• Πολιτική

    Χάος στο Μπάκιγχαμ: Παραιτήθηκε ο πρίγκιπας Άντριου μετά τον σάλο για το σκάνδαλο με την ανήλικη

    • NewsRoom


    Ο πρίγκιπας Άντριου γνωστοποίησε σήμερα την παραίτηση του από τα δημόσια καθήκοντά του, έπειτα από την εμπλοκή του ονόματος του σε ένα από τα «ροζ» σκάνδαλα με τον χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν.

    Μεταξύ άλλων στην επιστολή που δημοσίευσε σήμερα το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ αναφέρεται πως ο πρίγκιπας Άντριου ζήτησε ο ίδιος από την μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, να απομακρυνθεί από τα επίσημα καθήκοντα του, καθώς η ανάμιξη του με τον παιδόφιλο Έπσταϊν επισκιάζει την «πολύτιμη φιλανθρωπική δουλειά της βασιλικής οικογένειας».

    Σημείωσε επίσης πως θα βοηθήσει εάν κριθεί αναγκαίο στην υπόθεση του Επστάϊν: «Φυσικά, είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου στις έρευνές της, εφόσον καταστεί αναγκαίο», ενώ δηλώνει την συμπαράσταση του στα θύματα του επιχειρηματία.

    Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, από την δημοσίευση της «καταστροφικής» συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC Newsnight το Σαββάτο, με την δημοσιογράφο Emily Maitlis. Όπως είχε αναφέρει η ίδια η δημοσιογράφος προς τον πρίγκιπα Άντριου, «συνήθως βρίσκομαι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να συζητήσουμε την φιλανθρωπική δουλειά σου, όμως σήμερα επέλεξες να μιλήσεις για πρώτη φορά για κάτι εντελώς διαφορετικό».

    Στην συνέντευξη  ο πρίγκιπας Άντριου προσπαθώντας να διαψεύσει την ερωτική του συνεύρεση με την τότε 17χρονη Βιρτζίνια Ρόμπερτς από την οποία κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, τα έκανε χειρότερα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα ανάγκασε το BBC να σβήσει τα σχόλια κάτω από το βίντεο της συνέντευξης στην πλατφόρμα Youtube. Υπενθυμίζετε πως εκείνη την περίοδο ο «άτακτος» πρίγκιπας ήταν ακόμη παντρεμένος με την κοκκινομάλλα και αντισυμβατική Φέργκι.

    Ο πρίγκιπας Άντριου με την τότε σύζυγο του Φέργκι και τις δύο κόρες τους Βεατρίκη και Ευγενία

    Ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε στην συνέντευξη πως θυμάται χαρακτηριστικά εκείνη την ημέρα, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε στην πιτσαρία Pizza Express, μαζί με την κόρη του, Βεατρίκη, την οποία συνόδευσε σε πάρτι. «Στη συνέχεια, επειδή απουσίαζε η τότε σύζυγός μου, Δούκισσα της Υόρκης, έμεινα με το παιδί, αφού είχαμε ως κανόνα όταν απουσίαζε ο ένας να μένει με τα παιδιά ο άλλος. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, είχα πάρει άδεια από το Ναυτικό, όπου υπηρετούσα, και ήμουν σπίτι», περιγράφει ο Δούκας της Υόρκης.

    Ωστόσο, η φωτογραφία που απεικονίζει τον πρίγκιπα να έχει το χέρι του γύρω από τη μέση της 17χρονης Ρόμπερτς, μαρτυρά μία διαφορετική πραγματικότητα. Η γυναίκα επιμένει πως η συγκεκριμένη εικόνα είναι από το 2001 στην έπαυλη του Έπσταϊν, όπου ο επιχειρηματίας την είχε για «σκλάβα του σεξ» και την υποχρέωσε να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Ανδρέα.

    Στην ίδια φωτογραφία, μάλιστα, διακρίνεται και η συνεργός του Έπσταϊν, Γκισλέν Μάξουελ. Η Ρόμπερτς είχε περιγράψει με λεπτομέρειες τη συνάντηση της με τον τρίτο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, που οδήγησε σε συνεύρεση, και ανάμεσα σ’ αυτές είχε αναφέρει ότι εκείνος «είχε ιδρώσει πολύ» ενώ χόρευαν σε κλαμπ του Λονδίνου, πριν επιστρέψουν στο σπίτι του Έπσταϊν.

    Όμως, ο Δούκας αρνείται και αυτό το περιστατικό λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να είχα ιδρώσει καθώς αντιμετωπίζω μια ιδιαίτερη ιατρική κατάσταση που δεν μου επιτρέπει να ιδρώνω ή δεν μου επέτρεπε τουλάχιστον εκείνη την εποχή».

    Όσο αναφορά την φωτογραφία ο Δούκας της Υόρκης πρόσθεσε ότι η φωτογραφία φαίνεται να τραβήχτηκε στο σπίτι της Γκισλέν Μάξουελ, ωστόσο ισχυρίζεται ότι δεν έχει βρεθεί εκεί. «Κοιτάξτε, δεν θυμάμαι να τραβήχτηκε ποτέ αυτή η φωτογραφία. Δεν θυμάμαι να πήγα ποτέ στο πάνω δωμάτιο αυτού του σπιτιού».

    Όσο για το αν έχει υποστεί επεξεργασία η φωτογραφία αυτή –κάτι που οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι διακρίνεται από τα χέρια του, που εμφανίζονται πρησμένα, και άρα δεν είναι δικά του -, ο πρίγκιπας Άντριου λέει: «Από τις έρευνες που έχω κάνει, μπορεί κανείς να αποδείξει αν αυτή η φωτογραφία είναι ψεύτικη ή όχι, επειδή είναι μια φωτογραφία μιας φωτογραφίας». Και κλείνει το θέμα λέγοντας: «Οπότε είναι δύσκολο να το αποδείξει κανείς, αλλά δεν θυμάμαι να έχω φωτογραφηθεί ποτέ εκεί».

    Βέβαια η μνήμη του πρίγκιπα Άντριου φαίνεται…πως δεν είναι τόσο καλή από τα λεγόμενα του στην συνέντευξη, όπως επίσης και οι εξηγήσεις του για την «επεξεργασμένη» επίμαχη φωτογραφία, καθώς ούτε αυτές είναι τόσο καλές η έστω… πειστικές. Το πρήξιμο στα άκρα του που αναφέρει, είναι μάλλον οικογενειακό καθώς ο αδερφός του πρίγκιπας Κάρολος το έχει σχεδόν πάντα.



    ΣΧΟΛΙΑ