ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι το πιο εμβληματικό πρόσωπο και σήμα κατατεθέν της χώρας, εδώ και 64 χρόνια που διαρκεί η βασιλεία της.
Ωστόσο, η απουσία της από την χριστουγεννιάτικη και την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία στην εκκλησία του χωριού Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ της Αγγλίας – εκεί όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας – πυροδότησε πολλές ανησυχίες για την εξέλιξη της υγείας της. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με μια λιτή ανακοίνωση, έκαναν λόγο για «βαρύ κρυολόγημα» από το οποίο ακόμη αναρρώνει η 90χρονη βασίλισσα ενώ η κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, δήλωσε ανήμερα την Πρωτοχρονιά ότι η μητέρα της είναι καλύτερα.
Όμως, αυτό δεν εμποδίζει το βρετανικό Τύπο να αναρωτιέται για το ποιος τελικά θα διαδεχθεί τη βασίλισσα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναρρώσει πλήρως και αποβιώσει ή στην περίπτωση που επιλέξει να παραιτηθεί από τον θρόνο.
Το πρωτόκολλο λέει ότι ο 68χρονος πρίγκιπας Κάρολος είναι ο πρώτος τη διαδοχή. Επίσης είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία διάδοχος του θρόνου στην βρετανική ιστορία. Όμως, τα τελευταία χρόνια το διαζύγιό του από την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα και η εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς, είχαν επηρεάσει αρνητικά την δημοτικότητά του.

Από την άλλη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα επιστολές του προς υπουργούς κατά τα έτη 2004 και 2005. Τις επιστολές μάλιστα ο βρετανικός Τύπος τις έχει βαφτίσει ως «επιστολές της μαύρης αράχνης» λόγω του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα. Σε αυτές ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και έγιναν η αιτία να αναρωτηθούν πολλοί, αν ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερος.
Ωστόσο, ο βρετανικός Τύπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας Κάρολος να αρνηθεί τη διαδοχή και να παραχωρήσει την θέση του στον θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τελευταίος – μαζί με τη σύζυγό του δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον – απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας σχεδόν όμοια με αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όμως, ο 68χρονος Κάρολος δεν έχει ποτέ αναφέρει δημόσια ότι προτίθεται να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του και, αν κάνει κάτι τέτοιο, «θα σπάσει το πρωτόκολλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Express.
Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός, Βέρνον Μπόγκντανορ, δήλωσε για το ζήτημα: «Δεν γίνεται απλά να παραλείψεις μια γενεά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι μια δημοσκόπηση του 2016 έδειξε ότι το 79% των Βρετανών προτιμούν στον βρετανικό θρόνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, το 60% τον πρίγκιπα Κάρολο και το συντριπτικό 81% την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτο! Δείτε τι θα συμβεί στη Βρετανία εάν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως αυτοί οι διάσημοι έχουν την ίδια ηλικία (και ας μην τους φαίνεται)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μανώλης Καψής – Αμέλια Αναστασάκη: Αγκαλιά υποδέχθηκαν το νέο έτος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζιτζικώστας: Αρχές του 2026 θα παρουσιαστεί η πρώτη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό
- Metlen: Θετικές όλες οι συστάσεις για τη μετοχή μετά το Capital Markets Day του Λονδίνου
- Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν νέα επιτάχυνση της παραγωγής πετρελαίου
- Σφοδρή επίθεση Μόσχας στον Ζελένσκι: «Τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας – Δεν σέβεται ούτε τον παππού του, βετεράνο του πολέμου»
