• LIFE&STYLE

    Κι όμως το αντιοξειδωτικό πράσινο τσάι επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα


    Σκεφτείτε δυο φορές πριν αφήσετε τη συνήθεια του καφέ. Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι γνωστό για τα οφέλη της υγείας, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έχει κάποια ανησυχητικά νέα για τους λάτρεις του πλούσιου σε αντιοξειδωτικά αφεψήματος: συγκεκριμένα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα αναπαραγωγής.

    Αυτή η πιθανώς μεγάλη απογοήτευση έρχεται με την ευγενική παραχώρηση μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Functional Foods». Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυγών. Στο πείραμα, εξέθεσαν έμβρυα και προνύμφες μυγών σε διάφορες δόσεις των αντιοξειδωτικών, που περιέχονται στο πράσινο τσάι, γνωστές ως πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού.

    Για τις προνύμφες, που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλων πράσινου τσαγιού, υπήρχαν άσχημα νέα: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι “υπήρχε πιο αργή ανάπτυξη,  προέκυψαν μικρότερα και παρουσίασαν μια δραματική μείωση του αριθμού των απογόνων”. Οι πολυφαινόλες τις προστάτευαν από αφυδάτωση, αλλά τις έκαναν πιο ευαίσθητες στην πείνα και την υπερβολική ζέστη.

    Οι πολυφαινόλες βρέθηκαν επίσης, να έχουν «αρνητικές επιπτώσεις στα αναπαραγωγικά όργανα των αρσενικών και των θηλυκών», όπως η έλλειψη ώριμων ωαρίων στα θηλυκά και ατροφικοί όρχεις στα αρσενικά.

    «Σε συλλογικό επίπεδο τα δεδομένα δείχνουν, ότι οι υψηλές δόσεις των πολυφαινόλων του πράσινου τσαγιού επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή» των μυγών, έγραψαν οι επιστήμονες.

    Γιατί έχει σημασία για εμάς; Ο επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής ομάδας του Mahtab Jafari’s στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Irvine, διερευνά τρόπους για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

    Οι μύγες, εξηγεί η ιστοσελίδα της ομάδας, φτιάχνουν ένα ιδανικό πρότυπο συστήματος για τη μελέτη της γήρανσης, επειδή μοιράζονται το 75% των γονιδίων των ασθενειών, που βρέθηκαν σε ανθρώπους. Μπορούν ακόμη και να μιμούνται ορισμένες πτυχές της ανθρώπινης φυσιολογίας, όπως η τάση ανισορροπίας μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

    «Ενώ το πράσινο τσάι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σε χαμηλές δόσεις, η μελέτη μας και κάποιες άλλες, έχουν δείξει ότι σε υψηλές δόσεις, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Jafari, σύμφωνα με το «Indian Express». «Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να γίνουν οποιεσδήποτε οριστικές συστάσεις, αλλά εμείς προτείνουμε ότι το πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο».

    Πιθανότατα δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψετε εντελώς. Ακόμη και οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι το πράσινο τσάι είναι καλό για σας, όταν καταναλώνεται σε λογικές δόσεις και αυτό έχει αποδειχθεί.

    Η έρευνα έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι προάγει τη μακροζωία και καταπολεμά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Πάρκινσον. Περιέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, και έχουν και οι δύο αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    «Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος της έρευνας, οποίος υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι προάγει το κυτταρικό DNA και τη μεμβράνη δομικής ακεραιότητας, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη» εξήγησε η Marci Clow, μία διαιτολόγος διατροφολόγος του Rainbow Light, στο «Mic» μέσω email.

    Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης, ένα αμινοξύ που ονομάζεται «L-theanine», και η Clow είπε ότι «έχει μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί για την τόνωση του ανοσοποιητικού και παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και τη χαλάρωση».

    Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να μάθουμε ακριβώς πώς το πράσινο τσάι επιδρά στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με την Clow. «Εν τω μεταξύ», είπε, «συστήνω να πίνετε ένα φλιτζάνι την ημέρα για τα αντιοξειδωτικά οφέλη του».



    ΣΧΟΛΙΑ