• LIFE&STYLE

    Καταστροφική περίοδος για τη βασιλική οικογένεια: Σκάνδαλο η παραίτηση του πρίγκιπα Άντριου

    • NewsRoom

    Βασίλισσα Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος και πρίγκιπας Άντριου


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τη βασιλική οικογένεια, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της στενής φιλικής σχέσης που συνδέει τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Άντριου, με τον σκανδαλώδη Τζέφρι Επστάιν.

    Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει βρεθεί, το τελευταίο διάστημα, στη δίνη του σκανδάλου που αφορά στον Τζέφρι Επστάιν, μετά την καταγγελία πλήθους γυναικών ότι εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση μαζί του. Ο ίδιος ο πρίγκιπας Άντριου κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές επαφές με ένα 17χρονο κορίτσι, το οποίο του σύστησε ο Επστάιν, ο Αμερικανός επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε στη φυλακή τον περασμένο Αύγουστο. Το μέλος της βασιλικής οικογένειας, βέβαια, έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές από την πρώτη στιγμή.

    Ο πρίγκιπας Άντριου παρουσιάστηκε, μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο τηλεοπτικό πλατό του BBC, προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη, σχετικά με την ανάμειξή του στο σκάνδαλο. Η συγκεκριμένη τηλεοπτική εμφάνιση του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ προκάλεσε μάλιστα μια σωρεία αρνητικών σχολίων και αντιδράσεων, καθώς ο πρίγκιπας δεν ζήτησε καν συγνώμη. Η καταιγίδα αντιδράσεων που ξέσπασε ήταν συνολική, με τα βρετανικά μέσα να τον κατακρίνουν για την συμπεριφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «πρίγκιπα Πινόκιο».

    Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, ο αδελφός του πρίγκιπα Καρόλου αναγκάστηκε να ανακοινώσει χθες ότι αποχωρεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Τη συγκεκριμένη απόφαση υποστηρίζει, όπως έγινε γνωστό, και η βασίλισσα Ελισάβετ. Αμέσως, τα βρετανικά μέσα έσπευσαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του παλατιού μετά την παραίτηση του βασιλιά Εδουάρδου του 8ου από τον θρόνο το 1936.

    Οι ιστορικοί, μάλιστα, χαρακτήρισαν την αποχώρηση του πρίγκιπα Άντριου από τα βασιλικά του καθήκοντα ως μια κίνηση «άνευ προηγουμένου». Πιο αναλυτικά, όπως υποστηρίζει η ιστορικός Τζούντιθ Ροουμπόθαμ, η περίπτωση της παραίτησης του πρίγκιπα Άντριου από τα καθήκοντά του ομοιάζει σε πολλά σημεία με το γεγονός της παραίτησης του πρώην βασιλιά Εδουάρδου, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1936, για να μπορέσει ο Εδουάρδος να παντρευτεί την διαζευγμένη ερωμένη του, την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον.

    «Νομίζω ότι ο πλησιέστερος θα μπορούσε να είναι ο δούκας του Γουίνδσορ, κατά κάποιον τρόπο» δήλωσε η ιστορικός. «Δεν εκπλήσσομαι, διότι ο δούκας του Γιορκ δεν είχε καλούς συμβούλους, ώστε να τον αποτρέψουν από το να δώσει την συνέντευξη». Παράλληλα, η ιστορικός υποστήριξε ότι η απόφαση του πρίγκιπα Άντριου να παραιτηθεί από τον βασιλικό του ρόλο ήταν μια σοφή επιλογή. «Δεν νομίζω ότι η μοναρχία είναι σε κρίση. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεγάλη κρίση αν ο δούκας του Γιορκ δεν ανακοίνωνε τώρα την παραίτησή του», είπε συγκεκριμένα.

    Η καθηγήτρια Ροουμπόθαμ πιστεύει, επίσης, πως οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει φέτος η βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των επεισοδίων που αφορούν στην Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι, που σπάνε διαρκώς το πρωτόκολλο με τα καμώματά τους και τα ταξίδια τους με ιδιωτικό αεροπλάνο, προκαλώντας την οργή των Βρετανών, προκαλούν μεν μια αρνητική εικόνα, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο, για παράδειγμα, η annus horribilis της βασίλισσας Ελισάβετ το 1992.

    Πρίγκιπας Άντριου

    «Το 1992 ήταν ένα annus horribilis. Τώρα είναι μερικές εβδομάδες μόνο», είπε η Ροουμπόθαμ, προσθέτοντας παράλληλα πως πρέπει να έχει προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια στην βασίλισσα Ελισάβετ όλο αυτό το περιστατικό.

    Επιπροσθέτως, η βασιλική συγγραφέας Πένι Τζούνορ, δήλωσε πως είναι «άνευ προηγουμένου» το γεγονός πως ένα σχετικά ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας «πρέπει να αναγκαστεί να αποσυρθεί από την δημόσια ζωή». Όπως δήλωσε στο Press Association: «Πιστεύω πως η βασίλισσα είναι τρομοκρατημένη. Ήταν, βέβαια, αναπόφευκτο και σωστό. Ήταν το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο δούκας και η βασιλική οικογένεια. Έτσι θέλουν να αποφύγουν άλλη μία κρίση, με όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν «χτυπήσει» την βασιλική οικογένεια φέτος. Νομίζω πως περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Πιστεύω πως είναι μια καταστροφική χρονιά».

    Συγκρίνοντας τα τωρινά γεγονότα με την ιστορία του βασιλιά Εδουάρδου και δούκα του Γουίνδσορ, δήλωσε: «Είναι λίγο διαφορετικά τώρα τα πράγματα. Ο δούκας του Γουίνδσορ επέλεξε την αγάπη έναντι του καθήκοντος και, εφόσον δεν μπορούσε να έχει και τα δύο, αποφάσισε να αποχωρήσει, να παντρευτεί και να παραιτηθεί από τον θρόνο. Αλλά ο Άντριου αναγκάστηκε να το κάνει. Αναγκάστηκε, λόγω της κατακραυγής από τον κόσμο. Το κοινό είναι πολύ απογοητευμένο μαζί του».

    Σημειώνεται ότι, παράλληλα με την αφαίρεση της βασιλικής ιδιότητας, ο πρίγκιπας Άντριου θα στερηθεί και τις βασιλικές αποδοχές ύψους 249.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Παλάτι, ο πρίγκιπας ανέφερε τα εξής: «Έγινε ξεκάθαρο τις τελευταίες ημέρες πως οι συνθήκες γύρω από τη σχέση μου με τον Τζέφρι Επστάιν αποτέλεσαν αιτία μεγάλης αναστάτωσης για την οικογένεια. Ως εκ τούτου, ζήτησα από την Αυτού Μεγαλειοτάτη αν θα έπρεπε να αποχωρήσω από τα δημόσια καθήκοντά μου στο προσεχές μέλλον και εκείνη μου το επέτρεψε», σημείωσε ο 59χρονος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

    «Φυσικά, προτίθεμαι να βοηθήσω κάθε αρχή της δικαιοσύνης με τις έρευνές τους, αν αυτό χρειαστεί», συμπλήρωσε, κλείνοντας την ανακοίνωση ο πρίγκιπας Άντριου.

    Στην πραγματικότητα, είναι εμφανές από την εξέλιξη των γεγονότων ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν εκείνη που στέρησε από τον πρίγκιπα Άντριου όλες του τις αρμοδιότητες, ενώ και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, κάλεσε τον αδερφό του στο Μπάκιγχαμ για εξηγήσεις.

    Την ημέρα της επετείου των 72 χρόνων γάμου της, η Βασίλισσα Ελισάβετ χρειάστηκε να διαχειριστεί ένα ακόμη σκάνδαλο. Αν και στην ανακοίνωση, ο πρίγκιπας Άντριου αναφέρει πως ζήτησε ο ίδιος την προσωρινή του παύση από τα βασιλικά του καθήκοντα, δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ που του επέβαλε την απόφαση. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις διαχωρίζουν τη θέση τους από το παλάτι, από φόβο μήπως το σκάνδαλο αυτό πλήξει την αξιοπιστία ολόκληρης της οικογένειας.

    Αυτός που αναμένεται να ωφεληθεί από όλη αυτή την ταραχώδη διαδικασία είναι ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ και διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, καθώς, μετά την αποχώρηση του Άντριου από τον βασιλικό κύκλο, είναι πιθανό να καταφέρει να επιτύχει, σε αμεσότερο χρόνο, το πάγιο αίτημά του για μετατροπή της βασιλικής οικογένειας σε ένα μικρότερο, πιο σφιχτό κύκλο.

    Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει και στον στενό κύκλο της βασιλικής οικογένειας ανήκουν τα μέλη που είναι στην ευθεία γραμμή διαδοχής του θρόνου, τότε η μοναρχία θα μπορεί να παρακάμψει τις ανησυχίες για τη κατασπατάληση δημόσιων πόρων. Αυτό είναι το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία του πρίγκιπα Κάρολου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να εμποδίσει τους «άσωτους» να κάνουν δημοσίως τα δικά τους, σε μια εποχή που η βασίλισσα Ελισάβετ ενδεχομένως να είναι όλο και λιγότερο ικανή να τους έχει υπό τον έλεγχό της.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι το σκάνδαλο του πρίγκιπα Άντριου έχει επισκιάσει ως τώρα την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, για τις πρόωρες εκλογές που αναμένονται στις 12 Δεκεμβρίου. Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν κλήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό στο πρώτο τους debate, με τον ηγέτη των Συντηρητικών να σχολιάζει πως δεν «παρεμβαίνει» στα της βασιλικής οικογένειας και τον αντίπαλό του να πιστεύει πως ο θεσμός της Μοναρχίας «χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ