΕΡΤ1

    “Μουσικό κουτί”

    Το “Μουσικό κουτί” του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη θα συνεχίσει στο δεύτερο μισό της σεζόν το 2024.

    ΣΚΑΪ

    “Σάββατο Γλεντάμε”

    Ο Χρήστος Φερεντίνος θα παρουσιάσει με ένα μεγάλο ερωτηματικό όμως την εκπομπή “Σάββατο Γλεντάμε” στον ΣΚΑΪ.

    “Survivor”

    Το ριάλιτι επιβίωσης “Survivor” αναμένεται να επιστρέψει στους δέκτες μας από το δεύτερο μισό της σεζόν.

    Open

    Η Αννίτα Πάνια θα παρουσιάσει πιθανότατα την εκπομπή “Ραντεβού στα Τυφλά”, ενώ η καθημερινή εκπομπή αναβάλλεται.

    Τι έρχεται στη συνδρομητική

    Έως το 2024, αναμένουμε την προβολή δύο σημαντικών παραγωγών από την Cosmote TV: “17 Κλωστές” και “Φόνισσα”. Η πρώτη, σε σενάριο των Μιρέλλας Παπαοικονόμου και Κάτιας Κισσονέργη, με σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, είναι μια σειρά έξι επεισοδίων που βασίζεται στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη “17 Κλωστές”. Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες στην Ελλάδα, στα Κύθηρα των ετών 1906-1909.

    Συγχρόνως, ως συμπαραγωγός, η Cosmote TV υποστηρίζει την ταινία “Φόνισσα”, που εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, πρωταγωνιστεί από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και θα κάνει την πρώτη της τηλεοπτική προβολή αποκλειστικά στην COSMOTE TV, μέσα στο 2024, μετά την κυκλοφορία της στις αίθουσες στις 30 Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Η επιστροφή του Καλημέρη στο OPEN και τι λέει ο Παναγιωτόπουλος, το ραντεβού των Χατζηνικολάου-Φιλιππόπουλου με τον Μπρατάκο και τι ζητάει ο Ζούλας

    Το Ναυάγιο: Δημήτρης και Μαρία συναντιούνται κρυφά – Τι θα δούμε 19-22/11

    Βραβείο στην Έμμα Στόουν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς



    ΣΧΟΛΙΑ